Nyhed
22. maj 2012 | 12:28

Skåltale til Vinterberg

Foto | Kurstein Benjamin
Bo hr. Hansen

Manuskriptforfatter Bo hr. Hansen holder en ærlig og personlig tale for sin gamle ven Thomas Vinterberg i det aktuelle Ekko – og afslører, at han takkede nej til Festen.  

Af Claus Christensen og Jesper Bo Petersen

Thomas Vinterberg høster lige nu roser i Cannes for Jagten. Og spørgsmålet er, om han endnu engang skal forlade Sydfrankrig med en fornem pris i hånden.

Det er fjorten år siden, han vandt juryens pris med Festen. Og seksten år siden han debuterede med De største helte, som han skrev med sin dengang faste manuskriptmakker Bo hr. Hansen.

Sammen skabte de også de to anerkendte kortfilm Sidste omgang og Drengen der gik baglæns, og i det aktuelle Ekko har forfatteren i anledning af Cannes-udtagelsen skrevet et portræt af sin gamle ven i veloplagt knækprosa.

”Og jeg håber, du tilgiver mig for det / Men jeg skriver et eller andet om dig nu / Nej / Det er ikke skrift det her / DET ER EN TALE”

”Kære Thomas Kære Thomas Kære Thomas / for taler har fulgt dig taler har defineret dig / Din gamle dreng / som de sagde til hinanden i Drengen der gik baglæns / og som vi sagde til hinanden i årevis / et hilse-ritual der var vigtigt for os,” skriver Bo hr. Hansen, der også er digter og forfatter.

Cirkus Vinterberg
På sin tur ned ad mindernes allé afslører hr. Hansen også ganske overraskende, at han takkede nej til at være med på Festen, som Vinterberg endte med at skrive sammen med sin gamle manuslærer Mogens Rukov.

”Men jeg sagde nej til at være med på Festen i telefonen / Hvorfor fanden gjorde jeg det / Jeg kan kun sige at jeg troede på du ville lave noget rigtig stort / Og at du ku’ klare dig uden mig,” skriver Bo hr. Hansen og indrømmer:

”Jeg var reelt bange for at blive spist af Cirkus Vinterberg.”

Hvalp og stjerne
42-årige Thomas Vinterberg har en forkærlighed for skæve, kuldsejlede eksistenser, og måske gjorde det udslaget, da Vinterberg første gang mødte den otte år ældre Bo hr. Hansen.
 
”Og vi mødtes og jeg blev paf over hvor ung du var / 22 år og der sad du med din vielsesring og lignede en hvalp / og en stjerne på samme tid / og jeg kom med min plasticpose og du blev paf over / hvor bizart usikker og selvudslettende jeg virkede / Det var nok med til at sikre mig jobbet,” skriver Bo hr. Hansen.

I dag har instruktøren fundet sig en ny fast manusmakker i form af den talentfulde Tobias Lindholm, der både har skrevet Submarino og Jagten sammen med Vinterberg, som Bo hr. Hansen sender af sted for fuld musik:

”HELD OG LYKKE I CANNES DIN GAMLE DRENG”

Hele talen kan læses i det aktuelle nummer af Ekko, der kan købes i udvalgte biografer og kiosker over hele landet eller ved at ringe på 88 38 92 92.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko