Nyhed
13. maj 2013 | 13:14

Nyt Ekko med alt om Cannes

Foto | Jan Buus
Cannes-aktuelle Nicolas Winding Refn sender Lars von Trier på pension i Mads Brügger og Mikael Bertelsens store forsideinterview i det nye nummer af Ekko.

Hawke, Delpy og Linklater har lavet en enestående trilogi. Fridthjof vil lave det nye Nordisk Film. Sønderby Jepsen er på vej med en foruroligende dokumentar. Og kvinder diskuterer kvoter. Mød dem alle i det nye nummer af Ekko.

Af Jacob Ludvigsen

Alverdens filmentusiasters øjne retter sig i disse dage mod Cannes-festivalen, der går i luften på onsdag. Og også den nye udgave af Filmmagasinet Ekko – på gaden i denne uge – står med sit store Cannes-tema i festivalens tegn.

Vi sætter fokus på de lobbyister, der arbejder i korridorerne for at få de danske film igennem nåleøjet til hovedkonkurrencen. Festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux kalder i et interview Lars von Trier for ”verdensfilmens Nietzsche”. Vi kigger nærmere på et af de mere kuriøse indslag, den årlige Palm Dog-pris, der går til bedste filmhund, og Christoffer Boe fortæller om dengang, han vandt Camera d’Or, men mistede sin sjæl på Croisetten.

Vi portrætterer fire af de instruktører, der om et par uger kan stå med Guldpalmen i hænderne, og selv nummerets store forside-interview har en Cannes-vinkel: Mads Brügger og Mikael Bertelsen interviewer Nicolas Winding Refn, der dyster i det sydfranske med Only God Forgives.

Fridthjof vil fyre anmelder
Cannes-festivalen fylder dog langt fra hele det nye nummer af Ekko.

Til sommer får den ventede Before Midnight premiere. Det er opfølgeren til Before Sunrise og Before Sunset, og tilsammen udgør de en enestående trilogi, som strækker sig over atten år. Kristian Ditlev Jensen har i New York eksklusivt mødt den skæve trio bag filmene – instruktør Richard Linklater og skuespillerne Ethan Hawke og Julie Delpy – til en snak om kærlighed, tid, bryster og om, hvordan det er at leve med sin karakter igennem to årtier.

Ronnie Fridtjof har skabt det mest succesrige danske filmselskab i nyere tid. Vi tegner et stort portræt af producenten, der opfordrer biograferne til at lære af Dansk Supermarked, erklærer, at en dansk anmelder bør fyres på gråt papir, og nu vil give mastodonten i Valby kamp til stregen: ”Jeg vil lave det nye Nordisk Film.”

Henrik Dahls tv-maraton
Ekko #61 blander sig på flere måder i den hjemlige film- og mediedebat. De to feminister og filmfolk Kathrine Windfeld og Eini Carina Grønvold diskuterer film, kvinder og kvoter. Henrik Dahl har fået en bunden opgave: Se tv fra morgen til aften!

Og Lars Movin interviewer Christian Sønderby Jepsen, der efter Testamentet er tilbage med Blodets bånd, en foruroligende familiefortælling fra en jysk provins. ”Jeg tog optagelserne af Svend, der sniffer kokain foran sine børn, med, fordi det er sandheden,” siger instruktøren.

Læs også om filmkunst og -kommers i flere af verdens hjørner: Kina vil nu lave sit eget Hollywood og eksportere kinesiske værdier til resten af verden. Den mexicanske mystiker Carlos Reygadas er både elsket og hadet og går nu linen ud med Lys efter mørke. Og action-serien Fast and Furious lancerer her i maj sjette skud på stammen, dyrker bilerne med fetichistisk vellyst og er bedre end sit kritikerrygte.

Se oversigt over alt indholdet i Ekko #61.

Kommentarer

Ekko #61

Det nye nummer af Ekko kan købes i kiosker og biografer over hele landet.

Man kan også købe bladet eller bestille abonnement på sekretariat@ekkofilm.dk og tlf. 8838 9292.

© Filmmagasinet Ekko