Nyhed
25. sep. 2013 | 09:39

Shortlist: Placebo på vej mod sensation

Foto | Nikolaj Trane Karstenberg
Mathæus Andersen (forgrund) og Malthe Vrå Heldbo spiller to teenagedrenge, der drømmer sig væk fra den barske hospitalsvirkelighed i Johanna Stentorps Placebo.

Hospitalsdrama fra Den Europæiske Filmhøjskole er kommet forrygende fra start på Ekko Shortlist, hvor den på mandag måske kan støde en populær komedie af tronen.

Af Claus Christensen

Instrueret af en 23-årig debutant, lavet på en højskole med et budget på bare 4.000 kroner – og lige nu i spidsen af Ekko Shortlist!

Svenske Johanna Stentorps Placebo bobler i denne uge til top 10. Og den tolv minutter lange film, som var hendes afgangsprojekt på Den Europæiske Filmhøjskole i foråret, er kommet forrygende fra start.

Det kan man se på den såkaldte her & nu-liste, som giver brugerne et øjebliksbillede af, hvordan top 10 ville se ud, hvis den blev offentliggjort her og nu.

Efter to dage ser Placebo ikke bare ud til at komme ind på top 10, men den er sågar i front foran Thomas Daneskovs Ud, spring over, ind, som ellers har været en overlegen etter i de seneste tre uger.

På tredjepladsen finder vi David Metz’ In absentia efterfulgt af Til alle mine venner og The Saga of Biôrn, der efter at have knebet sig ind på top 10 ser ud til at have fået blod på tanden. Musikvideoen The Timber Will Fall er pt. ude, så den altså ikke kommer i den eksklusive klub, der har ligget på top 10 i de maksimale tretten uger.

Hyldest til fantasien
Placebo foregår på en hospitalsstue, hvor teenagedrengene Aron og Theo ligger for døden. Men takket være et vindue, der giver udsigt til livet uden for hospitalet, holder drengene modet oppe.

Filmen er en hyldest til fantasien. Jævnfør titlen oplever drengene en placeboeffekt: De føler sig bedre, selv om forestillingsevnen ikke beviseligt har nogen medicinsk virkning.

Johanna Stentorp har i et team af højskoleelever lavet en klassisk kortfilm, der inden for formatet fortæller en afrundet historie med velskrevne dialoger og en overraskende pointe.

Mere dyster end Oscar-film
Placebo bærer mindelser om de kortfilm, som det danske filmselskab M&M Productions har haft stor succes med i Oscar-sammenhæng – som for eksempel Grisen, der også foregik på en hospitalsstue. Placebo er bare meget mere dyster.

Næste uges top 10 bliver offentliggjort på mandag klokken 12. Indtil fredag klokken 12 kan man time for time tage temperaturen på filmenes popularitet via her & nu. Herefter stopper vi opdateringerne, så der er spænding om resultatet på mandag.

Spørgsmålet er, om Placebo kan holde dampen oppe til mandag, eller om Thomas Daneskovs Ud, springer over, ind i sidste ende vil tage stikket hjem.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko