Oscar 2023
13. mar. 2023 | 14:29

Oscar-eksperter er blandt verdens bedste

Foto | Ann Lind Andersen og DR

De blev sidste år droppet som anmeldere hos henholdsvis TV 2 og DR, men Ann Lind Andersen (tv.) og Maria Månson har i Ekkos Oscar-panel vist, at de har fingeren på pulsen i filmens verden.

Ann Lind Andersen og Maria Månson tager sejren i Ekkos Oscar-panel, hvor de med nitten rigtige er bedre end nogle af verdens førende eksperter.

Af Nicki Bruun

Der var blandt Oscar-eksperter ikke den store tvivl om, at eksplosive Everything Everywhere All at Once ville blive den store sejrherre ved nattens prisuddeling.

Sådan gik det også, mens andre kategorier viste sig sværere at spå om. To af deltagerne i Ekkos Oscar-panel var dog særligt gode til at forudse, hvordan prisfesten ville forløbe.

Ann Lind Andersen og Maria Månson deler sejren med imponerende nitten ud af 23 rigtige. De ramte altså kun forbi i fire kategorier, men det var ikke, fordi deres bud var identiske.

Mens Ann Lind Andersen fik ret i, at Brendan Fraser ville vinde skuespilprisen for sin præstation i The Whale, skød Maria Månson forbi med sit gæt på Austin Butler for titelrollen i Elvis.

Til gengæld ramte Månson plet i forudsigelsen om, at The Whale snuppede Oscar-prisen for makeup og hår. Her pegede Andersen ligesom størstedelen af panelet på netop Elvis.

Oscar-succesen giver oprejsning til Ann Lind Andersen og Maria Månson, der sidste år blev opsagt som anmeldere på henholdsvis TV 2 og DR. De var ellers afholdt blandt seerne for deres respektive anmeldelser og anbefalinger i Go’ Morgen Danmark og Filmselskabet, men blev begge ramt af sparekniven.

Heldigvis er de begge stadig synlige i det danske mediebillede, hvor de jævnligt kommer med kyndige kommentarer om aktuelle film og serier.

Se skemaet med alle syv panelmedlemmers svar nederst i artiklen!

Elvis forlod bygningen
Ekkos Oscar-ekspert Casper Hindse har gennem årene været stærkt kørende i forudsigelsesspillet. Men sidste år måtte han med atten rigtige tage til takke med en tredjeplads, og historien gentager sig i år.

Denne gang var det troen på priser til Elvis, der blev Hindses fald. Kritikeren troede, at filmen om kongen af rock’n’rolls storhed og fald ville snuppe tre priser, men den gik tomhændet hjem.

Kim Magnusson har mange gange budt Casper Hindse op til dans i kampen om at ende øverst på podiet. Men i år gik det helt galt for den normalt træfsikre producent, der må nøjes med fjorten rigtige og en sidsteplads i panelet.

Berlingske filmredaktør Sarah Iben Almbjerg gør han selskab på jumbopladsen med fjorten rigtige. De havde begge forsøgt sig med lidt andre bud end alle andre, og det viste sig ikke at være en god taktik.

Magnusson var selv nomineret for kortfilmen Ivalu og havde spået sig selv som vinder, men sådan skulle det ikke gå. Det samme var tilfældet for Anders Walter, der har instrueret Ivalu, men han ender med femten rigtige.

Ekkos Hollywood-korrespondent Tina Jøhnk Christensen, der er medlem af den amerikanske kritikerforening Hollywood Foreign Press Association og bor i Los Angeles, blev ligesom de fleste i panelet ramt af, at priserne gik forbi Elvis.

Hun lander alligevel på respektable seksten rigtige, der giver hende en fjerdeplads i panelet.

Kvalificerede spådomme
Generelt var niveauet overordentligt højt blandt deltagerne i Ekkos Oscar-panel.

Den eneste kategori, hvor alle ramte forbi, var i prisen for production design. Her pegede samtlige syv på Damien Chazelles historiske Hollywood-drama Babylon, men vinderen blev det tyske krigsdrama Intet nyt fra Vestfronten, der havde en stor aften med fire priser.

På hjemmesiden Award Talk dykker Oscar-entusiasten Lars B. Frahm hvert år dybt ned i tallene omkring verdens førende prisuddeling.

Her kan man se, at de tre eksperter på vinderpodiet i Ekkos Oscar-panel ikke bare er de skarpeste herhjemme, men også hører til blandt de bedste på verdensplan.

Således er eksperterne fra de amerikanske medier Variety, Deadline Hollywood og Awards Daily ikke i nærheden af at ramme lige så mange rigtige som Ann Lind Andersen, Maria Månson og Casper Hindse.

Lars B. Frahm har også lavet en undersøgelse af, hvordan danske Oscar-eksperter de seneste fem år har klaret sig i deres spådomme. Den afslører, at det er Ann Lind Andersen og Casper Hindse, der kan bryste sig mest af deres Oscar-evner. De har en træfprocent på 76,1 procent.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko