Nyhed
02. jan. 2019 | 11:08

Netflix fjerner satire efter saudiarabisk pres

Foto | Cara Howe
Værten for satireprogrammet Patriot Act, Hasan Minhaj, var i et afsnit kritisk over for det saudiarabiske styre, som er gået juridiske veje for at få fjernet afsnittet fra streamingtjenesten Netflix.

Streamingtjenesten har trukket et afsnit af satireprogrammet Patriot Act tilbage i Saudi-Arabien. Afsnittet er kritisk over for styret i sagen om den dræbte journalist Jamal Khashoggi.

Af Nicki Bruun

Det nye år var ikke mange timer gammelt, før den første historie om censur brød ud.

Netflix har øjensynligt udøvet selvcensur ved at fjerne et afsnit af satireprogrammet Patriot Act with Hasan Minhaj fra streamingtjenestens platform i Saudi-Arabien.

Det sker ifølge Netflix efter pres fra landets styre, der har sendt streamingtjenesten en juridisk anmodning, skriver en række amerikanske medier, deriblandt The Financial Times.

Afsnittet kritiserer Saudi-Arabien for drabet på journalisten Jamal Khashoggi, der blev myrdet i Istanbul i oktober sidste år. Værten Hasan Minhaj, der er amerikaner med en indisk og muslimsk baggrund, siger i afsnittet, at mordet er den største tragedie under landets kronprins Mohammed bin Salman.

Skandaløs beslutning
En talsperson for Netflix har ifølge The Hollywood Reporter udtalt, at beslutningen om at trække afsnittet i Saudi-Arabien skyldes en ”velbegrundet og juridisk anmodning”.

Det har dog mødt kritik fra Jamal Khashoggis redaktør på The Washington Post, Karen Attiah, der på Twitter kalder beslutningen skandaløs. På det sociale medie har andre brugere reageret ved at skrive, at de dropper deres abonnement på Netflix, fordi streamingtjenesten bøjer sig for presset.

Programmet er langt fra det første, der har lavet kritisk satire om Saudi-Arabiens rolle i Khashoggis død.

For eksempel har HBO’s satireprogram Last Week Tonight med John Oliver – der ligesom Minhaj slog igennem i programmet The Daily Show, før han fik sit eget – også været voldsomt ude med riven efter Mohammed bin Salman og det saudiarabiske styre.

Det omtalte afsnit af Patriot Act with Hasan Minhaj kan dog stadig ses på Netflix i resten af verden, mens det kontroversielle indslag kan ses på YouTube herunder.

Patriot Act with Hasan Minhaj

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko