Nyhed
05. okt. 2021 | 13:22

Premierefilm på ny streamingtjeneste

Foto | Warner Bros.
De unge superstjerner Zendaya og Timothée Chalamet spiller hovedrollerne i den biografaktuelle storfilm Dune, som efter alt at dømme snart kan opleves i hjemmebiografen.

Dune kan komme på HBO Max i slutningen af oktober. Abonnenter på tjenesten vil kunne se storfilm fra Warner Bros. blot 45 dage efter den danske biografpremiere.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Den 26. oktober skifter streamingtjenesten HBO Nordic navn til HBO Max i Danmark. Dermed bliver en lang række film og serier for første gang samlet på den samme streamingtjeneste i Europa.

Og tjenesten melder sig i samme ombæring som hård konkurrent til landets biografer.

I en pressemeddelelse skriver HBO, at premierefilm fra Warner Bros. bliver tilgængelige på HBO Max blot 45 dage efter, de har haft dansk biografpremiere.

Det amerikanske filmselskab står blandt meget andet bag storfilmen Dune, der lige nu går i danske biografer. Den fik premiere 16. september, og dermed vil der kort efter lanceringen af HBO Max være gået de 45 dage.

Det tegner til en storslået premiere for HBO Max med Dune. HBO meddeler, at man ikke kan kommentere specifikt på Dune, før man er tættere på launchen af tjenesten.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Dune kommer på HBO Max i slutningen af oktober, svarer direktør Frederik Malling Juul i SF Studios, der distribuerer Warners’ film i Danmark:

”Noget kunne tyde på det, men jeg ved det ikke præcis.”

Vrede i filmbranchen
Det vakte vrede blandt en lang række aktører i filmbranchen, da det i slutningen af sidste år blev meldt ud, at alle film fra Warner Bros. i 2021 ville få premiere på HBO Max i USA simultant med biografpremieren.

Instruktører som Christopher Nolan og Denis Villeneuve, der har lavet henholdsvis Tenet og Dune for Warner Bros., var ude med skarp kritik af, at biografoplevelsen blev devalueret.

Nolan har endda forladt sit faste filmselskab for at lave sit næste projekt sammen med konkurrenten Universal.

Kampen om det såkaldte biografvindue – hvor længe biograferne eksklusivt kan vise film – har ikke været helt lige så intens herhjemme.

Dog er adskillige storfilm fra Warner Bros. og Disney, der ligeledes har forsøgt sig med simultane premierer på streamingtjenesten Disney+, blevet boykottet af de fleste af landets biografer.

Derfor er blandt andet Marvel-superheltefilmen Black Widow med Scarlett Johansson kun blevet vist i et begrænset antal biografer.

Før coronavirus havde biograferne premierefilm i en eksklusiv periode på tre-fire måneder.

Ifølge kilder har danske biografer forhandlet sig til en reduktion af filmlejen for Warner-film som følge af den afkortede eksklusivitetsperiode. Det er ikke lykkedes med Disney, og derfor fortsætter de danske biografers boykot af selskabets film.

Trailer: Dune

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko