Nyhed
03. sep. 2014 | 11:51

Nymphomaniac i hård konkurrence

Foto | Christian Geisnæs
Charlotte Gainsbourg har den altdominerende hovedrolle som Joe i Lars von Triers Nymphomaniac, der er nomineret til Nordisk Råds Filmpris i et særdeles stærkt felt.

Lars von Trier og producer Louise Vesth skal med Nymphomaniac kæmpe for Danmark, men konkurrencen om Nordisk Råds Filmpris er usædvanlig hård i år.

Af Morten Scriver Andersen

For anden gang i karrieren kan Lars von Trier vinde Nordisk Råds Filmpris, når han sammen med filmens producer, Louise Vesth, er nomineret til den eftertragtede pris.

Men er det den kortere version af Nymphomaniac, der er nomineret, fordi det er den, som i konkurrenceperioden fra 1. september 2013 til 31. august 2014 har haft biografpremieren.

Trier kan således komme i den lidt absurde situation at vinde en pris for en film, han ikke selv har godkendt, men nødtvungent accepteret. Hans egen director’s cut får først premiere i næste uge.

Norsk blindhed og svensk naturkatastrofe
Der er i år tale om et usædvanligt stærkt felt med store kunstneriske præstationer iblandt.

Trier er oppe imod navnebroderen Joakim Triers faste manuskriptforfatter Eskil Vogt. Han har debuteret som instruktør med Blind, der på fornem og humoristisk vis formidler følelsen af at være blind.

Ekkos anmelder har givet filmen fem stjerner og skriver, at ”på en pirrende og elegant måde glider virkelighed og fiktion sammen”

Lars von Trier er ikke den eneste tidligere vinder af Nordisk Råds Filmpris, som er nomineret.

Også svenske Ruben Östlund, der i 2012 vandt for Play, er med i feltet, hvor han denne gang deltager med Turist, som Ekko chefredaktør udråbte til en de stærkeste film ved dette års Cannes Festival.

Under en skiferie oplever en svensk kernefamilie pludselig et faretruende lavineskred. Faren flygter og efterlader kone og børn bag sig. De overlever, og resten af filmen handler om, hvorvidt skårene kan klinkes.

Turist er et benhårdt Bergman-agtigt familiedrama. Men det er også en hylende morsom komedie, hvor man(d) gang på gang føler sig genkendt og griner højt,” skriver Claus Christensen.

Island stiller med heste
Island er repræsenteret med Om heste og mænd, der er blevet rost for sin originalitet og flotte billeder. Den har fået fire stjerner i Ekko med ordene:

”Her er overraskelser, humor og friskhed i udtrykket, og filmens beskedne spilletid på godt en time og et kvarter gør, at anderledesheden aldrig bliver trættende.”

Sidst, men ikke mindst har vi en spændende spillefilmdebut fra Pirjo Honkasalo, der har instrueret Finlands bud, Concrete Night.

Pirjo Honkasalo er kendt for sine storslåede dokumentarfilm, ikke mindst The Three Rooms of Melancholia (2004) om krigen i Tjetjenien.

Deles mellem tre hovedaktører
Nordisk Råds Filmpris er en årlig hyldest til nordiske filmproduktioner og bliver uddelt sammen med priserne for litteratur, musik og miljøarbejde.

”Den skal gives til en spillefilm, som er forankret i den nordiske kultur, har en høj kunstnerisk originalitet, og som udgør et helstøbt værk,” lyder det.

Nordisk Råds Filmpris sætter derudover streg under, at filmkunst er resultatet af et bredt samarbejde med producent, instruktør og manuskriptforfatter som ligestillede hovedaktører.

Så selvom der i ovenstående, for nemheds skyld, blot er nævnt instruktørerne i forbindelse med filmene, deles prisen på de 350.000 kroner af disse hovedaktører.

Vinder hver anden gang
De danske chancer er ifølge statistikken gode. Halvdelen af Nordisk Råds Filmpriser står på hylderne i danske hjem.

Senest er det lykkedes Thomas Vinterberg at hive prisen hjem for Jagten (2013) og Submarino (2010), mens Peter Schønau Fog Kunsten at græde i kor vandti 2007. I 2005 var Per Fly med Drabet den første dansker til at vinde prisen.

Den endelige vinder bestemmes af en jury sammensat af et enkelt medlem fra hver af de fem nordiske lande. Vinderen offentliggøres den 29. oktober ved Nordisk Råds session i Stockholm.

Trailer: Nymphomaniac

Trailer: Blind

Trailer: Turist

Trailer: Concrete Night

Trailer: Om heste og mænd

Kommentarer

Tidligere vindere

2013: Jagten
Instr. Thomas Vinterberg

2012: Play
Instr. Ruben Östlund

2011: Beyond
Instr. Pernilla August

2010: Submarino
Instr. Thomas Vinterberg

2009: Antichrist
Instr. Lars von Trier

2008: Du levende
Instr. Roy Andersson

2007: Kunsten at græde i kor
Instr. Peter Schønau Fog

2006: Zozo
Instr. Josef Fares

2005: Drabet
instr. Per Fly

2002: Manden uden fortid
Instr. Aki Kaurismäki

© Filmmagasinet Ekko