Nyhed
23. sep. 2013 | 16:47

Shortlist: Biôrn og Reymann svinger sig ind

Foto | Jasper Spanning
Malou Reymanns Dem man elsker er et barskt familiedrama om en mor, der har forladt sit barn – men nu vil have ham til at flytte ind os sig.

To film kommer ind på top 10, og to nye film bobler: et hjerteskærende drama fra Den Europæiske Filmhøjskole og noget så sjældent som en genrefilm fra Filmskolen.

Af Claus Christensen

Er Ud, spring over, ind ved at få samme ikoniske status på Ekko Shortlist som Ladyboy, der i ugevis lå suverænt i spidsen af top 10?

Noget kunne tyde på det.

Ikke bare er Thomas Daneskovs feelgood-komedie for tredje uge i træk på førstepladsen, men i den forløbne uge har filmen samlet mere end dobbelt så mange points (views og stjerner) som nummer to, det intense venskabsdrama Til alle mine venner.

In absentia rykker i sin tiende uge op på tredjepladsen og bytter dermed plads med swingerklub-perlen Venus, der er nummer fire. Det hører til sjældenhederne, at en film, der har ligget så længe på listen, bevæger sig op ad, hvilket siger noget om, hvor populær David Metz’ ungdomsfilm er.

Sensitivitet til dansk film
I sidste uge boblede Malou Reymann med familiedramaet Dem man elsker, og i denne uge kører hun sikkert ind på femtepladsen.

Den unge instruktør har tidligere opnået en tiendeplads med 13, men Dem man elsker er altså allerede nu en større succes.

Reymann er et af de talenter, der med tiden kan tage springet til spillefilmen. Dansk film mangler kvindelige instruktører, men nok så vigtigt fornemmer man, at Reymann med sin sensitivitet har noget nyt at byde på. Manuskriptsiden kan hun stadig udvikle.

Thy har hipster-potentiale
På de næste pladser følger et par gamle kendinge, Trold og Dicte, der går ind i deres niende uge på top 10.

Ottendepladsen indtages af Emil Næsby Hansens dokumentarfilm Thy som tilstand. Vi har tidligere skrevet, at filmen har en stor fanskare i Thisted og (mere overraskende) Slagelse, men også andre har fået øjnene op for den originale film.

”Det kan stærkt anbefales at hygge sig med de ekstraordinært gnavne gamle mænd med hver deres underfortalte følsomhed, som langsomt pibler frem i løbet af filmens små tyve minutter,” skriver Broen-manuskriptforfatter og tidligere spillefilmkonsulent Nikolaj Scherfig i en mail til Ekko og fortsætter:

”Filmen afspejler den del af Danmark, der geografisk er længst væk fra København. Den er så anti-københavner-smart, at den må have hipster-potentiale, når fyrene med deres bløde skæg og skovmandsskjorter sidder på Vesterbro-caféen og tjekker Ekko Shortlist ud på deres Airbook, mens kæresten ammer den lille nye ved siden af.”

Biôrn svinger sig ind
Aske Bangs syrede musikvideo The Timber Will Fall er nummer ni og kun en enkelt uge fra at kunne slutte sig til den eksklusive skare af film, der har gået tiden ud: tretten uger på top 10.

Vi nærmer os med andre ord en Aske Bang-fri top 10. Men til hans mange fans’ beroligelse har vi endnu en ekstraordinær film i baghånden fra den lovende, fandenivoldske instruktør.

I The Saga of Biôrn kæmper den gamle viking for at komme til Valhalla, og i den forløbne uge har han kæmpet for at komme ind på top 10.

Og kun en tåbe frygter ikke Biôrn, der på et hængende hår fik svinget sig ind på tiendepladsen foran Omveje og Judgement (der fortsætter på All Time Shortlist, en samlet, rangeret oversigt over alle film, der har boblet eller ligget på top 10).

Biôrn er skabt på The Animation Workshop i Viborg, hvorfra vi tidligere har præsenteret Slug Invasion og The Backwater Gospel.

Besøg fra rummet
Fra sidste uge bobler børnefilmen 1001 hemmeligheder for børn og ikke for voksne, indvandringsdramaet The Art of Crossing a Bridge, erindringstraumet Sky og familiefesten Harmoni videre – de to sidstnævnte bobler på sidste uge, så her gælder det for fans om at komme til tasterne.

Som ny bobler finder vi Den fremmede, der er Nuka Wølks afgangsfilm fra Den Danske Filmskole i 2009.

Det er et bror-søster-drama, men unægtelig ikke af den vanlige slags. Anna er nemlig i bogstaveligste forstand en fremmed, som styrtede ned bag familiens gård og er i besiddelse af overnaturlige evner.

”Ideen opstod i en præ-Obama-tid, hvor jeg følte, at det var knapt med tolerancen i samfundet. Jeg fik lyst til at lave en allegorisk fortælling om et rumvæsen, der nødlander i et lille dansk samfund og ikke ligefrem har det nemt dér,” skriver Nuka Wølk til Ekko og tilføjer:

”Jeg havde også lyst til at lave noget, jeg nok aldrig nogensinde ville få lov til at lave uden for Filmskolen: en sort-hvid science fiction-film for voksne.”

Laura Drasbæk er fascinerende som rumvæsenet Anna, som instruktøren kalder ”et mashup af E.T., Superman og Chaplins vagabond”. Kasper Leisner spiller hendes bror, og Pilou Asbæk giver en tidlig prøve på rollen som barsk bølle.

Filmatiserer morfars historie
Anden nye bobler har titlen Placebo og foregår på et hospital, hvor to teenagedrenge deler værelse. De er døende, men udsigten fra den ene drengs vindue giver dem stof til at drømme.

Placebo er en fortælling om, hvad der sker med os, når vi isolerede møder vores udfordringer i livet,” skriver filmens instruktør Johanna Stentorp.

Hun er svensk, men lavede filmen i foråret, da hun gik på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. Af samme grund opfylder filmen de formelle betingelser for Ekko Shortlist.

Den hjerteskærende historie fik instruktøren fortalt af sin morfar, da hun var lille.

”Dengang forstod jeg ikke rigtig undertonen i handlingen, men efterhånden som jeg blev ældre, begyndte fortællingen at afsløre sine forskellige skygger og lys. Inden for den ramme, som min morfar havde skabt, begyndte jeg at lave min egne karakterer, dialoger og scener, indtil jeg havde en helt ny tolkning,” skriver Johanna Stentorp.

Det skal blive spændende at se, om Placebo bliver lige så populær som Dewey – The Musical, der også er lavet på Den Europæiske Filmhøjskole.

Det får vi svaret på mandag klokken 12, hvor næste uges top 10 offentliggøres. Stay tuned!

Ekko Shortlist - top 10

1. Ud, spring over, ind (instr. Thomas Daneskov)

2. Til alle mine venner (instr. Behrouz Bigdeli)

3. In Absentia (instr. David Metz)

4. Venus (instr. Tor Fruergaard)

5. Dem man elsker (instr. Malou Reymann)

6. Trold (instr. Fili Seifert)

7. Dicte (instr. Jesper Dalgaard)

8. Thy som tilstand (instr. Emil Næsby Hansen)

9. The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

10. The Saga of Biôrn (instr. Benjamin Kousholt)

Boblere

Den fremmede (instr. Nuka Wølk)

Placebo (instr. Johanna Stentorp)

1001 hemmeligheder for børn og ikke for voksne (instr. Frank Molino)

The Art of Crossing a Bridge (instr. Asger Lindgaard)

Sky (instr. Mikkel Sørensen)

Harmoni (instr. Andrias Høgenni)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko