Nyhed
16. sep. 2021 | 13:45

Streamingtjenester skal betale for uddannelse

Foto | Tine Harden
Netflix er blevet en stor spiller i den danske mediebranche, hvor streamingtjenesten har brugt landets filmfolk til at lave serier som Equinox.

Som optakt til de kommende medieforhandlinger foreslår Enhedslisten at få Netflix og co. til at betale stor afgift til en pulje, som blandt andet skal bruges til at uddanne flere danske filmfolk.

Af Nicki Bruun

Siden streamingtjenesternes indtog i Danmark har landets politikere snakket om, hvordan man skal beskatte de multinationale virksomheder, der tjener store penge.

Mange danskere abonnerer på en eller flere udenlandske streamingtjenester som Netflix, Disney+ og HBO Nordic, der ligesom DRTV, TV 2 Play og nordiske Viaplay er i benhård konkurrence om publikum.

Ifølge en undersøgelse af streamingvaner går omkring 60 procent af danskernes streamingkroner til udenlandske tjenester.

Som optakt til de kommende medieforhandlinger under den nye kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen lancerer Enhedslisten nu et ambitiøst forslag.

Det går på, at streamingtjenesterne skal betale en afgift på hele ti procent af deres omsætning i Danmark.

De penge skal ifølge partiets medieordfører Søren Søndergaard bruges på blandt andet at uddanne flere danske filmfolk. At det danske produktionsmiljø er presset, har senest vist sig i DR’s aflysning af den planlagte storserie om kongedatteren Leonora Christina og Ekkos artikelserie om protestopråbet i dansk film.

”Streamingtjenesterne kommer ind og tager uddannet arbejdskraft. Dermed presser de prisen på arbejdskraft i vejret, og det kan de godt selv betale, fordi de har kæmpe multinationale giganter i ryggen, men der kan selv ikke DR følge med. Derfor er det kun rimeligt, at de bidrager til uddannelse,” siger Søren Søndergaard til Mediawatch.

Tocifret millionbeløb
Da VK-regeringen i 2018 indgik en medieaftale, blev der skabt enighed om, at de udenlandske streamingtjenester skulle bidrage med to procent af deres indkomst i Danmark.

Pengene kunne komme i form af streamingtjenesternes investering i den danske filmbranche, men det er ifølge Enhedslisten ikke godt nok.

Partiet, som sammen med Socialdemokratiet og SF ved regeringsdannelsen underskrev et såkaldt forståelsespapir om samarbejde, vil have streamingtjenesternes bidrag til at lande i en særskilt pulje.

Og Enhedslisten mener, at puljen skal administreres af Det Danske Filminstitut. Puljens størrelse vil afhænge af, hvordan politikerne beslutter, at bidraget skal hentes. Men ifølge Søren Søndergaard er der tale om mindst et tocifret millionbeløb.

Frygt for at skubbe markedet væk
Hos oppositionspartierne i Folketinget mener politikere, at ti procent er for høj en afgift på streamingtjenesterne.

”Man risikerer, at markedet vil trække sig fra Danmark. Vi har en masse producenter, som lever af et samarbejde med de store internationale streamingtjenester, så vi skal finde den rette balance, og ti procent er for højt,” siger Konservaties medieordfører Birgitte Bergman til Mediawatch.

Enhedslistens forslag møder til gengæld opbakning hos filmarbejdernes fagforening FAF, mens også Producentforeningen er positivt stemt. Dog er man nogle steder i branchen betænksom ved at lade et uddannelseskrav indgå i medieforliget.

Endelig er der et problem i, hvordan eventuel lovgivning på området som følge af EU’s konkurrence-direktiv også vil ramme TV 2 Play, der allerede betaler skat i Danmark.

Det skal fra politisk hold besluttes, hvordan man i det tilfælde skal kompensere TV 2, så stationen ikke bliver ekstra beskattet for sin streamingtjeneste. Kulturministeren har bebudet, at hun inden længe er klar til at påbegynde medieforhandlingerne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko