Nyhed
06. jan. 2020 | 09:53

Tarantino og krigsfilm til tops ved prisuddeling

Foto | Andrew Cooper
Quentin Tarantino og Brad Pitt fik begge priser ved nattens Golden Globe-uddeling, hvor deres Once Upon a Time in Hollywood var en af de store vindere.

Once Upon a Time in Hollywood og 1917 blev de store vindere ved Golden Globe, hvor Netflix gik skuffet hjem og Joaquin Phoenix holdt en kras tale om miljøet.

Af Nicki Bruun

Den såkaldte prissæson, hvor det forgangne års store vinderfilm findes, startede i nat med de udenlandske filmjournalister i USA’s prisuddeling Golden Globe.

Og det blev med europæisk verdenskrig og Tarantinos kærlighedsbrev til Hollywood som de store vindere.

Det biografaktuelle krigsdrama 1917 af Sam Mendes vandt prisen for bedste dramafilm, mens Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood tog stikket i kategorien for komedie og musical.

Til Golden Globe bliver der også delt priser ud til tv-serier, og her vandt HBO i dramakategorien for Succession, mens Amazon nappede prisen i komediekategorien for Phoebe Waller-Bridges Fleabag.

HBO tog også stikket for bedste miniserie med fænomenet Chernobyl, der overrumplede mange kritikere og publikum. Se alle vinderne.

Netflix taber
Skal man også udpege aftenens store taber, må det være Netflix, der blev overset i både serie- og filmkategorier.

Streamingtjenesten stod ellers for tre af nomineringerne i kategorien for bedste dramafilm, men The Irishman, Marriage Story og The Two Popes blev overset i både den og kategorierne for bedste instruktion og manuskript.

Sam Mendes vandt også for sin instruktion i 1917, mens Quentin Tarantino tog prisen for sit nostalgiske manuskript til Once Upon a Time in Hollywood.

Samtidig blev Brad Pitt belønnet med prisen for bedste birolle for sin præstation som stuntmanden Cliff Booth, der hjælper Leonardo DiCaprios skuespiller med at gebærde sig i filmbyen anno 1969.

Opsang om miljøet
Blandt de nominerede for bedste film var også Joker, hvor Joaquin Phoenix skræmmende intenst inkarnerer manden, der bliver til Batmans nemesis.

Mens filmen måtte se sig overset, holdt skuespilleren efter sin sejr en takketale, der gav tv-censuren sved på panden med rundhåndet brug af ordet fuck.

”Til mine mednominerede: Vi ved godt alle sammen, at der ikke fucking er noget, der hedder bedste skuespiller,” sagde Joaquin Phoenix, før han fokuserede talen over i at handle om miljøet. Her kom han med en opsang til sine kolleger.

”Vi behøver ikke tage privatfly frem og tilbage til Palm Springs. Jeg vil prøve at blive bedre, og jeg håber I vil gøre det samme.”

Den anden vinder for bedste hovedrolle i dramakategorien var Renée Zellweger, der vandt for sin rolle som Judy Garland i Judy.

Taron Egerton tog den mandlige komediepris for skildringen af Elton John i Rocketman, mens Awkwafina tog kvindernes pris for den kinesisk-amerikanske The Farewell.

Kæmpe favorit
Prissæsonen kulminerer med Oscar-uddelingen den 10. februar, hvor det danske bud Dronningen desværre ikke klarede cuttet.

Der er dog ikke megen spænding i kategorien for bedste internationale film.

Sydkoreanske Bong Jong-hos Guldpalmevinder i Cannes, Parasite, vandt prisen for bedste ikke-engelsksprogede film ved Golden Globe.

Det vil være en kæmpe overraskelse, hvis filmen ikke tager den tilsvarende pris til Oscar-uddelingen. Eksperter snakker endda om, at den sorthumoristiske thriller ganske atypisk kan komme til at konkurrere med de engelsksprogede film i kampen om at vinde for bedste film.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko