Analyse
27. juni 2024 | 14:52

Nattens tv-debat kan afgøre verdens fremtid

Foto | C-Span

Da præsidentkandidaterne Donald Trump og Joe Biden mødtes til en debat, transmitteret af kanalen C-Span, i 2020, blev Biden afbrudt af Trump over 100 gange. 

Tv’ets magt har været essentiel i amerikansk politik. Debatten mellem Biden og Trump har indført nye tiltag i en tid, hvor den fysiske fremtræden kan afgøre valget.

Af Karoline Balstrøm

Betydningen af det tv-transmitterede møde i Atlanta mellem demokraten Joe Biden og republikanske Donald Trump kan ikke overvurderes.

Klokken 3 natten til fredag den 28. maj dansk tid toner de to kandidater frem på CNN i den første af kun to annoncerede tv-debatter inden det amerikanske valg den 4. november.

I debatten har Biden ét eneste mål: At overbevise de amerikanske vælgere om, at Trump-lejrens smædekampagne om ”Slow Joe” – en fremskreden demens – er pure opspind.

I et forsøg på at komme denne fortælling til livs har Biden udfordret Trump til duel – sågar før de to er udpeget som officielle præsidentkandidater af deres respektive partier.

Det er et dristigt sats, for 81-årige Biden har ikke råd til et eneste fejltrin. Som om presset ikke var stort nok, har debattens format fået en overhaling med nye tekniske tiltag for transmissionen.

Herunder gennemgår to danske eksperter – David Trads og Niels Bjerre-Poulsen – hvem af de to kandidater der vil drage fordel af de nye spilleregler. Og hvilke visuelle og auditive elementer fra tidligere debatter du skal holde øje med.


Det ydre betyder alt

Den første tv-transmitterede præsidentdebat i historien fandt sted den 26. september 1960. Her mødtes den unge senator John F. Kennedy og garvede vicepræsident Richard Nixon i bedste sendetid. 

Udsendelsen lagde fundamentet for alle efterfølgende debatter og er essensen af det fysiske overskud, Joe Biden er tvunget til at vise natten til fredag. Det mener USA-ekspert, journalist og forhenværende redaktør på Information, David Trads. 

”Inden den historiske debat havde Kennedy forhørt sig hos kontakter i Hollywood, der fortalte, at det var vigtigt, at han lod sig sminke. Det havde Nixon helt afvist, for han mente, at makeup ville være umandigt.”

”Det betød, at Nixon under debatten virkede stadig mere bleg, træt og svedig i kontrast til Kennedys selvsikre, polerede udseende,” lyder det fra David Trads.

Tv’s magt som medie viste, hvordan visuel præsentation kan påvirke den offentlige mening. Kennedys rolige ydre aflivede bekymringer om hans uerfarne ungdom, og det er en udbredt opfattelse, at transmissionen var afgørende i Kennedys snævre sejr i 1960.

”Hvis Joe Biden kan stå op i 90 stive minutter uden at vise svaghedstegn, vil det gøre en enorm forskel for fortællingen om hans alder,” fortæller David Trads.

”For uanset hvad Trump så må sige, vil Biden visuelt modbevise sin modstanders påstande. Har Biden til gengæld en dårlig dag, vil det formegentlig koste ham alt.”


Intet publikum

Som noget nyt kan Trump og Biden kun taler med hinanden samt CNN-tovholderne Jake Tapper og Dana Bash under debatten.

Der vil nemlig ikke være et live-publikum til stede, og det er et tab for lydbilledet og underholdningsværdien. For selv om mødet er ekstremt seriøst, kan den alvorlige tone indramme nogle magiske, humoristiske åndehuller.

Et nævneværdigt øjeblik er Ronald Reagans ikoniske alders-joke fra 1984-debatten. Her havde republikaneren publikum, den upartiske moderator og modstanderen, Walter Mondale, i sin hule hånd.

Ifølge lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, Niels Bjerre-Poulsen, vil det manglende live-element især være en ulempe for Trump.

”Han liver op af publikums reaktioner og har allerede sagt, at hvis han klarer sig dårligt i debatten, vil det være, fordi han skal kæmpe alene – tre mod én,” siger lektoren med henvisning til værterne Jake Tapper og Dana Bash. 

CNN læner nemlig historisk en anelse mod venstre politisk set.

Meget er ellers gjort for at sikre upartiske forhold. Både Trump og Biden har eksempelvis indvilliget i, at fordelingen af de to podier i studiet afgøres ved møntkast.


Mikrofonerne slukkes

Sidste gang Trump og Biden debatterede med hinanden, var i en kaotisk udsendelse i september 2020. Her afbrød Trump sin modstander over 100 gange. Som et nyt tiltag vil mikrofonerne blive slukket, når kandidaternes taletid er udløbet.

”At blive dæmpet er noget, som går stik mod Trumps natur. Begrænsningerne vil nok minde ham om den retssag, han netop kommer fra, hvor han ikke kunne komme til orde, som det passede ham,” vurderer David Trap.

”Det tekniske indgreb kan dog give Trump en form for fordel. For mange vælgere mente, at hans opførsel ved debatten i 2020 var decideret u-præsidentiel. Så når Trump bliver sat på lydløs, fremstår han ikke så følelsesladet og spontan, som han egentlig er.”

”Samtidig kan det være en ulempe for Joe Biden, der kan høre modstanderen kommentere i studiet. Som seer vil vi måske opleve, at Biden kan virke ufokuseret og usikker, fordi han reagerer på konstante udbrud, som vi ikke kan høre.”


Præsidentiel opførsel

Efter reality-kongen Trump skrev historie som præsident nummer 45, har forventningerne til ”præsidentiel opførsel”, som det hedder, ændret sig markant.

”Under normale omstændigheder kunne man som øverstbefalende i USA ikke opføre sig uanstændigt. Men Trumps tilhængere elsker, at han ikke underordner sig gængse Washington-standarder,” siger Niels Bjerre-Poulsen.

Som et eksempel på, hvor langt Trump har rykket grænsen for, hvad der er i orden, kan man kigge på debatten mellem Al Gore og George W. Bush i 2000. 

Her rullede Gore med øjnene og sukkede højlydt, når Bush kom til orde. Det blev et omdrejningspunkt for mediedækningen og den offentlige diskussion.

Mange følte, at de gentagne suk var upassende. Det svækkede sympatien for Gore og udstillede ham som utålmodig og nedladende.

Et andet eksempel på, hvor lidt der skulle til, før kandidater fremstod uhøflige, så man i 1992. Her så den daværende præsident, George H. W. Bush, kortvarigt på sit ur, da en farvet kvinde fra publikum stillede ham et spørgsmål.

Var det udtryk for en manglende interesse? Ikke mere end et par sekunders fejltrin skulle der til, før hele Bush’ kampagne kom til at handle om tilgivelse og pli.


Kommer ”Irish Joe” på besøg?

Joe Biden er en tør kiks og har flere gange fremstået som småkedelig.

En fordel har han dog. Nemlig sit irske ophav, som nogle gange skinner igennem i form af den lidt sprælske ”Irish Joe”.

Under præsidentdebatten september 2020 kom Irish Joe frem, da Biden i afmagt over Trump udbrød: ”Vil du ikke holde kæft, mand?”

Udbruddet ville nok have givet den sukkende Al Gore, svedende Nixon og tidspressede Bush hjertestop. Men med Trump er der kommet nye boller på suppen.

”I den altoverskyggende kamp for ikke at fremstå som en gammel, senil mand, der ikke kan få sine egne bukser på uden hjælp, kan det være nødvendigt at bringe Irish Joe på banen,” siger Niels Bjerre-Poulsen.

”Biden er ekstremt sårbar, når han træder ind på scenen, så alle kneb gælder.”

Som et nyt tiltag må Biden og Trump ikke have noter med til debatten. Hver kandidat vil blive forsynet med en kuglepen, notesblok og en flaske vand.

Debatten vil have to reklamepauser, men her må kampagnemedarbejdere ikke interagere med deres kandidat.

Hvis du kan se CNN, starter præsidentdebatten klokken tre i nat dansk tid.

Kommentarer

Tips til debatten
Hvem virker mest cool: Se efter fysiske svagheds- og alderdomstegn.

Indtager Trump offerrollen og erklærer sig i undertal over for CCN og Biden?

Lyt godt efter: Taler Trump i baggrunden, og påvirker det Bidens fokus?

Hold øje med, om den frustrerede ”Irish Joe” dukker op.

© Filmmagasinet Ekko