Nyhed
19. juli 2007 | 09:06

Søren Fauli: Syv stjerner til Simpsons!

EKKO har bedt filminstruktøren Søren Fauli anmelde The Simpsons Movie, og han kvitterer med syv ud af seks mulige stjerner!

Af Claus Christensen

På lørdag er der verdenspremiere på spillefilmudgaven af verdens mest populære tv-tegneserie. The Simpsons Movie har premiere i byen Springfield, Vermont, og det giver god mening, for Springfield er som bekendt også navnet på den lilleby, hvor den amerikanske arbejderfamilie lever på godt og ondt.

Den samfundssatiriske serie har netop fejret 20-års jubilæum og runder snart afsnit nummer 400. En spillefilm har længe været planlagt, men folkene bag tv-serien har haft så travlt med tv-serien, at deres elskede karakterer, med super-egoisten Homer i spidsen, først nu kan gøre deres entre på det store lærred.

Springfield Lake er truet
Og hvordan er den så, The Simpsons Movie? EKKO har bedt filminstruktøren og komikeren Søren Fauli anmelde filmen. Han er selv kendt for at have blik for menneskets mindre flatterende karaktertræk, blandt andet i tv-kultfilmen De skrigende halse, semidokumentaren Supermaterialisme og de populære reklamefilm om KiMs Chips med Jørgen på Mallorca.

"Simpsons-karaktererne i The Movie er, som vi bedst kender dem: helt ude af proportion, umoralske og egoistiske. Det er sjovt, og det er selvfølgelig, fordi de minder om os selv," skriver Søren Fauli i den kommende nummer af EKKO, der er på gaden 15. august. "Det er, som om karaktererne slet ikke forstår, at deres handlinger har konsekvenser for deres omgivelser eller for dem selv. De vader over andres grænser, som om de simpelthen ikke eksisterede."

Filmens plot drejer sig om byens naturstolthed, Springfield Lake, som er ved at dø af forurening, fordi folk dumper affald i den. Da den sørgelige nyhed kommer USA's præsident for øre, får Schwarzenegger - ja, det hedder han - mulighed for at vælge imellem fem handlingsplaner. Men præsidenten sætter sig ikke ind i dem, for som han siger: "Jeg er blevet sat i embedet for at handle, ikke for at læse!"

Konflikten forplanter sig naturligvis til familien Simpsons, hvor Lisa er forelsket i en miljøforkæmper samtidig med, at hendes far er byens største miljøsvin.

I bedste Homer-stil
Det store anmelderspørgsmål er selvfølgelig, om det så tilfører noget, at samfundssatiren nu optræder i spillefilmformat?

"Det gør det faktisk ikke, men det skader heller ikke, selv om vi måske forventer en mere kompleks historie, når vi sidder i biografen, og selv mekanikken i The Movie måske fylder lidt for meget," skriver Søren Fauli, men så fortsætter han i bedste Homer-stil om:

"Skal jeg finde en lødig, ansvarlig og relevant anmærkning, som vil passe godt til EKKO? Eller skal jeg snarere tænke på min næste galla-invitation fra Twentieth Century Fox? Mit svar bliver, at The Simpsons Movie er den bedste og mest helstøbte film, der er lavet til dato. Jeg vil på det kraftigste opfordre alle til at gå i biffen og se den flere gange. Og når den engang udkommer på dvd så at købe den, uanset om man har en dvd-afspiller eller ej. Jeg giver den 7 ud af 6 mulige stjerner. Værsgo, Fox!"

I Danmark må vi vente endnu en uge, inden The Simpsons Movie den 3. august rammer biografer over hele landet i 120 kopier.

Filmen kan både ses med de originale amerikanske stemmer og i dansk version, hvor Niels Ellegaard lægger stemme til Homer, Helle Dolleris til Marge og Amin Jensen til præsident Schwarzenegger.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko