Nyhed
20. dec. 2017 | 13:17

Statens Kunstfond præmierer kvindefilm

Foto | Søren Kirkegaard
Marie (Amanda Collin) og Rasmus (Anders Juul) forelsker sig i Christian Tafdrups kontroversielle En frygtelig kvinde, men hurtigt efter viser hun sig at være manipulerende og udspekuleret.

Annika Berg og Christian Tafdrup modtager hver 100.000 kroner for deres meget forskellige kvindeportrætter i Team Hurricane og En frygtelig kvinde.

Af Nicki Bruun

Når året går på hæld, er der kutyme for på forskellige måder at præmiere det bedste i det forgangne år.

Mens vinderne på de fleste årslister må nøjes med hæderen, giver Statens Kunstfonds Legatudvalgt for Film hvert år ved juletid penge til udvalgte folk bag de film, ”som har betydet noget særligt for dansk film”, står der på kunstfondens hjemmeside.

I år får Annika Berg og Christian Tafdrup hver 100.000 kroner for deres meget forskellige kvindeportrætter i Team Hurricane og En frygtelig kvinde.

”Med sin balstyrige visualitet og sine fandenivoldske, men sårbare karakterer er filmen en cinematisk hyldest til det ukonventionelle,” skriver legatudvalget om Team Hurricane.

Udvalget kalder En frygtelig kvinde ”en næsten misogyn fortælling om en uskyldig ung mands møde med en dominerende jævnaldrende kvinde”, men tilføjer, at filmens stimulerende ironi ligger i, at den også bliver ”et portræt af ’den pjokkede mand.’”

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Film består af formand og instruktør Michael Madsen, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og instruktør Nils Malmros.

Støtte efter filmen
Sidste år slog Statens Kunstfond et slag for den eksklusive filmkunst og gav penge til Nicolas Winding Refn, Puk Grasten og islandske Rúnar Rúnarsson, hvis film solgte få billetter i 2016.

Den tendens fortsætter i år, hvor også instruktør Hlynur Pálmason og fotograf Maria von Hauswolff modtager 100.000 kroner til deling for Vinterbrødre, der har begejstret anmelderne, men ikke trukket publikum i biografen.

Avaz-brødrene præmieres med 90.000 kroner for deres realisering af Mens vi lever, der blev lavet for kun to millioner og uden støtte fra Det Danske Filminstitut.

På dokumentarfronten modtager Nicole N. Horanyi og Krister Moltzen 100.000 kroner til deling som henholdsvis instruktør og manuskriptforfatter af En fremmed flytter ind, mens Karla von Bengtson får 50.000 kroner for sin instruktion af animationsfilmen Nabospionen.

Norsk foto og svensk tennis
Også udenlandske filmarbejdere samt danskere, der arbejder på ikke-danske film, som har fået dansk støtte, kan blive præmieret.

Den norske fotograf og jurymedlem ved Ekko Shortlist Awards 2017, Sturla Brandth Grøvlen, modtager 50.000 kroner for sin fotografering i Heartstone. Han indfanger historien om to islandske drenges spirende seksualitet ”med poetisk sanselighed og følelsesmæssige turbulens i modspil til den islandske naturs brutalitet”, skriver legatudvalget i deres begrundelse.

Det dansk-svenske dokumentar-par Lasse og Frida Barkfors får 100.000 kroner til deling for den barske Utilgivet om forældre, der har været skyld i et barns død.

Endelig får Per K. Kirkegaard og Per Sandholt 100.000 kroner til deling for deres klipning af Janus Metz’ historiske drama Borg, der blander hektiske tennisopgør med den virkelige historie om Björn Borgs sagnomspundne Wimbledon-turnering i 1980.

Kommentarer

Legatudvalget for Film

En afdeling under Statens Kunstfond, der uddeler arbejds- og rejselegater til filmkunstnere.

De tre medlemmer af udvalget er Michael Madsen (formand), Nils Malmros og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne.

Udvalgets budget er på 4,1 millioner kroner.

Udvalget kan vælge at præmiere enkelte kunstneriske værker, men der kan også søges støtte inden for visse tidsfrister.

Næste ansøgningsfrist er 1. februar 2018.

© Filmmagasinet Ekko