Nyhed
17. sep. 2020 | 12:34

Mehdi Avaz flytter til Filmby Aarhus

Foto | Rolf Konow
Mehdi Avaz instruerer Nikolaj Lie Kaas under optagelserne af Kollision, som lokkede over 250.000 mennesker i biografen.

Instruktøren bag Mens vi lever og Kollision flytter sit produktionsselskab til Aarhus, der vil skabe en smeltedigel for filmtalenter i filmbyen.

Af Marcus Uhre

Instruktøren bag Mens vi lever og Kollision – Mehdi Avaz – flytter med sit produktionsselskab Rocket Road Pictures til Filmbyen Aarhus. 

Filmbyen er en erhvervspark for filmtalenter, der er et alternativ til filmbyerne i København og har ambition om at være en slags smeltedigel for filmtalenter. 

”I København domineres de fede filmbyer af enkelte virksomheder som Nordisk Film eller Zentropa. Men i Aarhus møder forskellige arbejdskulturer hinanden på lige fod, og derfor er der også plads til ungt talent,” siger Ronnie Fridthjof. 

Han har stået bag publikumssucceser som Blå mænd og Alle for én-trilogien, men stoppede som producent i starten af året. 

Her blev han leder af Filmbyen Aarhus. Samtidig varetager han den daglige ledelse af Den Vestdanske Filmpulje, som støtter kunstnerisk interessante produktioner i området og har sekretariat i filmbyen. 

Støtte til Oscar-kortfilm
Filmbyen Aarhus har for nylig lanceret et kortfilmprojekt, der ønsker at støtte Oscar-værdige kortfilm.

Forløbet bliver skudt i gang den 21. september i Filmbyen, hvor producenten og Oscar-vinderen Kim Magnussen (Valgaften og Helium) deler sin viden og erfaring med de håbefulde ansøgere.

I bygningen finder man filmuddannelsen Super8, Kaospiloterne, Metronome og en række freelancere.

”Det er indlysende, at når du har de her kreative mennesker i det samme miljø, så sker der noget. Når man får en øl eller mødes over kaffemaskinen, så opstår der en speciel synergi,” siger Ronnie Fridthjof.

Summende oplevelse
På den etage, hvor Mehdi Avaz flytter ind, skal der kun sidde mennesker, som lever og ånder for at lave fiktionsfilm og dokumentarer.

Ronnie Fridthjof beskriver Mehdi som en gave til det aarhusianske filmmiljø, fordi instruktøren har en unik energi og erfaring, som han ikke er bange for at dele ud af.

”Det er en summende oplevelse at være på etagen – som om det var et opstartsmiljø,” siger han.

Mehdi Avaz brød igennem med sine to brødre, Milad og Misam, i 2017. Det var med Mens vi lever, der sensationelt solgte over 100.000 billetter, selv om den ikke havde fået nogen støtte fra Det Danske Filminstitut.

Han fulgte to år senere op med Kollision, der fik blandede anmeldelser, men solgte 251.528 billetter.

”Med Mehdi Avaz er det fuld fart frem, og det kendetegner også de andre unge talenter. Han har en masse projekter i støbeskeen, og det er super interessant, at han tager dem med.”

Kunstværk på facaden
Filmbyen ligger i Aarhus Sydhavn.

Bygningens facade vil blive prydet af et af verdens største videokunstværker, der skabes af den anerkendte danske kunstner Jesper Just.

Kunstinstallationen hedder The Garden in the Machine. Den udnytter en splinterny teknologi baseret på glas og LED-lys, der sammen fremstår som en organisk facade.

Kunstværket skal ifølge Ronnie Fridthjof blive et kendetegn i Aarhus og hjælpe med at gøre Filmby Aarhus til et samlingspunkt for byen.

Trailer: Kollision

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko