Cannes 2022
23. maj 2022 | 08:24

Skandinavisk film begejstrer i Cannes

Foto | Nadim Carlsen
Ali Abbasis Holy Spider er baseret på virkelige hændelser med historien om en familiefar, der i Iran sætter sig for at rydde op i samfundet ved at slå kvindelige prostituerede ihjel.

De skandinaviske film er med i toppen på Ekkos stjernebarometer, hvor chefredaktør Claus Christensen har Ali Abbasis seriemorderdrama som favorit til Guldpalmen.

Af Nicki Bruun

Halvvejs inde i Cannes-festivalens visning af de 21 film i hovedkonkurrencen springer ingen film endnu i øjnene som Guldpalme-favorit.

Men blandt dem, som har fået den mest positive modtagelse, finder man både dansk-iranske Ali Abbasis seriemorderdrama Holy Spider og svenske Ruben Östlunds modesatire Triangle of Sadness.

De to film har et gennemsnit på henholdsvis 2,6 og 2,7 i Ekkos stjernebarometer, hvor et internationalt panel af kritikere bedømmer samtlige film i hovedkonkurrencen.

Kritikerne giver fra én til fire stjerner til hver film, og de kan undervejs placere en Guldpalme, når de ser et værk, der fortjener at vinde.

Som den eneste i panelet har Ekkos chefredaktør Claus Christensen benyttet sig af den mulighed. Han kipper med Dannebrog og giver Guldpalmen til Holy Spider, men kommer der en bedre film, er det muligt at flytte palmen.

I skrivende stund er det dog den fransk-italienske Forever Young, der topper stjernebarometeret med et snit på 2,8. Filmen er instrueret af Valeria Bruni Tedeschi og handler om en gruppe håbefulde skuespillere, der i slutningen af 1980’erne starter på en berømt teaterskole.

Med i toppen er også rumænske Cristian Mungiu og amerikanske James Gray. De har med R.M.N. og Armageddon Time lavet henholdsvis et drama om livet i Transsylvanien og et selvbiografisk portræt af en ung mand i 80’ernes New York.

Sydkoreansk rekord
Mens nogle film har fået bedre modtagelse end andre, er det værd at bemærke, at ingen endnu har opnået et rigtigt godt gennemsnit i Ekkos stjernebarometer.

Sidste år var der halvvejs på Cannes-festivalen blevet vist Joachim Triers Verdens værste menneske og den senere Oscar-vinder Drive My Car, der begge fik et snit på 3,3. Rekorden tilhører Bong Joon-hos mesterværk Parasite, der i 2019 scorede 3,8.

Så vurderet alene på pointscoren er de hidtidige film ganske langt fra tidligere års topscorere.

I den resterende halvdel af hovedkonkurrencen på årets festival finder man blandt andet film af kapaciteter som David Cronenberg, Park Chan-wook, Claire Denis, Hirokazu Koreeda og Kelly Reichard.

Desuden er der hele to belgiske film på programmet i form af de dobbelte Guldpalmevindere Dardenne-brødrenes nye film og stjerneskuddet Lukas Dhonts opfølger på transperlen Girl.

Følg med her på siden, hvor vi dagligt opdaterer fra Cannes-festivalen!

Trailer: Holy Spider

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 75 og løber fra 17. til 28. maj.

© Filmmagasinet Ekko