Foromtale
29. juni 2016 | 18:51

Ekko-event: Mød den islandske jomfru!

Foto | Nimbus Film
Da 43-årige Fúsi (Gunnar Jónsson), som stadig bor hos sin mor, får foræret et gavekort til et linedance-kursus, forandrer hans liv sig.

Dagur Kári og den islandske jomfru præsenterer deres lune Virgin Mountain, når Ekko og Empire Bio holder forpremiere på mandag.

Af Lasse Ryom

Det er ikke kun på fodboldbanen, at Island har succes for tiden. Den islandske filminstruktør Dagur Kári har nemlig også sikret vulkanøen hæder med sin seneste Virgin Mountain, som har modtaget flere priser, deriblandt Nordisk Råds Filmpris.

Filmen skildrer outsideren Fúsi, der stadigvæk bor hjemme hos sin mor. Han er kejtet og socialt akavet, men da to hunkøn pludselig dukker op i hans liv, sker der noget. Den psykisk ustabile Sjöfn og blot otteårige Hera vender op og ned på livet for den midaldrende mand.

På mandag 4. juli kl. 20 i Empire Bio er der forpremiere på Virgin Mountain.

Hævn over realismen
Det er Ekko, der i samarbejde med Nørrebro-biografen, står for arrangementet, hvor instruktøren og hovedrolleindehaveren Gunnar Jónsson – der ikke er uddannet skuespiller – vil være til stede og gøre publikum klogere på det kærlige drama om den 43-årige Fúsi.

”Hovedrolleindehaveren Gunnar Jónsson indtager sin rolle uden antydning af overspil og forsvinder ind i den på samme måde, som Fúsi lader til at forsvinde ind i det hemmelige helle af sit vældige korpus,” skriver kritikeren Lee Marshall og giver filmen fem stjerner i det nye nummer af Ekko.

Nummeret, der er på gaden på fredag, byder også på et stort portrætinterview med 42-årige Dagur Kári. Her afslører instruktøren, at Virgin Mountain er opstået som en ”hævn over en ondartet type af realisme”.

”Pædofili, stofmisbrug, voldtægt eller et barn, der dør – der findes nærmest en tjekliste for filmdramaer,” lyder det kritisk fra Dagur Kári, som er træt af letkøbte historier.

Stor indflydelse på dansk film
Ved siden af sin filmkarriere arbejder Dagur Kári i dag som leder af instruktøruddannelsen på Den Danske Filmskole og har derigennem stor indflydelse på dansk film. 

Som instruktør har han vakt international opsigt med sine poetiske fortællinger om søgende outsider-eksistenser, ikke mindst mesterværket Nói albínói, som Ekko udgav på dvd #13 sammen med hans afgangsfilm fra Filmskolen, Lost Weekend.

Forpremieren er mandag 4. juli og begynder klokken 20, tre dage før den egentlige premiere. Billetter købes her.

Trailer: Virgin Mountain

Kommentarer

Forpremiere

Ekko afholder snigpremiere på den prisbelønnede film Virgin Mountain af Dagur Kári.

Det sker i Empire mandag 4. juli klokken 20.

Ekkos Casper Hindse interviewer Dagur Kári og hovedrolleindehaveren Gunnar Jónsson på scenen før filmen.

Køb billet.

Dagur Kari

Født 1973 i Aix-En-Provence, Frankrig.

Opvokset i Reykjavik i Island.

Fik Nordisk Råds Filmpris i 2015 for Virgin Mountain.

Ekko har udgivet debutfilmen Nói albinói og afgangsfilmen Lost Weekenddvd #13.

© Filmmagasinet Ekko