Nyhed
26. sep. 2023 | 11:33 - Opdateret 29. sep. 2023 | 07:50

Bastarden bliver dansk Oscar-kandidat

Foto | Maria von Hausswolff

Simon Bennebjerg spiller rollen som den sadistiske godsejer Frederik Schinkel, der kommer i en blodig fejde med Mads Mikkelsens ambitiøse kaptajn Ludvig von Kahlen i Bastarden. 

Nikolaj Arcels western er som ventet valgt til Danmarks bud på en Oscar-vinder, men konkurrencen om en nominering bliver hård.

Af Frederik Hoff

Bastarden, Nikolaj Arcels dystre western om opdyrkningen af den jyske hede i 1700-tallet, er indstillet som den danske kandidat til en Oscar for bedste internationale film ved næste års prisuddeling.

”Den fik en fantastisk modtagelse fra anmeldere og awards-eksperter ved verdenspremieren i hovedkonkurrencen i Venedig og på de efterfølgende festivaler i Telluride og Toronto.

Alle tre topklasse-festivaler har de seneste år været afgørende på vejen til en nominering,” skriver forpersonen for den danske Oscar-komité Jacob Neiiendam på Filminstituttets hjemmeside.

”Filmen er desuden sikret amerikansk distribution gennem Magnolia, der tidligere har bragt En kongelig affære, Jagten og Krigen frem til en plads ved Oscar-showet,” tilføjer han.

Tre film var med i opløbet til at blive Danmarks kandidat, men der var aldrig den store tvivl om, at Bastarden ville løbe med indstillingen.

Krigsfilmen Når befrielsen kommer og kunstnerdokumentaren Apolonia, Apolonia er begge gode film, og sidstnævnte har været på et utal af internationale festivaler og blandt andet vundet verdens førende dokumentarfestival IDFA.

Men Bastardens udtagelse til hovedkonkurrencen i Venedig vægter alligevel højere, og det hører til undtagelserne, at en dokumentar vælges som Dannmarks repræsentant.

Hård konkurrence
Selv om Nikolaj Arcel har Magnolia i ryggen, bliver det ikke nemt at kæmpe sig til en nominering ved Oscar-showet.

Stærke film som Jonathan Glazers britiske The Zone of Interest, Wim Wenders’ japanske Perfect Days, İlker Çataks tyske Lærerværelset, Trần Anh Hùngs franske Pot-au-Feu – vejen til hjertet og Aki Kaurismäkis Fallen Leaves er alle indstillet for deres lande, så konkurrencen er hård.

I øjeblikket ligger Bastarden på tiendepladsen over kandidater til at vinde Bedste internationale film ifølge Varietys vurderinger, og der bliver kun nomineret fem film.

Til gengæld er Bastarden blandt de seks favoritter på amerikanske Indiewires liste

Ud over Arcel er to andre instruktører med dansk tilknytning Oscar-indstillet af deres respektive lande. Milad Alami og Hlynur Pálmason, der begge er uddannet på Den Danske Filmskole, er indstillet med henholdsvis den svenske Modstanderen og den islandske Vanskabte land.

Den 21. december offentliggør Oscar-komitéen en såkaldt shortlist på femten film, og de egentlige nomineringer bliver offentliggjort 23. januar 2024.

Trailer: Bastarden

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko