Oscar 2024
05. mar. 2024 | 16:04

Oscar-panel tror ikke på dansk sejr

Grafik | Filmmagasinet Ekko

The Zone of Interest, Poor Things, Oppenheimer, Barbie og Maestro har alle Oscar-chancer, men spørger man Ekkos panel, ligger nogle betydeligt lunere i svinget end andre. 

Produceren Kim Magnusson står næsten alene med sit gæt på egen kortfilm, og én kritiker stemmer kun med hjertet. Men alle er enige om årets bedste internationale film.

Af Frederik Hoff

På søndag uddeles verdens mest eftertragtede filmpriser i Dolby Theatre i Hollywood, hvor komikeren Jimmy Kimmel er vært for det 96. Academy Awards.

I Danmark er det helt store spørgsmål selvfølgelig, om den eneste danske Oscar-nominerede, Lasse Lyskjær Noers Ridder Lykke, får en pris for bedste live action-kortfilm.

Spørger man Ekkos panel af Oscar-eksperter, der sidste var blandt verdens bedste til at gætte, er svaret nej.

Langt de fleste af de otte eksperter sætter deres penge på stjerneinstruktøren Wes Andersons Roald Dahl-filmatisering The Wonderful Story of Henry Sugar med en enkelt afstikker til britiske The After, som kritikeren Maria Månson gætter på.

Dog tror to af eksperterne på dansk sejr, nemlig Berlingskes film- og skærmredaktør Sarah Iben Almbjerg og så Kim Magnusson.

Sidstnævnte bud giver næsten sig selv, da Magnusson er producer på Ridder Lykke. Han er i det hele taget kendt som Danmarks mr. Oscar med to statuetter og talrige nomineringer i netop kortfilm-kategorien.

Se skemaet efter artiklen!

Stemmer med hjertet
Ekkos Oscar-panel er i 2024 en forholdsvis enig forsamling, især når det kommer til uddelingens helt store priser, inklusive prisen for bedste film.

Her er er syv ud af otte eksperter enige om, at Christopher Nolan vinder for Oppenheimer.

Dog foretrækker Ida Rud fra Troldspejlet og Ekko Poor Things af Yorgos Lanthimos, som da også får maksimale seks stjerner i Ekko.

Rud er også ene om at afvise Nolan som vinder af prisen for bedste instruktør. Den skal i stedet gå til landsmanden Jonathan Glazer for holocaust-mesterværket The Zone of Interest, der også scorede seks stjerner i Ekkos anmeldelse.

Ida Rud er kendt for at stemme med hjertet, og i år melder hun ud, at hun oven i købet har givet sig det svære benspænd ikke at ville stemme på Oppenheimer i en eneste kategori.

”Nolan er en overvurderet instruktør, og Oppenheimer er en kedelig film,” lyder det fra kritikeren.

Men det gør også, at hun ofte står alene. Resten af flokken er nemlig rørende enige om, at storfilmen om atombombens skaber blandt andet skal vinde for bedste musik, klipning, fotografering, mandlig hovedrolle til Cillian Murphy og mandlig birolle til Robert Downey Jr.

Ballade eller TikTok-hit?
Bradley Coopers flotte film om komponisten Leonard Bernstein, Maestro, ser ikke ud til at have de store chancer ved Oscar-uddelingen.

Ekkos panel er dog ret sikker på, at den tager prisen for bedste makeup og hår – bortset fra Maria Månson, der tror mere på den absurdistiske sminke i Poor Things.

Storfavoritten til prisen for bedste kvindelige hovedrolle er Lily Gladstone for sin rørende præstation i Martin Scorseses westerntragedie Killers of the Flower Moon. Her får Ida Rud følgeskab af awards-eksperten Lars B. Frahm, der i stedet gætter på Emma Stones bizarre hovedrolle i Poor Things.

Alle – undtagen Ida Rud, naturligvis – tror på Da’Vine Joy Randolph fra 70’er-fortællingen The Holdovers som vinder af bedste kvindelige birolle.

Der har allerede været megen diskussion om Barbie, som er blevet en af nyere tids største blockbustere og en overvejende kritisk succes. Alligevel får den med forholdsvis få nomineringer og bliver spået dårlige odds for at vinde særligt mange af dem.

Ikke desto mindre er alle enige om, at dukkemusicalen må vinde prisen for bedste kostumedesign – med undtagelse af Lars B. Frahm, som gætter på Poor Things.

Alle er også sikre på, at Barbie vil vinde for bedste sang, men med to nomineringer er der uenighed om hvilken. Syv paneldeltagere gætter på Billie Eilish’ ballade What Was I Made For? som allerede har vundet to grammyer og en Golden Globe, mens Ida Rud gætter på TikTok-hittet I’m just Ken.

Israelsk påvirkning
Selv om Ekkos panel ofte næsten er enige, er der kun én kategori, hvor alle har gættet det samme.

Der er nemlig ingen tvivl om, at The Zone of Interest umuligt kan undgå at vinde prisen for bedste internationale film.

Syv eksperter er overbevist om, at Ukraine-krigsskildringen 20 dage i Mauriupol vinder for bedste dokumentar. KimMagnusson har mere fidus til Four Daughters, der handler om en tunesisk søskendeflok, der splittes af ISIS.

I kategorien bedste animation er Sara Iben Almbjerg og Hollywood-korrespondenten Tina Jøhnk Christensen fortalere for superheltefilmemen Spider-Man: Across the Spider-Verse, mens resten af panelet er mere til Hayao Miyazakis poetiske comeback Drengen og hejren.

Blandt de animerede kortfilm er der lidt større uenighed, da Lars B. Frahm, Maria Månson og Ida Rud satser på den fransk-israelske holocaust-meditation Letter to a Pig, som fik store roser på Viborg Animation Festival.

Måske er det den i Hollywood yderst polariserende situation i Israel og Palæstina, der afskrækker resten af panelet fra at følge trop. I hvert fald holder de på musikfilmen War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko.

Effekter afgør gætteleg
Ekkos Oscar-ekspert Casper Hindse har historisk set klaret sig bedst i gættelegen, men sidste år blev han overgået af Maria Månson og Ann Lind Andersen.

I år er Andersen og Hindse forbløffende ens i deres gæt, hvilket godt kunne tyde på, at de har fat i samme lange ende.

Kun to kategorier splitter de to Oscar-mestre, og det kan nemt blive afgørende for, hvem der vinder den interne konkurrence i panelet.

I kategorien bedste korte dokumentar – som der er mest uenighed om i panelet – gætter Hindse på censurfilmen The ABCs of Book Banning, mens Ann Lind Andersen går med bedstemorhyldesten Nai Nai & Wài Pó.

I kategorien visuelle effekter tror Ann Lind Andersen på de smukke, praktiske effekter i sci-fi-filmen The Creator. Casper Hindse har derimod valgt at satse på genoplivningen af et af verdens mest ikoniske monstre, Godzilla Minus One.

Oscar-showet starter natten til mandag den 11. marts klokken 01, og på Ekko holder vi naturligvis et vågent øje med showet natten igennem.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko