Ekko Shortlist Awards 2019
21. nov. 2019 | 02:10 - Opdateret 21. nov. 2019 | 10:21

På Tinder-date med brormand

Foto | Jonatan Mose
Laura Kjær og Magnus Juul Andersen har en særligt god kemi i rollerne som de to søskende, der ikke har set hinanden i femten år og i løbet af en nat udvikler romantiske følelser.

”Det var som at se en otte år yngre version af mig selv,” fortæller instruktørdebutanten Sara Hjort Ditlevsen om Laura Kjær, der er nomineret for bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards.

Af Frederik Hoff

Ekkos læsere stiftede første gang bekendtskab med Sara Hjort Ditlevsen, da hun kropsmalet som en hund optrådte på forsiden af Ekko #55.

Det var en homage til rollen i Henrik Ruben Genz’ Undskyld jeg forstyrrer, der sikrede hende en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i 2013.

Siden har hun brilleret i alt fra den hollandske arthouse-film Borgman til TV 2 Zulu-serien Perfekte steder samt en lang række kortfilm, der kan ses på Ekko Shortlist.

Nu springer hun overraskende ud som instruktør med Bror, som den stærke jury har nomineret til Ekko Shortlist Awards.

”Jeg har længe haft en spirende instruktørdrøm, og så fortalte en ven i udlandet mig om mødet med sin bortadopterede søster og de romantiske følelser, der dukkede op,” siger den 31-årige skuespiller, der fik idéen, mens hun gik på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus.

”Pludselig blev en forestilling aflyst, og så havde jeg et halvt år frit. ’Nu er det på tide at lave filmen,’ tænkte jeg.”

Skamfuldt begær
Efter en måneds casting stødte instruktøren på det odenseanske skuespiltalent Laura Kjær, der på det tidspunkt allerede havde en større rolle i TV 2-serien Badehotellet.

”Når man instruerer for første gang, så tror jeg tit man leder efter en genkendelse. Og da Laura gik ind ad døren, så jeg bare mig selv som otte år yngre,” griner instruktøren.

Laura Kjær nikker.

”Castingen var ret magisk. Jeg havde bare en øjeblikkelig kemi med Magnus Juul Andersen, som spiller min bror i filmen,” siger den 23-årige skuespiller, der er nomineret for bedste kvindelige skuespiller.

I Bror er hun gymnasieeleven Katrine, der ikke set sin bror i femten år. De snakker på en beværtning i København, slentrer igennem byens gader og beslutter at drikke sig fulde sammen i en vild nat.

Langsomt bliver genkendelsens glæde til skamfuldt begær.

”Katrine forbereder sig til mødet nærmest, som var det en Tinder-date,” siger Laura Kjær. ”Hun vil bare helt vildt gerne have det til at gå godt, og så kan hun slet ikke styre det, når hun der kommer en gensidig interesse fra Bror.”

”Det er sådan set en almindelig kærlighedshistorie – bortset fra, at det handler om søskende,” konstaterer Sara Hjort Ditlevsen og fortsætter:

”Det er det interessante ved sådan nogle tabuiserede emner. Vi kender alle sammen det, at ens krop vil noget, man godt ved er problematisk. Det er en ægte og stærk følelse.”

”Derfor er det så vigtigt, at vi hepper på kærlighedshistorien, samtidig med at vi skræmmes af den. Hvis publikum ikke kan mærke kemien imellem dem, har jeg fejlet.”

Forelsket i skuespillere
Søskendeparrets samvær i Bror er præget af en legende, nervøs energi og improviseret kvalitet, der kan lede tankerne hen på Richard Linklaters ligeledes slentrende Before-trilogi.

I en scene, der foregår i en kiosk, stod der blot i manuskriptet: ”Katrine er som en satellit rundt om Bror.”

”Den scene er i høj grad præget af min egen energi. Jeg fik at vide, at alt i butikken var legetøj, jeg kunne bruge til at improvisere, som jeg ville,” siger Laura Kjær.

”Skuespilleren kender rollen bedre end instruktøren. Jeg havde selvfølgelig en masse forestillinger, men det er Laura, der giver rollen kød, blod og krop,” siger Sara Hjort Ditlevsen.

”Da jeg stod bag monitoren, imens Laura improviserede i kiosken, kunne jeg ikke lade være med at blive helt forelsket i hende. Også i Magnus. Jeg tror, det er bedst, hvis man som instruktør bliver forelsket i sine skuespillere,” siger instruktøren og tilføjer grinende:

”Helt platonisk selvfølgelig.”

Genial redning
Instruktørens skuespilerfaring hjalp især i en af filmens længste dialogscener, der foregår på et værtshus.

”Vi var under et kæmpe tidspres, og som scenen stod i manuskriptet, fungerede den bare ikke. Så jeg hev Magnus til side og fortalte ham en historie, som han skulle fortælle videre til Laura. Det var en historie om at være i Legoland og blive besat af en Elvis-imitator,” fortæller Sara Hjort Ditlevsen.

”Så min reaktion var fuldstændigt oprigtig, og vi fik den i kassen i første forsøg. Det var genialt af Sara,” siger Laura Kjær og fortsætter:

”Jeg har virkelig kunnet mærke på Sara, at hun kender til at være på den anden side af kameraet. Vores arbejde var meget intuitivt, og det at blotte sig som skuespiller bliver nemmere, når der står én og leger med. Det kunne være spændende, hvis endnu flere instruktører turde kaste sig ud i det.”

Babyprojekt
Laura Kjær er netop blevet færdig med optagelserne til den syvende sæson af Badehotellet.

Sara Hjort Ditlevsen er i gang med et ganske andet projekt i form af sin graviditet.

”Når man skal have et barn, er det lidt begrænset, hvad man kan castes til. Jeg nåede lige at blive færdig med en horrorfilm, der hedder Breeder, inden det blev for synligt,” siger skuespil-instruktøren, der op til sin termin har planer om at arbejde på nye filmprojekter.

”Det er pissesjovt at spille skuespil, men det der med at skabe sine egne projekter kan nogle gange give en anden gevinst. Jeg vil rigtigt gerne instruere flere film, og måske skal jeg også spille med i dem selv.”

”Jeg har i hvert fald en masse idéer oppe i hovedet, men som en gammel ven engang sagde, vil jeg ikke tale om et ulagt æg. Mit babyprojekt er dog allerede færdigcastet,” griner hun.

Kommentarer

Sara Hjort Ditlevsen

Født 1988 i Hørsholm.

Gennembrud i Per Flys DR-serie Forestillinger i 2007.

Vandt en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i Undskyld jeg forstyrrer fra 2012.

Uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole Aarhus i 2016. 

Laura Kjær

Født 1996 i Odense.

Har gået på teaterlinjen på HF FLOW i Odense og Teaterhøjskolen Rødkilde.

Spillefilmdebuterede i 2016 med Når solen skinner.

Har siden januar 2019 spillet en større rolle i TV 2’s periodedrama Badehotellet

© Filmmagasinet Ekko