Cannes 2022
19. maj 2022 | 21:20

Kampen om Guldpalmen er i gang

Foto | Ruben Impens
The Eight Mountains danner to drenge et stærkt venskab, som bliver udfordret af deres forskelligheder og tidens gang, da de er voksne mænd.

Et venskabsdrama af instruktøren bag The Broken Circle Breakdown har lagt sig i spidsen af Ekkos stjernebarometer.

Af Nicki Bruun

Efter nogle indledende krumspring, der tæller Ekkos overskriftsskabende spørgsmål til iranske Asghar Farhadi på et ellers tørt pressemøde og Tom Cruises besøg på Croisetten, er vi kommet til det egentlige formål med Cannes-festivalen.

I går fik de første to af de 21 film, som dyster om den eftertragtede Guldpalme, verdenspremiere i det sydfranske.

Først var russiske Kirill Serebrennikov – der er blevet fast inventar i Cannes med film som 80’er-dramaet Sommer – på banen med sin nye film.

Tchaikovsky’s Wife er et periodedrama om den verdenskendte komponist Pjotr Tjajkovskij, der sidst i 1800-tallet skabte noget af det mest elskede klassiske musik.

Filmen handler dog mere om musikerens forhold til hustruen Antonina Miliukova, som han havde et omtumlet ægteskab med.

Dernæst gik turen til de belgiske filmskabere Felix Van Groeningen og Charlotte Vandermeersch, der både privat og professionelt danner par.

Han skabte sig et navn med melodramaet The Broken Circle Breakdown og rejste siden til USA for at lave misbrugsfilmen Beautiful Boy.

Sammen har parret i hendes instruktørdebut lavet The Eight Mountains, hvor to meget forskellige mænd forsøger at genfinde barndommens venskab i en italiensk bjergby.

I Ekkos stjernebarometer giver et internationalt panel af kritikere dagligt stjerner til filmene i hovedkonkurrencen, efterhånden som de bliver vist. Se, hvad de har leveret af karakterer til de to første film!

En åben dyst
De to film nærmer sig begge en spilletid på to en halv time. Da visningen af The Eight Mountains lå klokken 22.30 onsdag aften, blev det en sen aften i biografen for de anmeldere, som valgte den visning.

Men det er alligevel det belgiske venskabsdrama, som har begejstret kritikerpanelet mest af de to film.

I stjernebarometeret har filmen opnået et gennemsnit på 2,4 ud af 4 mulige stjerner. Gladest er Ekkos chefredaktør Claus Christensen og panelets indiske kritiker Pragya Mishra, der begge giver tre stjerner.

Lidt mere afmålt er modtagelsen af Tchaikovsky’s Wife, som med et gennemsnit på 2,0 lander i den kategori, vi kalder ”rimelig”. Franske Ariane Allard giver som den eneste filmen tre stjerner, mens Claus Christensen kun giver den mindst mulige én stjerne for ulejligheden.

Med andre ord har de to film ikke taget kritikerne med storm. Dermed er der alle muligheder for, at de resterende nitten kan lægge sig i spidsen.

Undervejs har panelets kritikere mulighed for at placere en Guldpalme på den film, de har som favorit. Den kan flyttes efter behag, indtil kort før Cannes-festivalens priser bliver uddelt den 28. maj.

Scene: The Eight Mountains

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 75 og løber fra 17. til 28. maj.

© Filmmagasinet Ekko