Nyhed
28. maj 2024 | 15:09 - Opdateret 30. maj 2024 | 08:51

Muldvarp forsøgte at stoppe TV 2-dokumentar

Foto | Wingman Media

Den 36-årige erhvervsjurist Amira Smajic er hovedperson i Den sorte svane, men undervejs er hun endt med at blive en modstander af dokumentarserien. 

Muldvarpen Amira Smajic forsøgte at få nedlagt fogedforbud mod Den sorte svane, og ifølge TV 2 stoppede samarbejdet, fordi hun tilsyneladende fortsatte med kriminel aktivitet.

Af Frederik Hoff

Dokumentarserien Den sorte svane fik premiere på TV 2 Play i morges og har allerede trukket adskillige overskrifter med sine afsløringer af samarbejdet mellem velansete advokater, erhvervsfolk og hårdkogte kriminelle.

Mads Brügger er vært for programmet, som består af fem afsnit og i dagens løb blandt andet har fået justitsminister Peter Hummelgaard til at erklære sig rasende.

”Det er en påmindelse om, at vi har lige så god grund til at gå efter banditterne i habitterne som til at gå efter dem med rygmærkerne,” siger ministeren til TV 2.

Den fremtrædende advokat Nicolai Dyhr har måttet trække sig som advokat og partner i selskabet Horten, fordi dokumentaren angivelig dokumenterer, at han flere gange har erklæret sig parat til at lukke øjnene for økonomisk kriminalitet.

Den primære kilde til alt dette er den 36-årige ”muldvarp” Amira Smajic, som er erhvervsjurist og selv henvendte sig til TV 2 for at bryde med det miljø, hun har været en del af.

Men i en pressemeddelelse skriver TV 2’s nyhedsdirektør Ulla Pors, at muldvarpen siden har forsøgt at få nedlagt fogedforbud, så serien ikke kunne vises.

Smajic havde nemlig aftalt med TV 2, at hun ikke måtte fortsætte sine kriminelle aktiviteter, mens hun arbejdede på serien. Men ifølge Pors fortsatte hun ”tilsyneladende” med at være involveret i kriminalitet.

”Da redaktionen ville konfrontere hende med det, gik hun fra at være en medspiller i projektet til at blive en modspiller,” siger nyhedsdirektøren.

Helt særlig klasse
TV 2’s påstand begrundes primært i en lydoptagelse, som Smajic forsøgte at slette, hvor hun taler med bandemedlemmet Tamer Kibar om 190.000 kroner i kontanter, som hun skal overdrage til en tredjemand.

Smajic skriver til TV 2, at hun ville slette filen, fordi den indeholder private samtaler, og at samtalen med Kibar ikke havde kriminel karakter.

Hendes anmodning om fogedforbud mod Den sorte svane blev afvist i byretten og senere landsretten, og TV 2 har valgt at sende dokumentarserien på trods af Amira Smajics protester.

Der lægges vægt på, at hovedpersonen selv henvendte sig for at lave programmet og har været bevidst om konsekvenserne af det samtykke, hun har givet. TV 2 har involveret private sikkerhedsfirmaer og politiet for at skærpe hendes sikkerhed, skriver de.

”Sjældent i TV 2’s historie har vi måttet tage så mange svære og usædvanlige beslutninger, som vi har gjort i forbindelse med dokumentarserien Den sorte svane,” udtaler Ulla Pors i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Mange af beslutningerne er kontroversielle, for der har aldrig været lavet journalistik fra det kriminelle miljø på denne her måde før.”

Ville imponere pæn pige
En af de mest opsigtsvækkende afsløringer er en optagelse på Smajics kontor, hvor ejendomsudvikleren Martin Odgaard fra selskabet 1927 Estate er på besøg.

Her fortæller han, at han arbejdede sammen med Bandidos-medlemmet Fasar Abrar Raja om at bortskaffe forurenet jord fra et byggeprojekt og betalte en landmand under bordet for at anbringe jorden hos ham.

Over for TV 2 siger Odgaard, at udtagelsen ikke har hold i virkeligheden, og at han kun kom med udtalelsen for at imponere Amira Smajic, fordi ”hun var en pæn pige”.

I pressemeddelelsen forklarer Ulla Pors, at TV 2 har været bevidst om risikoen for, at man kan se de inkriminerende udtalelser som fremprovokeret af Smajic. Men det var aftalen, at Smajic aldrig selv måtte tage initiativ til ulovligheder eller deltage i dem.

Advokat lukker øjnene
Aftenen før premieren begærede advokaten Nicolai Dyhr fra advokatfirmaet Horten også fogedforbud mod at bringe de skjulte optagelser med ham, og begæringen behandles ved et retsmøde i Odense på torsdag.

I dokumentaren siger Nicolai Dyhr, at han som kurator for konkursboer er villig til at lukke øjnene for økonomisk kriminalitet for at forhindre kreditorer i at få deres tilgodehavender. Dyhr mener ikke, at optagelserne er retvisende. Men samtidig er han indvilliget i at stoppe som partner i Horten på grund af dokumentarens afsløringer.

Nicolai Dyhr var udpeget som ansvarlig for den potentielle rekonstruktion af Valerie Edwina Saunders’ produktionsselskab Metropolitan Film Corp, da Ekko mødte ham i Sø- og Handelsrettens skifteret i sidste uge.

Her var det hans opgave at argumentere for at redde selskabet, som igennem et halvt år har undladt at betale løn til filmarbejderne på det forliste filmprojekt Prima Ballerina. Men det endte med, at Saunders for syvende gang i karrieren gik konkurs med et selskab.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko