Cannes 2013
21. maj 2013 | 01:23

Nej til danskerne – ja til svenskerne

Foto | Larry Smith
På onsdag er det ikke kun svenskerne, men hele verdens presse, der får lov at se Only God Forgives.

De svenske filmjournalister er ovenpå i Cannes: De har smugkigget Only God Forgives, der har været lukket land for deres danske kolleger.

Af Jacob Ludvigsen

Normalt føler danske filmjournalister sig højt hævet over deres svenske kolleger i Cannes, hvor danske film stråler, mens man skal kigge langt efter de svenske.

Men på årets festival er det svenskerne, som er fremme i skoene.

For mens ingen fra den danske presse i Cannes endnu har fået lov at se Nicolas Winding Refns Only God Forgives, der er en af de mest imødesete på festivalen, har en flok svenskere allerede fået syn for sagn.

Trier-metoden
Ti svenske journalister og kritikere så filmen ved en visning umiddelbart før festivalen. Og siden har de med slet skjult fornøjelse fortalt vidt og bredt om deres vurdering af filmen, hver gang de er stødt ind i deres danske kollegaer på Croisetten.

Før mange festivaler får den danske presse ellers mulighed for at se hjemlandets film på forhånd, men Zentropa og Lars von Trier har sat en anden standard på Cannes-festivalen. Triers film bliver aldrig vist for den danske presse før verdenspremieren i Cannes.

Men hvorfor må svenskerne, når danskerne ikke må?

”Vi har ikke haft nogen intention om at træde nogen over tæerne. I Sverige har en lille gruppe journalister spurgt, om de kunne se den inden, hvilket de har fået lov til,” siger Lisbet Stolberg, nordisk marketingchef hos filmens distributionsselskab Scanbox, der står for pressehåndteringen.

”I Danmark har vi kørt den strategi, som man også har gjort på Triers film, hvor pressen får den store oplevelse ved den internationale premiere i Cannes. Det har været to forskellige strategier, og vi har ikke helt fået koordineret ordentligt. Det er første gang, vi har en film med i Cannes, og vi havde ikke overvejet, at det skulle blive et problem.”

Vil gøre alle glade
Lisbet Stolberg tilføjer, at Scanbox dog har givet både Ekkos Mads Brügger og Nikolaj Nørlund og en journalist fra Euroman mulighed for at se filmen før alle andre for at nå de lange magasin-deadlines.

”De danske journalister er selvfølgelig ekstremt vigtige for os, og vi gør alt, hvad vi kan for at gøre alle glade. Og nu glæder vi os bare rigtigt meget til, at alle får en fantastisk oplevelse på onsdag,” siger hun.

Indtil da kan den danske presse jo så glæde sig over, at Danmark lige har slået Sverige på det, der plejer at være at være deres hjemmebane: Melodi Grand Prix.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko