Nyhed
27. maj 2012 | 21:22

Mads M: 82 % af prisen er Vinterbergs

Foto | AFP
Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg

”Vi fandt tilbage til en sårbarhed, som det er lang tid siden, han har vist,” siger Thomas Vinterberg om Cannes-vinderen Mads Mikkelsen.

Af Claus Christensen og Jacob Ludvigsen

Lykønskningerne strømmer ind til Danmarks største stjerne, Mads Mikkelsen, som netop har vundet den prestigefyldte pris for årets bedste mandlige skuespiller på festivalen i Cannes.

Ikke mindst hans kollegaer fra filmholdet bag Jagten er ved at boble over af glæde. TV 2 News fangede Thomas Vinterberg på gaden foran hans hjem i København lige efter overrækkelsen.

”Stort tillykke til Mads! Det har han virkelig fortjent. Han er en kæmpe fighter, og han løftede hele holdet omkring sig.”

Hårdt presset gav Vinterberg følgende bud på, hvilken rolle han selv har spillet i Mikkelsens fornemme pris:

”Jeg har altid villet arbejde med Mads. Han er fantastisk. Mads og jeg vendte det rundt, han har været i gang med de sidste par film. Vi fandt den sårbarhed, som han har og også før har vist, men som det er lang tid siden, han har vist,” sagde instruktøren til TV 2 News – formentlig med reference til skuespillerens seneste roller i amerikanske film som De tre musketerer og Clash of the Titans.

McGregor: Smuk og underspillet
Producenten bag Jagten, Zentropas Peter Aalbæk Jensen, har kun lovord til overs for den 46-årige skuespiller.

”Mads Mikkelsen er en superstjerne, som vi kan være rigtig stolte af i Danmark. Og det er stort, at juryen her i Cannes også har valgt at hædre Mads Mikkelsen for hans fantastiske præstation i Jagten,” siger han til Ekstra Bladet.

Ved juryens pressemøde efter overrækkelsen kaldte jurymedlemmet Ewan McGregor Mads Mikkelsens præstation for ”smuk og underspillet”.

Lignende adjektiver havde anmelderne fremme, da Mikkelsens præstation blev vurderet efter filmens premiere på den sydfranske festival. The Hollywood Reporter kaldte for eksempel hans præstation for ”knusende” og ”rystende” og skrev:

”Karakteristikken af Mikkelsens Lucas er voldsom — intens, såret, nedkørt og skubbet til grænsen af vanvid — ikke mindst, fordi hans vredesudbrud er så sjældne.”

Foreløbigt højdepunkt
Mads Mikkelsen selv sendte æren for prisen videre til sin instruktør, da han gik på scenen i Grand Théâtre Lumière.

”82 procent af denne pris er Thomas Vinterbergs pris,” sagde skuespilleren, der havde fået at vide, at han skulle indfinde sig i salen på forhånd og derfor var fløjet ind fra filmoptagelser i Ukraine.

”Jeg er meget rørt. Det er en meget stor overraskelse. Jeg vil gerne dele den her pris med min kone Hanne og mine to børn, Carl og Viola. Og jeg vil selvfølgelig også dele den med alle skuespillerne, hele filmholdet og først og fremmest med Thomas Vinterberg. Tak fordi I lukkede mig ind i jeres univers af kærlighed og frygt,” sagde Mads Mikkelsen i sin takketale.

Mikkelsen vandt i december en ærespris på European Film Awards for sit bidrag til europæisk film, og han har tidligere vundet både en Robert og Bodil for sin rolle i Pusher II. Men Cannes-prisen må betegnes som det foreløbige højdepunkt i skuespillerens karriere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko