Top 10
11. aug. 2014 | 11:52

Top 10: Skuespillere, der blev instruktører

Foto | Merie Weismiller Wallace
Clint Eastwood har både instrueret og spillet rollen som hærdet boksetræner i Million Dollar Baby, der indbragte ham en Oscar for bedste instruktion.

En lang række skuespillere ender selv bag kameraet – nogle med større held end andre. Vi hylder de ti, der har klaret springet bedst.

Af Rune Bruun Madsen

På torsdag er der premiere på den tredje i rækken af The Expendables-film, hvor en række af tidens – og måske især fortidens – action-stjerner slår sig løs.

Blandt disse er Sylvester Stallone, der i 1980’erne blev en af verdens mest populære filmstjerner med rollerne som bokseren Rocky Balboa og Vietman-veteranen John Rambo.

Men Stallone kan mere end at svinge sine gigantiske overarme og skyde med automatvåben. Han blev Oscar-nomineret for sit manuskript til Rocky, og i 1987 debuterede han som instruktør med Tæv for dollars.

I 2010 skabte hans så The Expendables, som han både skrev og instruerede. I anledning af den tredje film i rækken (som Stallone dog kun har skrevet) tager vi her et kig på de skuespillere, der har haft størst succes med at sætte sig i instruktørstolen.

10. Dennis Hopper (1936-2010)

Afdøde Hoppers skuespil-cv er kilometerlangt og spænder over ikoniske til yderst forglemmelige roller på grænsen til det pinagtige. Han brillerer især som utilregnelig psykopat i David Lynch’ Blue Velvet og som krigsfotograf i Dommedag nu, mens skurkeroller i Super Mario Bros., Speed og Waterworld ikke just styrkede hans kunstneriske integritet.

I 1969 debuterede Hopper som instruktør med Easy Rider, hvor han spiller over for Peter Fonda. Filmen blev et symptomatisk statement for en generation, der ønskede at gøre oprør mod autoriteterne og eksperimentere med medikamenter i diverse afskygninger.

Easy Rider står stadig som et pejlemærke i roadmovie-genren, og Hopper beviste desuden, at avantgardefilm på små budgetter godt kan hitte ved billetlugerne. Hans senere bedrifter som instruktør kom dog aldrig op på siden af hans bjergtagende debut.

 

9. Sarah Polley (1979-)

Canadiske Sarah Polley fik sit gennembrud som skuespiller i tv-serien Road to Avonlea og medvirkede senere i meget forskellige roller i film som My Life Without Me, Dawn of the Dead, Mr. Nobody og det fremragende drama The Sweet Hereafter.

Away From Her, hendes rørende debutfilm om et ældre ægtepars kamp mod Alzheimers, er baseret på en novelle af Alice Munro, og Polley blev Oscar-nomineret for filmens manuskript.

Siden har hun stået bag kameraet på indie-komedien Take This Waltz og den eksperimenterende dokumentar Stories We Tell, hvor hun hudfletter sin egen families hemmelighedsfulde fortid.

Ud over at være et forfriskende feminint pust til en liste, der ellers er mandsopdækket, er Polley med sine kun 35 år et ungt stjerneskud, vi forhåbentligt kommer til at se meget mere til.

 

8. Roberto Benigni (1952-)

De fleste kender formentlig Roberto Benigni for Livet er smukt, hvor en far camouflerer krigens rædsler for sin søn ved at gøre soldater og tanks til rekvisitter i en selvopfunden leg.

Italienske Benigni både instruerer og spiller hovedrollen i det livsbekræftende drama, og da han vandt en Oscar for bedste mandlige hovedrolle, kravlede han over stoleryggene og holdt en yderst sprælsk og mindeværdig takketale.

Men inden den speedsnakkende italiener satte sig i instruktørstolen, havde han allerede medvirket som skuespiller i et hav af både film og tv-serier, blandt andet i landsmanden Bernardo Bertoluccis La Luna, der skildrer det incestuøse forhold mellem en mor og hendes søn.

 

7. Mel Gibson (1956-)

Som skuespiller fik Gibson, der er født i USA, men opvokset i Australien, et gigantisk gennembrud i fremtidsapokalypsen Mad Max, der samtidig blev en af de største australske filmsucceser nogensinde.

Rollen som uortodoks strømer i Dødbringende våben-filmene cementerede Gibsons komiske talent og var med til at booste hans popularitet på det hvide lærred.

Gibson debuterede som instruktør i 1993 med Manden uden ansigt, der gik under radaren hos de fleste. Men to år senere instruerede han klandramaet Braveheart, hvor han selv spiller hovedrollen som frihedskæmperen William Wallace. Filmen blev en massiv triumf, og Gibson hjemtog en Oscar for bedste instruktion.

Siden har han fokuseret på religiøse dramaer, først med den voldsomme skildring af Jesu korsfæstelse i Passion of the Christ, dernæst i en blodig gengivelse af Maya-kulturens undergang i Apocalypto. Skandaler i privatlivet og yderst kontroversielle udtalelser har imidlertid svækket hans karriere alvorligt, og for tiden må Gibson nøjes med en gæsterolle i netop Stallones The Expendables 3.

 

6. Robert Redford (1936-)

Kvinderne kiggede langt efter Robert Redford og Paul Newman, der danner makkerpar i George Roy Hills Butch Cassidy and Sundance Kid og Sidste Stik.

Rødblonde Redford fortsatte med at brillere som skuespiller i film som Alle præsidentens mænd og Karen Blixen-dramaet Mit Afrika, men de seneste årtier har der været længere mellem de gode roller.

Redfords instruktørdebut, det intrigefyldte familiedrama Ordinary People, vandt overraskende fire Oscars, blandt andet statuetten for bedste film foran både Martin Scorseses Raging Bull og Roman Polanskis Tess.

Siden har Redford været med til at kickstarte Scarlett Johanssons karriere i den noget patosfyldte Hestehviskeren, og han har optrevlet politiske svinestreger i Lions for Lambs.

 

5. George Clooney (1961-)

George Clooney måtte hutle sig gennem tvivlsomme roller i film som Return of the Killer Tomatoes, inden Hollywood for alvor opdagede hans skuespiltalent.

Gennembruddet kom i slutningen af 90’erne, da instruktører som Steven Soderbergh og Coen-brødrene opdagede Clooneys charme og gav ham hovedrollen i deres film.

Bag skuespillerens tandpastasmil og evigt solbrune hud skulle det senere vise sig, at der også gemmer sig en instruktør med politisk brod og filmisk talent.

Debuten Confessions of a Dangerous Mind er charmerende og fabulerende, Good Night, and Good Luck er stilfuld Mccarthyisme-opgør indhyllet i cigaretrøg, mens Kamæleonen er et indblik i en valgkamps beskidte underhåndsaftaler.

 

4. Ben Affleck (1972-)

Ben Afflecks skuespilkarriere spænder over en bred vifte af roller og filmgenrer, fra massive Hollywood-blockbustere som Pearl Harbour og Armageddon til Kevin Smiths herligt-syrede komedier Chasing Amy og Dogma.

Skampletten må imidlertid være kærlighedskomedien Gigli, der på flere lister figurerer som intet mindre end verdens dårligste film.

Niveauet er anderledes højt, når det gælder Afflecks præstationer bag kameraet. Allerede som 25-årig skrev han sammen med barndomsvennen Matt Damon det Oscar-vindende manuskript til Gus van Sants Good Will Hunting.

Senere har han selv instrueret blandt andet Gone Baby Gone, der med socialrealistisk tæft skildrer, hvordan en ung pige forsvinder. Og hans autentiske flugtdrama Argo vandt sidst år både Golden Globe og Oscar for bedste film.

 

3. Charles Laughton (1899-1962)

Britiske Charles Laughton startede sin karriere på de skrå brædder i 1920’ernes London, inden han med stor succes tog springet til det hvide lærred. I 1934 vandt han en Oscar for titelrollen i Aleksander Kordas Henrik den ottendes privatliv.

Siden opnåede Laughton amerikansk statsborgerskab og imponerede i en lang række gedigne præstationer i Hollywood-produktioner som Mytteriet på Bounty, Spartacus og Klokkeren fra Notre Dame.

Laughton debuterede som instruktør med det dystre eventyr The Night of the Hunter om to børn, der flygter fra deres stedfar-prædikant (Robert Mitchum), som forsøger at få fingrene i en stor arvesum fra deres afdøde far.

Tilsyneladende på grund af debutfilmens dårlige modtagelse i pressen gentog Laughton aldrig instruktørrollen. Det kan virke paradoksalt i dag, hvor filmen anses for et uomgængeligt mesterværk.

 

2. Clint Eastwood (1930-)

Sammen med Sergio Leone revitaliserede Clint Eastwood western-genren med sin lakoniske antihelt, inden samme prototype blev omsat til et hårdkogt storbyunivers i Dirty Harry-serien.

Som instruktør fortsatte Eastwood i Western-genrens støvede spor, men har siden især koncentreret sig om fintfølende dramaer (komedierne springer vi elegant hen over), der ofte udspiller sig i underklassen og har menneskelig deroute og oprejsning som tematisk omdrejningspunkt.

Selv om han har lavet flere middelmådige film, inkluderer instruktørkarrieren højdepunkter (og Oscar-slugere) som Mystic River, Million Dollar Baby og De nådesløse.

Eastwood er i dag 84 år, men han er stadig aktiv i sit instruktørvirke og arbejdstempoet fortsat usædvanligt højt. 25. september er der dansk premiere på hans nye film, Jersey Boys.

 

1. Laurence Olivier (1907-1989)

Engelske Laurence Olivier betragtes som en af det 20. århundredes mest markante mandlige skuespillere og fik sit gennembrud i Hollywood som dyster helt i Stormfulde højder i 1939.

Som instruktør har Olivier især fortolket Shakespeares værker og har således taget både Henrik V, Hamlet og Richard 3. under kyndig, perfektionistisk behandling i filmatiseringerne, hvor han også selv spiller hovedrollen.

Statistikken taler for sig selv: Olivier har vundet tre Oscars og været nomineret yderligere ti gange, og hans succesfulde karriere både som instruktør og skuespiller spænder over næsten et halvt århundrede.

I denne sammenhæng kårer vi dermed Olivier som den skuespiller, der med størst succes har taget springet til instruktørfaget.

 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko