Nekrolog
22. feb. 2016 | 10:44

Ove Verner Hansen er død

Foto | Rolf Konow
Ove Verner Hansen blev verdenskendt i Danmark (og Norge!) som Egon Olsens tavse, men korporlige rival, der på fantasifuld vis forsøgte at få bugt med Egon.

Operasanger, kogebogsforfatter, sømand, men først og fremmest hele Danmarks (og Norges!) yndlingssuperskurk, Egons evige plageånd i Olsen Banden-filmene, er død. Ove Verner Hansen blev 83 år.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Danmarks vel nok største og mest kendte filmskurk er død. Lørdag sov Ove Verner Hansen ind på Gentofte Sygehus efter kort tids sygdom. Han blev 83 år. 

Ove Verner Hansen blev især kendt som Olsen-bandens evige, tavse plageånd Bøffen, der i ti af seriens film forsøgte at forpurre Egon, Benny og Kjelds planer.

Men foruden skuespiller havde Verner Hansen faktisk adskillige andre titler på cv’et, blandt andet operasanger og kogebogsforfatter. 

Oprindelig kontoruddannet fik han tidligt arbejde som både skovhugger og sømand, før han i 1958 viste talent for sang og blev ansat i Danmarks Radios Radiokoret og senere i Operakoret.

Fysisk talent
Ove Verner Hansen filmdebuterede i 1970 med tv-filmen Svejk i anden verdenskrig, men hans karriere tog først rigtigt fart i 1972, da Erik Balling fandt ham til en rolle i Olsen Bandens store kup, der var den fjerde film i serien.

Det er dog først fra Olsen Banden går amok fra 1973, at Verner Hansen kan ses som karakteren Bøffen, der er direktør Hallandsens håndlanger.

Med sin karakteristiske lædervest og kasket udfoldede Ove Verner Hansen sit korporlige, humoristiske talent som Egon Olsens evige ærkerival. 

Hans opgave bestod kort og godt i at fjerne Egon fra jordens overflade – mest mindeværdigt, da han i Olsen-bandens sidste bedrifter støber Egons fødder fast i cement i en træbalje, som han sænker ned i Sydhavn.

”Nu vejer Ove Sprogøe heldigvis ikke så meget. Så de gange, han bare skulle over skulderen, var der ikke nogen problemer,” forklarer Ove Verner Hansen i John Lindskogs bog Skide godt, Egon! og fortsætter:

”Men i et par af filmen skulle jeg bære ham på en stol, bundet og kneblet, og jeg skulle nærmest holde stolen ud fra mig. Det skulle se let ud. Men det var meget, meget svært.”

Biffen på norsk
Bøffen forblev en tilbagevendende del af seriens univers igennem ti Olsen Banden-film fra 1972 til og med den allersidste fra 1998.

Faktisk var Ove Verner Hansen den eneste skuespiller, der både medvirker i de oprindelige danske film og de norske udgaver.

Det kom i stand – har skuespilleren forklaret – fordi nordmændene gerne ville spare penge og derfor fik lov til at genbruge eksplosionsscener med Verner Hansen, der på norsk fik navnet ”Biffen”.

Billedgalleri: Ove Verner Hansen i Olsen-banden

Rolf Konow
På sin karakteristiske facon fjerner Bøffen Egons bowlerhat, inden han giver ham et gok i nødden med skruetvingen.

Kommentarer

Ove Verner Hansen

20. juli 1932 – 20. februar 2016

Kontoruddannet, men har både arbejdet som Falck-redder, skovhugger og sømand.

Fra 1958 tilknyttet Radiokoret og Operakoret for DR. 

Har optrådt som tv-kok og har skrevet kogebøgerne Mandemad (1974) og Fiskekogebogen (2001).

Gift i 1960 med Birthe Hansen, som han fik to børn med.

Udvalgte film

Olsen Bandens sidste stik, 1998

Jeppe på bjerget, 1981

Olsen Banden overgiver sig aldrig, 1979 

Olsen Banden på sporet, 1975

Olsen Bandens store kup, 1972

© Filmmagasinet Ekko