Nyhed
22. apr. 2014 | 21:38

SF Film fyrer direktører

Foto | Rolf Konow
Under Michael Fleischers ledelse er SF Film også gået ind i filmproduktion, og selskabet står bag Bille Augusts Marie Krøyer.

Krise i økonomien har tvunget distributionsselskabet Svensk Filmindustri til at spare den danske direktør Michael Fleischer væk. Samme strategi bruges i Norge og Finland.

Af Freya Bjørnlund

”Jeg er ked af, at det er mig, der skal ofres på det her alter. Det synes jeg da personligt er forkert. Men når det så er sagt: Nogen skal jo ryge,” siger Michael Fleischer.

Efter fjorten år som direktør for produktions- og distributionsselskabet SF Film bliver hans stilling nedlagt med øjeblikkelig virkning. Det sker som et led i ”organisatoriske ændringer og centralisering”, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Svensk Filmindustri er Danmarks største filmdistributør. Under Michael Fleischers ledelse har selskabet også kastet sig ud i film- og tv-produktion og står blandt andet bag Bille Augusts Marie Krøyer og hans kommende Stille hjerte.

Overflødig direktør
Men en skrantende økonomi har tvunget selskabet ud i top-fyringer og en gennemgribende omstrukturering, også i Norge og Finland.

”Man laver en centraliseringsproces i Svensk Filmindustri, hvor mange beslutninger rykker til Stockholm. Og i den forbindelse bliver mit job overflødigt,” siger Michael Fleischer.

”Distributionsbranchen er i problemer. Dvd-markedet falder gevaldigt, og den digitale distributions-verden vokser, men ikke i nærheden af, hvad dvd-salget falder i dag.”

Værdiskifte i SF Film
Spare-manøvren er et led i en større omrokering, som startede sidste år. Svensk Filmindustris moderselskab Bonnier Growth Media opkøbte dengang filmselskabet Tre Vänner. I den forbindelse overtog Tre Vänner-direktøren Jonas Fors den samlede ledelse af SF Film og afløste dermed tidligere direktør gennem mange år, Rasmus Ramstad.

Efterskælvet af ledelsesskiftet har nu nået Danmark. Og Michael Fleischer ser omstruktureringen som et større værdiskifte i SF Film.

”Måske har der været for lidt styring, og nu forsøger man så at gøre det modsatte. Sandheden findes nok midt imellem.”

”Det er økonomi-mennesker, der kommer til at drive den daglige forretning mere end nogle kreative mennesker. Økonomi er vigtig, men man kan ikke kun køre det med den motivation,” siger Michael Fleischer.

Han har ikke lagt sig fast på næste skridt i karrieren og fortsætter indtil videre som formand i brancheorganisationen Foreningen af Filmudlejere i Danmark.

Business as usual
Den danske SF-filial skal nu ledes af nuværende økonomidirektør Lars Bjørn Hansen, som for fremtiden kan kalde sig ”Country Manager”.

Han bliver flankeret af Thomas Schultz, som tidligere var salgs- og marketingsdirektør for videoafdelingen og nu også overtager ansvaret for biograffilm-området.

Den nye ledelse mener ikke, at omrokeringen får stor betydning for den daglige drift.

”I morgen bliver business as usual,” siger Lars Bjørn Hansen, som mener, at den danske gren af SF Film stadig kan tage selvstændige beslutninger trods centraliseringen.

”Alle filmproduktioner skal have grønt lys i Stockholm, men sådan har det altid været,” fortsætter han.

”Visse dele af butikken bliver centraliseret, men ikke nødvendigvis de opgaver, som Michael Fleischer havde. Det bliver mindre opgaver, som Thomas og jeg tidligere har udført.”

Vil stadig producere film
Lars Bjørn Hansen bekræfter, at SF Film står foran store økonomiske udfordringer.

”Vi har haft nogle meget hårde år siden 2000, og specielt 2013 har været tough.

Men han mener ikke, at hensynet til økonomien kommer til at få indflydelse på selskabets film.

”Det er ikke hensigten, at det kun skal være et tal-selskab. Det skulle meget gerne også fremover være en attraktiv partner både for distribution, men også produktion af film. Og vi har på ingen vis planer om at nedskalere hverken distribution eller produktion.”

Lars Bjørn Hansen erkender dog, at der venter en stor opgave forude.

”Michael Fleischer er meget vellidt i branchen, og det bliver udfordrende at skulle tage handsken op efter ham. Hvis vi klarer det hundrede procent, bliver vi meget stolte. Men det gør vi altså også, hvis vi kun klarer det 99 procent.”

Kommentarer

Michael Fleischer

Administrerende direktør SF Film i Danmark 2000-2014.

Formand for bestyrelsen i Foreningen af Filmudlejere i Danmark.

Uddannet på Roskilde Universitetscenter og The Media Business School.

Brancherepræsentant i Medierådet.

© Filmmagasinet Ekko