Nyhed
11. maj 2023 | 13:56

Nordjysk film sejrer i biografen

Foto | Dune Productions

Entertaineren Niels Hausgaard medvirker i Os der lever, hvor han som fortæller tager publikum i hånden og viser dem, hvordan livet tager sig ud i den nordligste del af Jylland.

Dokumentaren Os der lever er produceret af et lokalt filmselskab uden støtte fra Det Danske Filminstitut, men har siden premieren på Cph:Dox haft et flot billetsalg.

Af Nicki Bruun

Der kommer færre og færre dokumentarfilm i de danske biografer, kunne vi for nylig skrive på baggrund af en stor statistik.

I en anden undersøgelse har vi vist, at særligt biograferne i provinsen er vilde med danske film.

De to forhold mødes i dokumentaren Os der lever. Det er en film om livet på den nordjyske vestkyst, som præsenterer et udsnit af folkene og naturen i Vendsyssel. En slags pendant til Ekko Shortlist-dokumentaren Thy som tilstand.

Os der lever fik premiere på årets udgave af Cph:Dox, hvor den blev en af de mest sete film. Den kom rundt i hele landet som del af programmet Dox:Danmark.

Dokumentaren har siden da formået at holde gang i biograflivet. Den er blevet vist i særligt nordjyske biografer, men er også nået til Fyn og Sjælland.

Den seneste opgørelse viser, at filmen har solgt 6.488 billetter, skriver producer Nikkie Breinholt Dahm til Ekko. Det er et flot tal med tanke på, at den ikke har været landsdækkende vist i storbyer som Aarhus og Odense.

Humor og sandklitter
Os der lever er en interaktiv oplevelse. Mange steder er den blevet vist med en pause midt i filmen, hvor der er kaffe, kage og fællessang for publikum.

Den 27. maj er der endnu en stort opsat visning af filmen med fuldt symfoniorkester i Musikkens Hus i Aalborg. Her er salens over 1000 pladser næsten udsolgt, så der bliver føjet endnu mere til det i forvejen imponerende billetsalg.

Både mink-aflivning og #MeToo-bevægelse bliver vendt i Os der lever, som med en humoristisk grundtone viser tilværelsen et sted med sandklitter, et rasende hav og ægte blæst.

”Der findes et sted tæt på havet, hvor der bor et lille folk. Et folk, som du og jeg er del af,” siger entertaineren Niels Hausgaard i traileren, som kan ses efter artiklen.

To kvinder ved roret
Os der lever er instrueret af Anne Svejgård Lund, der er uddannet i London. Hun har sammen med Nikkie Breinholt Dahm stiftet det Løkken-baserede filmselskab Dune Productions, som står bag filmen.

”Biografturnéen er jo lidt håndholdt og opstod med udgangspunkt i den store interesse på Cph:Dox og Dox:Danmark. Vi var heldige at få plads i biografen og tiden til selv at skubbe filmen ud til publikum,” skriver Nikkie Breinholt Dahm.

”Publikum er selvfølgeligt vilde med Anne Svejgård Lund og Niels Hausgaards poetiske fortælling om velkendte fænomener og karakterer fra lokalområdet. At se egnen portrætteret på en ny måde. Men vi oplever også, at de er ret nysgerrige på, hvordan det overhovedet kan ske, at der kommer sådan en film fra et lokalt produktionsselskab, med så høje ambitioner og to kvinder ved roret.”

Filmen har ikke fået støtte fra Filminstituttet, men er blevet til med støtte fra en række andre institutioner. Filmen er købt til at blive vist på DR til næste år.

Der er desuden planer om at fortsætte visningerne af Os der lever ind i efteråret, hvor en særlig version af filmen bliver vist på udvalgte nordjyske plejehjem for beboere og pårørende.

Trailer: Os der lever

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko