Nyhed
21. feb. 2023 | 14:50

Spændende film og stjerner på festival

Foto | Frederik Marbell
Christoffer Guldbrandsen har i den kontroversielle dokumentar A Storm Foretold fulgt den politiske rådgiver Roger Stone, der er kendt som løgnens mester og manden, som gjorde Donald Trump til præsident.

Cph:Dox har i anledning af tyveårs-jubilæet sammensat et stærkt program med imødesete dokumentarer og besøg fra nogle af filmverdenens mest interessante personligheder.

Af Nicki Bruun

I næste måned bliver den danske hovedstad et mekka for det bedste, som dokumentarfilmens verden har at byde på lige nu.

Festivalen Cph:Dox løber af stablen fra 15. til 26. marts, og i den periode kan man se et væld af spændende film i biografen. Efterfølgende kan mange af filmene opleves på streamingtjenesten Para:Dox.

En af de mest imødesete film på årets Cph:Dox er Christoffer Guldbrandsens A Storm Foretold, der handler om Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone. Filmens optagelser er blevet brugt i det verserende retslige efterspil omkring Stormen på Kongressen, men nu er der altså endelig verdenspremiere på den i spænding ventede dokumentar.

I Ekko #91 fortalte Guldbrandsen i temaet ”Sandhed og løgn” om sine overvejelser med filmen, hvor han finder sprækker af menneskelighed hos Stone, der er kendt som løgnens mester. Instruktøren forklarer også, hvorfor dokumentaren indeholder optagelser af et hjertestop, der efterlod Guldbrandsen livløs i tre minutter, indtil han mirakuløst blev genoplivet.

A Storm Foretold bliver vist i hovedkonkurrencen, hvor den får selskab af en anden danskproduceret film. Theatre of Violence er instrueret af Emil Langballe og polske Lukasz Konopa, der følger en tidligere barnesoldat, som døjer med skyldfølelser.

Unikt liveshow
Mere end 200 film bliver vist på Cph:Dox, men der er mange slags kulturelle arrangementer på plakaten under festivalen.

I anledning af tyveårs-jubilæet kommer der til at være et hav af fester i både København og de 28 danske kommuner, som har et samarbejde med Cph:Dox.

Der kommer på festivalen fint besøg i form af blandt andre kultinstruktøren Wim Wenders – som præsenterer et værk lavet i samarbejde med iranske filmskabere – og Oscar-vinderen Asif Kapadia, der har lavet dokumentarer om Amy Winehouse og Diego Maradona. Imens er Oliver Stone med på et video-link fra USA, når hans film om atomenergi som en løsning på klimaforandringer, Nuclear Now, bliver vist.

Og så kan man møde manden bag sidste års mest hjernevridende tv-serie.

Komikeren Nathan Fielder har med HBO-serien The Rehearsal skabt et stikkende socialt eksperiment, hvor han forsøger at kontrollere virkeligheden. Instruktøren Nikolaj Feifer gav serien fem stjerner i Ekko #92, mens vi havde den på vores liste over de bedste serier i 2022.

Under Cph:Dox leverer Fielder et unikt liveshow, hvor han uden manuskript inddrager publikum i sit udfordrende univers. Det skal nok blive interessant at høre canadierens udlægning af, hvordan man bedst finder ind til noget virkeligt i en fiktiv ramme!

Masser af stjerner
Mens omtrent halvdelen af de cirka 200 film på Cph:Dox er verdenspremierer, bliver der også vist dokumentarer, som allerede har begejstret på festivaler rundt omkring i verden.

Vi har skrevet om og anmeldt nogle af de mange stærke film, der kan ses på Cph:Dox.

Det gælder blandt andet åbningsfilmen Twice Colononized, som i januar fik premiere på den amerikanske Sundance-festival. Her talte vi med instruktør Lin Alluna og filmens hovedperson, den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, mens dokumentaren fik fem stjerner.

Vores udsendte i USA skrev også om 20 Days in Mariupol – en slående skildring af krigen i Ukraine – og Still: A Michael J. Fox Movie, der følger titelpersonens rejse fra stjerne til Parkinsons-aktivist. De er begge i det stærke program for Cph:Dox, som man kan gå på opdagelse i her.

Allerede nu på lørdag den 25. februar kan man i forbindelse med udgivelsen af programavisen se den Ruben Östlund-producerede Fantastic Machine, som Ekkos anmelder på Sundance-festivalen gav fem stjerner.

Det er en underholdende og oplysende gennemgang af det levende billedes historie, fra opfindelsen af fotografiet over filmmediets nyskabelser til de sociale medier i dag. En perfekt måde at skyde en måned i filmens tegn i gang!

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko