Nyhed
10. dec. 2023 | 08:01 - Opdateret 10. dec. 2023 | 10:58

Mads Mikkelsen vinder europæisk Oscar

Foto: Henrik Ohsted

Det historiske drama Bastarden vinder prisen for bedste skuespiller og to andre priser ved European Film Awards, hvor den store vinder er Justine Triers Guldpalmevinder Frit fald.

Af Claus Christensen

European Film Awards har måske aldrig fået den samme opmærksomhed som den amerikanske Oscar – end ikke på hjemmebanen i Europa – men det er alligevel at betragte som en stor pris uddelt af førende filmfolk og filmeksperter.

Danmark har en stolt tradition for at klare sig godt – det var her, at Thomas Vinterbergs Druk i 2020 nærmest ryddede bordet og vandt fire priser, inklusive prisen for bedste skuespiller til Mads Mikkelsen. 

I går aftes triumferede den danske stjerne igen. Mads Mikkelsen vandt prisen for bedste mandlige skuespiller. Det gjorde han takket være sin rolle i Bastarden som den fattige soldat Ludvig Kahlen, der har en stor ambition om at opdyrke den jyske hede i 1700-tallet.

Mads Mikkelsen er dermed en del af en eksklusiv klub af folk, der har vundet prisen to gange, sammen med franske Daniel Auteuil og italienske Toni Servillo. Danskeren er desuden den mandlige skuespiller, der har været nomineret flest gange. 

Nikolaj Arcels drama scorede to andre priser ved uddelingen. Prisen for bedste fotografering gik til Rasmus Videbæk, mens Kicki Ilander modtog prisen bedste kostume.

Aftenens helt stor vinder blev dog Justine Triets franske Frit fald. Filmen, der er en nervepirrende blanding af ægteskabs- og retssalsdrama, vandt prisen for bedste film, instruktør, manuskript, kvindelige skuespiller (Sandra Hüller) og klipning.

Ligesom under Cannes-festivalen i maj triumferede Frit fald, som vi dengang omtalte med dens internationale titel: Anatomy of a Fall, foran engelske Jonathan Glazers holocaust-drama The Zone of Interest.

Sidstnævnte måtte i går aftes nøjes med prisen for bedste lyddesign.

Til gengæld står The Zone of Interest stærkt i kampen om en Oscar, hvor Frankrig overraskende nok ikke indstillede Frit fald. Landet har i stedet valgt Anh Hung Trans madfyldte kærlighedsdrama Pot-au-feu: Vejen til hjertet, der ikke var nomineret til European Film Awards.

Alle ovenstående udenlandske film anmeldes i det kommende nummer af Ekko, som er på gaden i nærmeste fremtid. Bastarden anmeldte vi her på hjemmesiden ved verdenspremieren på Venedig-festivalen i september.

Trailer: Bastarden

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko