Nyhed
06. juli 2023 | 13:00 - Opdateret 16. juli 2023 | 13:56

Stor fyringsrunde hos Viaplay

Foto | Zentropa

Viaplay har tidligere stået bag store egenproduktioner som Riget Exodus, men er nu nødt til at fyre mellem 40 og 50 medarbejdere på grund af dårlig økonomi. 

Viaplay fyrer omkring en tredjedel af medarbejderne efter en tid med drastiske aktiefald og et kulturbidrag, som streamingtjenesten advarede imod.

Af Frederik Hoff

For kort tid siden gik det rigtigt godt for Viaplay, der havde premiere på store produktioner som Riget Exodus og massevis af ambitiøse ungdomsserier som Jonas Risvigs Drenge og Teys Schucanys En af drengene.

Men nu befinder det nordiske selskab sig i en krise. I dag erfarer Mediawatch, at mellem 40 og 50 danske Viaplay-ansatte nu skal fyres.

Ifølge Viaplay sker det som led i den nye direktør Jørgen Madsen Lindemanns plan. Den skal redde Viaplay Groups økonomi.

Firmaets aktiekurs er nemlig styrtdykket med 70 procent siden starten af juni, hvor selskabet nedjusterede forventningerne til årets økonomi.

Men det er svært at forestille sig, at den nye medieaftale, som regeringen indgik med et flertal i folketinget 14. juni, ikke har haft en finger med i spillet.

Kulturbidrag
Med i aftalen er det meget omtalte kulturbidrag, hvor streamingtjenester skal betale fem procent af deres danske indtjening i afgift til staten.

Dog kan tjenester, der som Viaplay investerer mere end fem procent af omsætningen i dansk indhold, nøjes med at betale to procent i afgift. Altså en gulerod til de tjenester, der bruger deres penge i Danmark.

Idéen om kulturbidraget har været på tale siden 2018, og Viaplay har længe været nervøse for konsekvenserne af en sådan model.

”Hver krone, vi bruger på det, er en krone mindre investeret i dansk indhold,” udtalte Filippa Wallenstam, som er Chief Content Officer for Viaplay Group, i Ekko #93.

Og da kulturbidraget endelig blev vedtaget, udtalte Viaplay til Mediawatch, at det med stor sandsynlighed ville svække deres danske produktion.

Før bestod den danske Viaplay-gren af 110-120 ansatte. Snart bliver det til et sted mellem 60 og 80.

Kontroversiel aftale
Kulturbidraget er et forsøg på at sikre, at de mange penge, tjenester som Netflix og HBO MAX tjener i Danmark, ikke forsvinder ud af landet, men blandt andet bruges til at finansiere nye dansk film og tv-programmer.

Flere af dansk films brancheorganisationer støtter op om bidraget, mens andre dele af branchen er skeptiske.

På initiativ på Viaplay modererede Ekko i foråret en debat i to artikler om film- og tv-branchens fremtid med fokus på kulturbidraget.

Her kalder direktøren for filminstituttet Claus Ladegaard kulturbidraget for en fremragende idé, mens producenter som Lars Herman hellere havde set en løsning, hvor streamingtjenesterne i stedet forpligter sig til at investere i dansk indhold.

Mediekommentator Claus Bülow Christensen har skrevet flere blogge til Ekko, hvor han kalder kulturbidraget for ”uskøn symbolpolitik, der i bedste fald bliver et nulsumsspil”.

Spørgsmålet er, om fyringerne hos Viaplay er den første reelle konsekvens af den kontroversielle beslutning. Ekko prøver at få en kommentar fra Viaplay.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko