Ekko-event
01. feb. 2017 | 11:42

Forpremiere: Grumt drama om raceforsøg

Foto | Sophia Olsson
Fjortenårige Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) bliver udsat for ydmygende forsøg i 1930’ernes Sverige, hvor samerfolket bliver set som en laverestående race.

Mød instruktøren bag Venedig-prisvinderen Sameblod, der fortæller samerfolkets barske historie – en historie, der minder om Danmarks race-eksperimenter med grønlændere.

Af Julie Mai Laursen

Samerne fra Lapland er svenskernes indfødte indianere.

I 1930’erne blev de udsat for nedværdigende undersøgelser og forsøgt genopdraget i svensk kultur af statens Racebiologiske Institut – en historie, der minder meget om Danmarks fortid med Grønland.

Nu fortæller Sameblod historien om den fjortenårige samiske Elle Marja, som udsættes for racebiologiske forsøg på en kostskole for samiske børn i 30’ernes Sverige.

Hun beslutter sig for at skære alle bånd til sin fortid, familie og kultur i forsøget på at blive ægte svensker – og accepteret.

Til Ekkos forpremiere den 7. marts kan du møde og stille spørgsmål til filmens svenske instruktør Amanda Kernell, der er uddannet på Den Danske Filmskole i 2013.

Hun har selv samerblod i årene og river med Sameblod ikke bare op i sin personlige fortid. Hun borer også i en fortrængt del af den nationale kolonihistorie, som kun sjældent berøres af svenske politikere i dag.

Sameblod blev mødt med begejstring, da den havde verdenspremiere på festivalen i Venedig.

Varietys anmelder kalder filmen ”en oprørende, men usentimental debut”, mens britiske Screen Daily skriver, at ”Kernell viser sin dygtighed ved at skabe stille og sønderlemmende øjeblikke”.

Sameblod er en dansk co-produktion, som vandt en stor pris i sidekonkurrencen Venice Days på Venedig-festivalen, hvor Amanda Kernell også modtog en pris for bedste unge instruktør.

Vi viser Sameblod i Gloria Biograf den 7. marts kl. 19, og efter visningen er der interview på scenen med instruktøren.

Køb billetter her.

Trailer: Sameblod

Kommentarer

Forpremiere

Ekko inviterer til forpremiere på det historiske drama Sameblod.

Afholdes 7. marts kl. 19 i Gloria Biograf.

Q&A efter visningen med instruktør Amanda Kernell.

Køb billetter til arrangementet her.

© Filmmagasinet Ekko