Nyhed
20. juli 2021 | 15:29

Super16-stortalent i spil til den lille Oscar

Foto | Yannick Wolff
32-årige Kristian Håskjold vandt i 2018 Ekko Shortlist Awards med Forever Now. Nu kan han vinde skole-Oscar’en med endnu en sanselig ungdomskortfilm, Young.

Som første afgangsfilm fra Super16 er Kristian Håskjolds Young udtaget til semifinalen om Student Academy Awards.

Af Claus Christensen

Den måske bedste årgang af filmuddannelsen Super16, der blev stiftet i 1999 og har vokset sig til et reelt alternativ til Den Danske Filmskole.

Sådan er årgangen 2017-20 blevet beskrevet. Nu er en af årgangens stærkeste instruktører, Kristian Håskjold, snublende tæt på at blive nomineret til Student Academy Awards, den såkaldte lille Oscar.

Ud af adskillige hundrede film er Håskjolds afgangsfilm Young sluppet igennem nåleøjet til semifinalen med femten film.

Blandt disse film skal Oscar-komitéen i august vælge otte film til finalen, hvor der gives guld, sølv og bronze til de tre bedste film ved et online-arrangement i september.

Film fra Den Danske Filmskole har vundet den lille Oscar, men det er første gang, at en afgangsfilm fra Super16 er nået så langt i konkurrencen. Film fra en alternativ filmuddannelse skal udtages til mindst tre Oscar-kvalificerende festival for at komme betragtning til den lille Oscar.

”Vi nåede med Young at blive udtaget til fire festivaler, der kvalificerer til Oscar, heriblandt Odense og Seattle. Semifinalen er først og fremmest en cadeau til Super16, at vi kan klare os på lige fod med de statsstøttede filmskoler. Det går vi jo selv rundt og føler, men nu har vi altså fået endnu en officiel bekræftelse på det,” siger Kristian Håskjold.

”Personligt er det skønt at få anerkendelse for det store arbejde, jeg har lavet sammen med manuskriptforfatter Malthe Jagd Miehe-Renard, producer Andreas Bak og det øvrige filmhold. Vi er nu nået til det punkt, hvor vi for alvor skal søsætte karrieren og få lavet en spillefilm. Her giver det et rygstød, at vores kortfilm markerer sig internationalt.”

”Da jeg var på SXSW-festivalen i 2017 mødte jeg en amerikansk producer, og vi har løbende talt om lave en amerikansk film sammen. Så al anerkendelse i USA gør det lettere for os at finde finansiering i USA.

Meget personlig film
32-årige Kristian Håskjold er kendt blandt Ekkos læsere.

Han var blandt de første til at sende en film til Ekko Shortlist. Det var helt tilbage i 2013, og siden da har man år for år på kortfilmhitlisten kunnet følge den spændende instruktørs udvikling.

Han triumferede med det sanselige breakup-drama Forever Now, som vandt Shortlist-prisen i 2018.

Samme år lagde han stærkt ud på uddannelsen Super16 med En værdig mand, et følsomt ensomhedsportræt af en natarbejdende bager, blændende spillet af Troels Lyby.

Afgangsfilmen Young handler om teenageren Pernille, der er ramt af rygter om, at hun har fået en abort. Veninderne opildner hende til at tage hævn.

Young tegner ikke et rosenrødt billede af Danmarks ungdom, men filmen tilfører den evigt interessante genre et skud kulsort energi,” vurderede Ekkos anmelder Nicki Bruun og kvitterede med fem stjerner.

”For mig er det en meget personlig film og et billede af det ungdomsmiljø, hvor jeg er vokset op. Der var fra starten en klar vision, som det lykkedes os at føre ud i livet,” fortæller Kristian Håskjold.

”Mange fra ungdomsmiljøet har skrevet til mig, at de kunne genkende sig selv og deres egen ungdom i det. Men også piger, der er unge i dag, har spurgt, om jeg har kigget i deres ungdom?”

Drøm om at lave animationsfilm
Young har Kristian Håskjold selv klippet, og sideløbende med instruktørkarrieren arbejder han som klippet for andre instruktører.

Han har klippet Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersens gigantsucces Ternet Ninja og fortsætter i den rolle i toeren, der får premiere den 19. august. Denne gang har han været mere involveret i historien og bliver også akkrediteret som assisterende instruktør.

”Engang i fremtiden kunne jeg godt selv tænke mig at lave en animationsfilm. Men først vil jeg dog gerne lave en live-action-spillefilm,”

Det er for tidligt at løfte sløret for de projekter, han arbejder på. Men han har et spillefilmprojekt på Zentropa sammen med Super16-producerne Andreas Bak og Caroline Dam.

Men også en tv-serie er på tale. I 2019 havde han succes med TV 2-serien Kemohjerne, der blev udtaget til den prestigefulde Sundance-festival.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko