Interview
11. feb. 2022 | 09:44

Serieskaber vil kickstarte færøsk filmbranche

Foto | Viaplay
Journalisten Hannis (Ulrich Thomsen) bliver draget ind i et drabeligt mysterie, da han vender tilbage til hjemlandet Færøerne for at opklare en sag om mord og korruption.

”Jeg håber, at det kan inspirere en ny generation af filmskabere,” siger manden bag Viaplay-krimien Trom, der er den første store serieproduktion i Danmarks broderland mod nord.

Af Nicki Bruun

Det færøske filmmiljø rører i disse år på sig.

På Ekko Shortlist har Andrias Høgenni begejstret med stærke kortfilm som Ikki illa meint, der vandt en pris og fik selveste Thomas Vinterberg til at klappe i hænderne ved Ekko Shortlist Awards i 2020.

Også dokumentaren Skål – som er nomineret til en Robert ved årets prisuddeling – begejstrede anmelderne med en billedskøn skildring af landets ungdomskultur.

Nu kommer den første storstilede serie fra Færøerne. Viaplay-serien Trom har Ulrich Thomsen i hovedrollen som den færøske journalist Hannis, der har boet i Danmark i mange år. Han vender dog hjem, da en ung kvinde, som er dyreaktivitst og påstår at være hans datter, forsvinder sporløst.

Krimiserien er skabt af Torfinnur Jákupsson, der glæder sig til at kunne vise sin serie for hele verden.

Trom betyder ’kant’ eller ’udkant’ på færøsk. Det var sjovt at skildre Færøerne som udkanten af verden, hvor vores karakterer presses ud på kanten. Det var bare en arbejdstitel, som jeg havde planer om at ændre, men alle kunne lide den,” fortæller den 37-årige serieskaber.

Han har skrevet serien sammen med engelske Donna Sharpe, mens danske Kasper Barfoed og islandske Davíd Óskar Ólafsson har instrueret de seks afsnit.

”Jeg kunne måske godt have arbejdet i Danmark eller England som manuskriptforfatter, men det personlige element og det, at en serie aldrig før er blevet produceret på Færøerne, tiltrak mig virkelig,” fortsætter Torfinnur Jákupsson.

”Jeg så det som en spændende udfordring snarere end et problem. Jeg har selvfølgelig en særlig forbindelse til Færøerne, så jeg kunne ikke slippe tanken om at lave serien.”

Lidt naiv start
Torfinnur Jákupsson havde indtil for kort tid siden kun enkelte krediteringer for kortfilm på sit cv. Men drømmen om at filmatisere bøgerne af den prisvindende forfatter Jógvan Isaksen har rumsteret siden barndommen.

”Jeg fik idéen, da jeg som sekstenårig arbejdede på en fiskefabrik i min hjembygd,” siger Torfinnur Jákupsson over en Skype-forbindelse fra Færøerne.

”Jeg sad i en kaffepause og så op på den fjeldtop, hvor det første mord i bogserien sker. Jeg tænkte, at det ville være fedt at lave en færøsk serie. Jeg så ligesom andre færinger en masse film og serier fra Danmark og resten af verden, men der var ikke rigtigt nogle færøske alternativer.”

Torfinnur Jákupsson rejste som ung til London for at uddanne sig inden for medieproduktion. Han kommer med egne ord fra et entreprenant hjem og tog da også sagen i egne hænder, da det kom til at skulle realisere drømmen.

Mit sit manuskript og en lille teaser i hånden rejste Torfinnur Jákupsson til branche-mekkaet i Cannes, hvor der for nogle år siden blev oprettet en seriefestival.

”Jeg prøvede bare at skrive til nogle store spillere som BBC og andre for at høre, om de ville holde et møde med mig. Jeg kom igennem til nogle stykker, og de var meget interesserede. Men de ville gerne have, at jeg havde et dansk eller andet skandinavisk produktionsselskab bag mig,” fortæller Torfinnur Jákupsson.

”Jeg var nok lidt naiv og tænkte bare, at jeg kunne tage til Cannes og møde nogle folk. Men det gik udmærket.”

Men i disse dage får serien premiere i Berlinalens serieprogram, hvor også Lone Scherfigs TV 2-serie med Sofie Gråbøl i hovedrollen er på programmet.

Og Trom er allerede en succes i den forstand, at den er indkøbt til store lande som Tyskland. Og så er det værd at bemærke, at britiske BBC for nylig købte rettighederne til at vise serien i England, så ringen er sluttet på lykkeligste vis.

Færøsk folklore
Færøernes broderland Island har trods et ligeledes begrænset befolkningstal lykkedes med at markere sig med originale værker, der tæller den i Danmark biografaktuelle thriller Lamb.

For Torfinnur Jákupsson var det en stor hjælp, at produceren Jón Hammer flyttede hjem til Færøerne efter i en årrække at have arbejdet på Zentropa i Danmark.

Produceren – som i dag er tilknyttet selskabet Adomeit Film og har lavet Trom gennem sit eget selskab KYK – medbragte gode kontakter og en masse knowhow i forhold til at stampe en filmbranche op fra grunden.

Også den tidligere Zentropa-chef Rikke Ennis og hendes nye selskab REinvent Studios var afgørende for at realisere serien. Torfinnur Jákupsson snakkede med folkene bag REinvent Studios umiddelbart efter selskabet blev stiftet i 2018, og med deres hjælp lykkedes det at få Viaplay med som distributør.

Serieskaberen mærkede dog fra starten en interesse blandt tv-branchens aktører i forhold til Færøernes spirende filmmiljø.

”Vi har mange historier, der ikke er blevet fortalt, og som har en lidt anderledes vinkel. Der er en særlig færøsk folklore, hvor naturen og det overnaturlige ofte spiller en vigtig rolle for mennesker, som bor herude i det barske nordlige Atlanterhav,” siger Torfinnur Jákupsson.

”Det handler om mennesket i naturen og naturen i mennesket. På Færøerne er naturen en vigtig del af vores psyke.”

Skizofren nationalpsykose
Trom foregår på skiftevis færøsk, dansk og engelsk, og serien afspejler det multinationale filmhold med hovedsagelig færinger, danskere og islændinge.

På rollelisten ses Maria Rich som en dansk politibetjent bosat på Færøerne, mens Olaf Johannessen spiller en færøsk forretningsmand. Sidstnævnte er født i hovedstaden Torshavn og kan efter mange roller i danske film og serier nu endelig opleves på sit modersmål.

Det er i sig selv en vigtig form for repræsentation, men det var vigtigt for serieskaberen ikke at lade fortællingen drukne i alle mulige hensyn.

”Det er normalt at se flotte postkort og turistvideoer fra Færøerne, men den faldgrube ville vi undgå. Vi bruger selvfølgelig den smukke natur, men vi holder historien nede på jorden. Serien er en krimi, hvor alt langt fra er perfekt. Vi har også lidt af den politiske spænding mellem Færøerne og Danmark med,” siger Torfinnur Jákupsson.

”Halvdelen af befolkningen i Rigsfællesskabet vil gerne løsrive sig, så der er en slags skizofren nationalpsykose. Hvornår er man færing, og hvornår er man dansker? Det er spændende temaer at undersøge, og dem udforsker vi måske mere i anden sæson, hvis vi får lov til at lave den,” fortsætter han med et grin.

Mens han afventer muligheden for endnu en sæson, har Torfinnur Jákupsson andre ting på tegnebrættet, der skal gøre Færøerne til en aktør på film- og tv-markedet.

”Det her er kun begyndelsen på noget meget større. Jeg har gang i nogle projekter, som der er indgået aftale om. Det næste er endnu en serie på Færøerne, men jeg har mange planer,” siger den driftige færing.

”Jeg håber, at dette første forsøg med en serie kan være med til at inspirere en ny generation af filmskabere på Færøerne.”

Trailer: Trom

Kommentarer

Torfinnur Jákupsson

Født 1984 i Gøta, Færøerne.

Har studeret medieproduktion i London.

Arbejdede i en årrække som journalist og musiker.

Forskellige kreative positioner bag kameraet på en række kortfilm.

Debuterer som serieskaber med Viaplay-krimien Trom, der har premiere den 13. februar.

© Filmmagasinet Ekko