Sara Omar versus Parwani
05. apr. 2023 | 14:31

Ny sejr til Sara Omar i sag mod Parwani

Grafik | Filmmagasinet Ekko / Foto | Les Kaner og DR

Forfatteren Sara Omar har i længere tid været involveret i en retssag, hvor producer Omar Marzouk (tv.) og instruktør Manyar Parwani kæmper for retten til at vise en dokumentar, som de har lavet om hende.

Landsretten er enig med byrettens fogedforbud mod kontroversielle dokumentaroptagelser, som i ny retssag kan blive vist for Ekko.

Af Claus Christensen

Instruktør Manyar Parwani må stadig ikke vise sin omstridte dokumentar om forfatteren Sara Omar.

I februar 2022 nedlagde byretten et fogedforbud mod optagelserne, fordi retten skønnede, at Sara Omar har rettighederne til dem. Rettighederne skulle hun nemlig have fået af direktøren for det selskab, som Manyar Parwani lavede filmen for.

Nu stadfæster Østre Landsret afgørelsen, efter at Parwani og hans producer, komikeren Omar Marzouk, havde kæret kendelsen.

Det fremgår af nyhedsbureauet Ritzau, og kendelsen kan læses på landsrettens hjemmeside.

Retten lægger vægt på, at der i den oprindelige filmkontrakt mellem parterne anføres, at der ikke vil ”forekomme noget materiale i filmen, som går imod eller kan skade hovedpersonens værk”. Dermed har Sara Omar sikret sig mod brug af optagelserne, som skader hendes omdømme.

Desuden understreger retten, at filmskaberne ikke er forhindret i at lave en kritisk film om Sara Omar. De må altså bare ikke benytte de pågældende optagelser.

Parwani og Marzouk skal betale i alt 300.000 kroner til statskassen til dækning af udgiften til Sara Omars advokat. Mens Sara Omar stadig skal stille en økonomisk sikkerhed på en kvart million kroner for at opretholde forbuddet.

Den endelige afgørelse i sagen om brugen af filmoptagelserne kommer først med den justifikationssag, der er anlagt ved Retten på Frederiksberg.

Ændrer holdning
Sagen går helt tilbage til slutningen af 2017.

Her mødtes instruktøren og forfatteren, der havde udgivet romanen Dødevaskeren, hvor hun skildrer kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer.

De aftalte at lave en dokumentar om Sara Omars rejse fra en ukendt person til en medieombejlet forfatter.

Men samarbejdet løb ind i vanskeligheder, og i sommeren 2019 trak Sara Omar sig definitivt ud af projektet. Hun hævder at være blevet manipuleret under optagelser, og at hun blev filmet under ptsd-anfald.

Manyar Parwani besluttede herefter at droppe projektet og meddelte Det Danske Filminstitut, at han måtte afstå fra at modtage den støtte, som projektet var blevet bevilliget.

Men efter noget tid ændrede han beslutningen. Nu ville han med nogle af de samme optagelser lave en dokumentar, der afslører, at Sara Omar har løjet om blandt andet sin baggrund, familie og graden af politibeskyttelse.

Det kom efterfølgende frem, at Parwani i smug også havde lavet optagelser, som han mener afslører hendes utroværdighed.

Sag om ærekrænkelse
Nu er det tvivlsomt, om danskerne nogensinde får en af de mest kontroversielle og omtalte dokumentarfilm i nyere tid at se.

Ekko kan dog muligvis få indsigt i optagelserne. Parwani har nemlig i et andet søgsmål – mod Sara Omar og Ekkos chefredaktør og journalist – bebudet, at han vil sende optagelserne til de sagsøgte.

Instruktøren mener, at et interview i Ekko har krænket hans ære, og han kræver mindst ét års fængsel til de sagsøgte.

Parwani vil desuden indkalde filosoffen Peter Tudvad og Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, som sine vidner mod Sara Omar og Ekko.

Det er uvist, hvornår denne bagvaskelsessag kommer for retten, men det bliver sandsynligvis først i 2024.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko