Ugens streaming
27. apr. 2018 | 17:05

Ugens streaming: Milos Formans bedste

Foto | uoplyst
Milos Forman under optagelserne af hans mesterstykke Gøgereden, der vandt fem Oscars og anses som et af filmhistoriens vigtige værker.

Mesterinstruktøren Milos Forman er gået bort, men hans film består. Vi har udvalgt fem af hans bedste, der hylder individets kamp mod et undertrykkende system.

Af Mikkel Krebs Behnke

Fredag den 14. april døde Milos Forman efter kort tids sygdom som 86-årig. Han efterlader sig et væld af fremragende film fra både Europa og USA.

Forman var ikke den mest produktive filmskaber i sin 50-årige karriere, da det kun blev til tretten spillefilm. Til gengæld er der flere mesterværker iblandt, og han er en af de få, der har vundet to Oscar-priser for bedste instruktør.

Hans film består af alt fra dybdeborende karakterstudier over stærke og indsigtsfulde dramaer til sjove, sorte komedier. Skæve karakterer, der kæmper mod et undertrykkende system eller samfundsnormer, er et fast træk.

Hverken instruktørens fremragende europæiske film som Blondinens kærlighed og Brandmænd i fyr og flamme eller det amerikanske pletskud Man on the Moon findes på streamingtjenesterne.

Heldigvis har Milos Formans karriere budt på adskillige glimrende film, som der er god grund til at se eller gense.

Milos Forman: What Doesn’t Kill You

Hvis man ikke har noget kendskab til Milos Forman er dokumentaren What Doesn’t Kill You et godt sted at starte.

I filmen får vi et helhedsindtryk af Forman, der åbner for hele sin historie. Blandt andet hvordan forældrene døde i koncentrationslejr under Anden Verdenskrig, og hvordan den fortid og instruktørens tjekkiske baggrund har præget hans værker.

What Doesn’t Kill You præsenterer klip og interviews med skuespillere som Javier Bardem, Michael Douglas, Natalie Portman og Woody Harrelson, der har medvirket i instruktørens film. Den glimrende dokumentar giver ikke blot et indblik i en stor filmskaber, men også i film- og verdenshistorien.

Streames på Filmstriben.

 

Gøgereden

Gøgereden fra 1975 må betragtes som Milos Formans mesterværk. Den anses som et af filmhistoriens vigtige værker og vandt fem Oscars for blandt andet bedste film og bedste instruktør.

Den løsslupne og antiautoritære småforbryder Randle McMurphy (Jack Nicholson) bliver indlagt på et sindssygehospital. Hans sans for kaos smitter af på de andre indsatte, og hurtigt bliver der vendt op og ned på alle rutiner. En psykologisk krig går i gang mellem McMurphy og den iskolde sygeplejerske Ratched (Louise Fletcher), der sætter alle patienternes skæbne på spil.

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Forman som europæer skulle instruere en filmom amerikansk modkultur. Men instruktøren havde taget skepsis over for autoriteter med fra fædrelandet, der led under sovjetisk kontrol. Blandet med hans unikke evne for at blande det komiske og tragiske, faldt valget på ham.

Købes eller lejes på Blockbuster.

 

Folket mod Larry Flynt

En anden idealistisk, men kontroversiel mand har hovedrollen i Formans film fra 1996: den notorisk snuskede Larry Flynt, udgiveren af mandebladet Hustler.

I filmen får vi historien om hans fordrukne liv sammen med narkomankonen, grundlæggelsen af det pornografiske magasin og de deraf følgende kampe og retssager med religiøse institutioner og myndigheder.

Woody Harrelson er perfekt som Flynt og leverer et af højdepunkterne i sin skuespilkarriere. Folket mod Larry Flynt gav Milos Forman mulighed for at demonstrere sin sans for komedie. Flynts ønske om at leve så uanstændigt som muligt passer til instruktørens sans for individer, der kæmper mod et system, som ikke forstår dem.  

Streames på Viaplay.

 

Amadeus

Det fremragende periodedrama fra 1984 vandt hele syv Oscars. Amadeus er et imponerende drama, en ekstravagant historisk film og en grundlæggende hyldest til Wolfgang Amadeus Mozarts musik.

Året er 1781 og Antonio Salieri er komponist ved Kejser Joseph IIX’s hof. Da unge Mozart ankommer, opdager Salieri til sin store frustration, at han ikke er den mest talentfulde. Hans musikalske kunnen overgås af den spøgefulde og sjofle Mozart. Af misundelse planlægger han at ødelægge konkurrenten med alle midler.

Ikke kun rivaliseringen mellem de to genier gør Amadeus til en stor oplevelse. Det skyldes også Formans imponerende udforskning af det at være skabende og ødelæggende på samme tid som menneske. Det antagonistiske forhold mellem Salieri og Mozart viser kompleksiteten i det at være kunstner.

Købes eller lejes på Blockbuster

 

Goya’s Ghosts

Goya’s Ghosts fra 2006 blev en af Milos Formans sidste film. Her arbejder han igen med periodedramaet, og hvad angår storhed og spektakel kan filmen godt konkurrere med Amadeus.

Denne gang er vi i Spanien anno 1792. Den spanske maler Francisco Goya er fanget i en tid af politisk og religiøs uro under den spanske inkvisition. Da Goya skal male kirkens broder Lorenzo, bliver den magtfulde inkvisition betænkelige. De arresterer derfor hans unge muse, og Goya sætter alt ind for at redde hende.

Goya’s Ghosts er en dramatisk og farverig storfilm om kampen for overlevelse. Den fremragende rollebesætning med Stellan Skarsgård, Javier Bardem og Natalie Portman i spidsen hæver filmen over det gængse periodedrama. Måske ikke mesterinstruktøren på sit højeste, men bestemt værd at se.

Streames på C More og Viaplay.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på Milos Formans film.

© Filmmagasinet Ekko