Nyhed
22. feb. 2023 | 13:29

Succesroman er blevet til vild film

Foto | Andreas Bastiansen
Bølgerne går højt, da hr. og fru Skov (Jens Albinus og Sarah Boberg) aflægger deres datter Leonora (Frederikke Dahl Hansen) et besøg, hvor de stiller hende et ultimatum.

Det nye nummer af Ekko byder på en begejstret anmeldelse og interviews med kvinderne bag Den, der lever stille, som der er kommet en fascinerende trailer til.

Af Nicki Bruun

Leonora Christina Skovs selvbiografiske roman Den, der lever stille er en af nyere tids store bogsucceser. Der er solgt over 160.000 eksemplarer af bogen, som i 2019 vandt prisen De Gyldne Laurbær.

Nu er den autentiske historie om forfatterens barske opvækst blevet til en vild og original film, der forholder sig frit til forlægget.

I det nye nummer af Ekko, som er på vej på gaden, kommer vi hele vejen rundt om den fascinerende og langvarige proces med at filmatisere bogen.

Vi taler med Leonora Christina Skov og instruktøren Puk Grasten, der har skrevet manuskriptet som en unik forlængelse af det velkendte univers.

De to kvinder fortæller om udfordringerne ved at gøre en kunstnerisk bearbejdning af virkeligheden til en inciterende film, der lader sig inspirere af David Lynch’ Twin Peaks.

Magasinet byder også på et interview med stortalentet Frederikke Dahl Hansen, der selv om hun på ydersiden ikke ligner Leonora Christina Skov leverer en overrumplende præstation som forfatteren.

Alle filmens involverede får stor ros af Bo Tao Michaëlis, som i nummerets anmeldelsessektion giver Den, der lever stille fire stjerner med ordene:

”Man må tage hatten af for Puk Grasten, som modigt og forfriskende har skabt sin helt egen, særegent gotiske fortolkning af et værk, der er på vej til at blive et nationalklenodie.”

Bestil abonnement på Ekko, hvis du vil læse mere om Den, der lever stille og den kommende tids mange andre spændende film. Du får tilmed en ekstra gave med gratis oveni!

Uforstående forældre
Der er netop blevet udsendt en trailer til filmen, der får premiere i danske biografer den 30. marts. Se den nederst i artiklen.

Her kan man få en idé om, hvordan filmholdet er gået til den svære opgave at sætte billeder på den meget personlige fortælling.

Den, der lever stille handler om Leonora Christina Skovs forhold til forældrene, som slår hånden af datteren på grund af hendes lesbiske forhold og karriere som forfatter.

Frederikke Dahl Hansen spiller over for Sarah Boberg og Jens Albinus, der gestalter et par meget lidt forstående forældre. De beskylder datteren for at være skyld i morens brystkræft og insisterer på at kalde hende ved fødenavnet Christina.

Overraskende filmatisering
Det er ikke småting, filmens hovedperson bliver udsat for.

Unge Leonora – som er det navn, hun selv har valgt – får en lort tilsendt med posten, mens faren med foragt i stemmen siger til datteren, at hun vel kommer hjem, når hun ligger i rendestenen.

Den, der lever stille gør sig umage for ikke bare at være en klassisk filmatisering af det populære forlæg.

Leonora Christina Skov siger i Ekko, at det er hendes fortælling, men ikke hendes film.

”Det ville da også være kedeligt, hvis Puk havde gengivet romanen én til én. Så kunne jeg bare have bedt Bille August om at lave den. Puk har skabt den film, jeg ikke anede, jeg gerne ville have,” siger forfatteren i Ekko #93.

Trailer: Den, der lever stille

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko