Top 10
23. juli 2017 | 18:41

Top 10: Seje actionkvinder

Foto | Robert Richardson
Som den gulklædte hævner The Bride i Kill Bill er Uma Thurman en af de mange filmkvinder, der virkelig kan sparke røv.

Charlize Theron er aktuel som hårdtslående agent i Atomic Blonde, men den nyere filmhistorie byder på mange stærke actionkvinder. Vi kårer de ti sejeste.

Af Bjarke Friis Kristensen

Charlize Theron er god til at dele øretæver ud på det store lærred. Tænk bare på rollen som den rå og olieindsmurte Furiosa i Mad Max: Fury Road eller den adrætte Æon Flux i filmen af samme navn.

Nu er den 41-årige, sydafrikanske skuespiller atter klar til at indtage en actionfyldt helterolle i Atomic Blonde, der har premiere i de danske biografer den 27. juli.

Her spiller hun en undercover-MI6-agent, der sendes til Berlin under Den Kolde Krig for at efterforske mordet på en agent-kollega.

Spoiler: Hun kommer til at sparke røv!

Vi benytter lejligheden til at kigge på andre seje actionkvinder og kårer de ti største. Som vanligt bevæger vi os fra tiendepladsen og op mod toppen. Kapow!

10. Diana i Wonder Woman

Et nyt skud på stammen af hårdtslående heltinder er Gal Gadots standhaftige og stålsatte amazon-kriger og prinsesse Diana, bedre kendt som Wonder Woman.

For selv om hun i filmen først er ved at lære sine kræfter at kende, agerer hun allerede så hjemmevant i nærkampe, at man ikke skulle tro, hun aldrig havde lavet andet. Hun tager da også uden at blinke kampen op mod alt og alle, der kommer i vejen for hende.

 

9. Alice i Resident Evil-filmene

Man kan bestemt diskutere kvaliteten af de monsterbefængte Resident Evil-film. Det står dog ikke til diskussion, at en adræt Milla Jovovich i rollen som Alice er en sej actionkvinde, der kan lidt af hvert, når det kommer til at nedlægge fjender.

Stikord: automatvåben og håndkantsslag.

Dem har hun således ufortrødent delt ud af siden 2002, hvor den første film – baseret på spilserien af samme navn – så dagens lys. Det er da heller ikke så lidt, Alice har været udsat for i de indtil videre seks Resident Evil-film, hvor den seneste havde premiere sidste år.

 

8. Nikita i Nikita

Luc Bessons lejemorder Nikita legemliggøres med dødsensfarlig elegance af Anne Parillaud anno 1990. Iklædt sort, lårkort kjole og høje hæle bringer hun sin umiskendelige kvidelighed i spil, når hun trækker pistolerne.

Nikita er dødbringende – både at se på og lægge sig ud med!

Sådan har det dog ikke altid været. Hun bliver trænet op som lejemorder og spion, da hun ellers skulle tilbringe sit liv i fængsel. Ikke noget dårligt bytte for Nikita – det skulle da lige være for dem, hun sætter efter i høje hæle og med pistolerne trukket.

 

7. Jen Yu i Tiger på spring, drage i skjul

Man skal lede længe efter action-elegance af den kaliber, som Ang Lee leverer med sin fire-dobbelte Oscar-vinder Tiger på spring, drage i skjul fra 2000. Det samme gælder for Ziyi Zhang i rollen som den martial arts-adrætte Jen Yu.

Siden denne hårdtslående gennembrudsrolle har hun også vist sine evner i blandt andet Hero og House Of Flying Daggers. I den grad en imponerende kvindehelt ud i kampsportens svimlende teknik og en fornægter af tyngdekraften.

 

6. Foxy Brown i Foxy Brown

Pam Grier spiller rollen som Foxy Brown i filmen af samme navn fra 1974. Med sine kjoledragter, afro og høje hæle er hun en formidabel kombination af det sexede og det dødbringende.

Hun kan det hele – og gør det. Kører mænd i sænk, skyder fra hoften og sparker sig vej igennem sine modstandere, samtidig med at hun ser brandgodt ud. Have no fear, Pam Grier is here as Foxy.”

 

5. Trinity i The Matrix-trilogien

Klædt i glinsende latex og læder og med strømlinede solbriller og en sort frisure findes der ikke en mere badass-udseende helt end Carrie-Anne Moss’ Trinity i The Matrix-trilogien.

Hun er dog mere end bare badass af udseende. Hun forstår nemlig om nogen at bruge alt fra voldsomme automatvåben til håndkantsslag og adskillige sparketeknikker, når the bad guys skal nedlægges. Ganske vist er filmene af svingende kvalitet, men det er Trinitys kampevner bestemt ikke.

 

4. Furiosa i Mad Max: Fury Road

Den aldrende George Miller overraskede mange, da han i 2015 leverede årets – og en af historiens – bedste actionfilm med den spruttende og konstant adrenalindryppende Mad Max: Fury Road.

Filmen fødte også en storslået, kvindelig helt: karseklippede Charlize Theron.

For ikke alene er Furiosa en helt, der forsøger at redde en flok gravide kvinder i sikkerhed. Hun forstår også at køre en lastbil som få andre, og hun kaster sig ud i kamp med våben og bare næver, når situationen kræver det. Olieindsmurt og forbandet cool.

 

3. The Bride i Kill Bill

I Quentin Tarantinos todelte hævn-epos Kill Bill: Volume 1 og 2 møder vi en af nyere tids sejeste kvindehelte i Uma Thurmans gulklædte og samurai-svingende The Bride. Hun skyr ingen midler for at hævne sig på en flok lejemordere, efter at de har forrådt hende.

Således vågner hun helt til hundene fra en koma og må kæmpe sig den lange vej tilbage til livet – og igennem et hav af modstandere – for at kunne krydse sine fjender af på sin dødsliste. Én ad gangen. Nådesløs, ubønhørlig og dræbende elegant.

 

2. Sarah Connor i The Terminator 1-2

Linda Hamilton indtog første gang rollen som Sarah Connor med flot permanent i James Camerons skelsættende The Terminator i 1984. Det var dog med den ligeledes skelsættende fortsættelse Terminator 2: Judgement Day i 1991, at hun for alvor får schwung på håndvåbnene.

Denne gang slår Sarah Connor sig muskuløst sammen med Arnold Schwarzenegger – der indtager den legendariske titelrolle – i kampen mod Robert Patricks ustoppelige T-1000 og intet mindre end dommedag. En hårdfør helt, der ved, hvad hun vil.

 

1. Ellen Ripley i Alien-filmene

Der findes ikke en eneste liste med seje filmkvinder, hvor man ikke også finder Sigourney Weavers alien-dræber og evige overlever Ellen Ripley. Med god grund. Weavers medrivende portræt af helten, der går op imod de dødbringende monstre, er lige så ikonisk som benhårdt.

Hun er i særklasse i den første klaustrofobiske rumgyser over den bombastiske actionopfølger til fængselsfilmen med monstrene lige i hælene. Og så indfandt hun sig også som alien-moder i Alien: Resurrection – atter engang rå, men også med følelserne lige under huden.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko