Nyhed
21. jan. 2019 | 14:53

Oplev verdens vildeste filmprojekt

Foto | Jorg Gruber
Den græske dirigent Teodor Currentzis har hovedrollen som titelfiguren i det storstilede projekt Dau, der langt om længe får premiere i denne uge.

Efter tretten års tilblivelse får det russiske vanvidsprojekt Dau verdenspremiere på en kunstudstilling i Paris.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Det er de færreste film, der først er færdige mere end ti år efter, at optagelserne startede.

Men det russiske vanvidsprojekt Dau, hvis optagelser fandt sted fra 2008 til 2011,er mildt sagt noget for sig. Vi har tidligere beskrevet de vilde omstændigheder i både en netartikel og et interview med klipperen Jacob Thuesen i magasin #65.

Dau er ikke så meget en film som et øjensynligt endeløst kunstprojekt, der sprænger rammerne for mediet. Nu kan man dog snart opleve resultatet af anstrengelserne, der har været tretten år undervejs.

Den 24. januar slår to teatre og et museum i Paris nemlig dørene op for en kunstudstilling med titlen Dau. Det drejer sig om Théâtre du Châtelet, Théâtre de la Ville og Centre Pompidou, der spektakulært vil blive forbundet med en lysskulptur på himlen.

Teatrene vil være åbne for besøgende 24 timer i døgnet, mens Pompidou-museet mere prosaisk kun lukker besøgende ind i dagstimerne. Man kan købe billet til seks timer, 24 timer eller ubegrænset adgang i hele udstillingsperioden.

Ifølge beskrivelsen på filmens hjemmeside er der tale om et ”konstant foranderligt eksperiment, der aldrig nogensinde vil være afsluttet”.

Blandt de kendte skuespillere, der har leveret stemmearbejde i form af voice-overs, finder man Isabelle Huppert, Willem Dafoe, Monica Bellucci og Gerard Depardieu.

Eksperimenter med sex
Dau
er centreret omkring virkelighedens Nobel-prisvinder Lev Landau, der fra 1937 til 1962 var leder af et videnskabeligt institut i Moskva.

Her udførte han som en af tidens store fysikere vigtige eksperimenter, men fysikken blev også udforsket på andre måder. Landau havde nemlig også en nysgerrig tilgang til sex, der foregreb 60’ernes ungdomsoprør.

Den russiske instruktør Ilya Khrzhanovsky gik til filmprojektet Dau med samme eksperimenterende tilgang og det mål at skabe den totale illusion ved at ophæve grænsen mellem fiktion og virkelighed.

Han opbyggede en kæmpemæssig kopi af Landaus videnskabelige institut, hvor de 400 skuespillere og amatører uafbrudt boede og levede i deres roller i to år. De arbejdede, festede, tog stoffer, havde sex, fødte børn og døde for rullende kameraer.

Det hele endte med et brag, da instruktøren angiveligt fik nynazister til at sprænge filmsettet i luften i 2011.

Hvad der oprindelig startede som én spillefilm, er ifølge en tidligere pressemeddelelse vokset til tretten spillefilm, nogle tv-serier og et transmedia-projekt. Over 700 timers materiale skulle være optaget på eksklusive 35mm-film.

Hvad udstillingen vil byde på, er uvist. Men under alle omstændigheder er det noget af en fortælling, man kan blive del af, hvis man rejser til Paris. Dau-udstillingen løber fra 24. januar til den 17. februar.

Trailer: Dau

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko