Det digitale indblik

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

29. maj 2020 | 10:02

Streamingkuller med HBO Max

Foto | HBO Max
Alle de otte populære film i historien om troldmanden Harry Potter kan ses på HBO Max, der ifølge Ekkos blogger byder på et mægtigt bibliotek af indhold – men foreløbigt kun i USA.

Den med spænding ventede HBO Max-tjeneste fra WarnerMedia er nu åbnet i USA, og jeg har kigget med over Atlanten via min lille finte med en amerikansk internetforbindelse.

Det er en fantastisk streamingtjeneste, og yderligere 10.000 timers attraktive film og tv-serier har invaderet min fladskærm. Nu er jeg bekymret for, om man kan få for meget!

Det er dog ikke meningen, at jeg skal kunne kigge med endnu her i Danmark. Det grunder i fortsat yderst komplekse rettigheds- og distributionsaftaler, der er nedarvet fra den analoge distributionsverden og kun langsomt forsvinder i en stadig mere digital medieverden.

Hele det traditionelle system er en veletableret motor for finansiering og den økonomiske motor i film- og tv-produktion. Men det giver mindre og mindre mening i en digital verden, hvor store mediegiganter kan afskære relationen til alle tidligere mellemmænd og distributører og gå direkte til deres kunder over internettet – via streamingtjenester.

Effekten af denne udvikling vil komme langsomt, men meget tyder på, at det ender med et digitalt herredømme. Netflix var de første, og deres eksplosive succes et billede på den generelle udvikling.

Netflix’ koncept med en lukket service med originalt indhold og rækkevidde til stort set hele klodens befolkning har vist os en økonomisk model, der er ekstremt omkostningseffektiv i forhold til de traditionelle distributionsmodeller.

Derfor var det skelsættende, at Disney+ lancerede sin egen streamingtjeneste i november 2019 i USA (vi får den til Danmark i september). Og derfor er det lige så skelsættende, at WarnerMedia nu har lanceret HBO Max på det amerikanske marked.

Som medieforbruger og film/serie-entusiast vil jeg også have den. Og jeg vil også have alle de andre, når alle de store mediegiganter overgår til at distribuere deres indhold digitalt.

Streaming Wars bliver hård. Der tegner sig et billede af, at det bliver dyrt for os forbrugere, hvis vi vil have al den streaming til rådighed i husstanden.

HBO Max-tjenesten er lanceret til en ganske høj pris på 14,95 dollars på det amerikanske marked, og et gæt vil være, at den snige sig over 100 kroner på det danske marked.

Men prisen er fair, når man ser på, hvor meget, bredt og fantastisk indhold man får for pengene.

På det amerikanske marked har kunder til HBO Now været vant til den samme pris for HBO-indhold, og for dem vil det opleves som en gave nu at blive opgraderet til HBO Max. Den er nemlig også bygget på samme tekniske platform, der ligger bag HBO Now.

HBO Max er netop HBO, der er max’et ud med store mængder af indhold fra Warner-koncernens mægtige bibliotek, og helt konkret har HBO Max en såkaldt Hub, hvor man kan vælge mellem de forskellige universer: HBO, DC Comics, TCM Classic Movies, Sesame Workshop, Studio Ghibli, Cartoon Networks, Looney Tunes og alverdens tv-serier (alt Venner) og masser af Warner-film samt en række helt nye tv-serier, der kun kan ses på HBO Max.

Så med et trylleslag har man nu adgang til alle otte Harry Potter-film, Ringenes herre og nye storfilm som Joker, A Star Is Born og Bohemian Rhapsody.

Det er ganske enkelt overvældende.

Brugerfladen forsøger ikke rigtigt at kuratere (som Netflix kæmper med at udvikle videre på), men præsenterer udvalgte universer på forsiden og stiller det mægtige arkiv til rådighed på en overskuelig måde. Se min videogennemgang nederst!

Danske medieforbrugere kan se frem til HBO Max engang i fremtiden, selv om HBO Nordic udtaler, at de foreløbigt kører videre som hidtil. Det giver mening for Warner-koncernen, da der formentlig først skal bruges megen tid og mange ressourcer på at få alle lokale, europæiske distributionsrettigheder trukket hjem og samlet under én global fane.

Og så skal vi alle tage stilling til, om vi virkelig orker mere af al det gode at vælge imellem. Vil vi betale for det?

Mange har sparet medie-penge i husstanden, fordi vi har opsagt kabel-tv. Men teledistributørerne vil vende stærkt tilbage i fremtiden og tilbyde os bredbåndsabonnementer og/eller mobilabonnementer, hvor vi vil få tilbudt mængder af streamingservices oven i hatten.

Den udvikling er allerede i gang, også i Danmark.

Mobilselskabet Telmore er i dag længst fremme, nu hvor de også tilbyder Netflix sammen med mobilabonnementet. Få fri data og tale og adgang til al musik i hele verden, alverdens e-bøger og lydbøger, Viaplay, TV 2 Play, HBO Nordic og Netflix for 399 kroner.

Med HBO Max’s over 10.000 timer oven i Netflix, Viaplay, Amazon Prime Video og Disney+ er jeg selv ved at få streamingkuller.

Claus Bülow Christensens videogennemgang af HBO Max:

Kommentarer

Claus Bülow Christensen

 

Analytikeren Claus Bülow Christensen ser på filmverdenen med udgangspunkt i sin indgående viden og begejstring for den voldsomme teknologiske udvikling, der præger både tv- og filmverdenen.

Han har arbejdet i over 30 år med digital teknologianvendelse i den kreative industri: TV 2, Metronome og TDC samt ti år som selvstændig konsulent, hvor han har fungeret som rådgiver for både teleselskaber, filmselskaber, tv-stationer, medieinstitutioner m.m.

Har gennem 90’erne produceret en række tv-programmer om virtual reality og computeranimationens spæde start i filmverdenen, skrevet en bog om emnet og talrige artikler til diverse fagblade.

Claus Bülow Christensen er en ofte citeret ekspert om den digitale medieudvikling, en flittig foredragsholder og står også bag den årlige Copenhagen Future TV Conference.

Han arbejder i dag som selvstændig konsulent med rådgivning for danske medieselskaber. I sin fritid har han siden 2008 arbejdet med en række danske skuespillere på forlaget Momo Lydbog.

© Filmmagasinet Ekko