Nyhed
09. dec. 2019 | 16:37

Ingen Golden Globe til Dronningen

Foto | Jasper Spanning
Trine Dyrholm brillerer som den midaldrende advokat Anne, der smadrer sin gode tilværelse ved at indlede en affære med sin unge stedsøn.

Det danske drama taber et skridt i Oscar-ræset og bliver forbigået til prominent prisuddeling, hvor streamingtjenesten Netflix har sat sig tungt på kampen om filmpriserne.

Af Nicki Bruun

Mange i den danske filmbranche har siden verdenspremieren på Sundance-festivalen tidligere i år krydset fingre for, at Dronningen kunne gå hele vejen til en Oscar-nominering.

May el-Toukhys film har da også længe set stærk ud, men i dag har dramaet om en kvindes affære med sin stedsøn lidt et nederlag.

Dronningen var nemlig ikke blandt titlerne, da de nominerede til næste års Golden Globe-uddeling her til eftermiddag dansk tid blev afsløret.

Golden Globe-festen bliver afholdt af presseforeningen Hollywood Foreign Press Association – som tæller Ekkos Tina Jøhnk Christensen – og finder sted 5. januar som en form for optakt til Oscar-showet.

To gange fransk
De fem nominerede i kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film er i stedet den sydkoreanske Guldpalme-vinder Parasite, Pedro Almodóvars Smerte og ære, kinesisk-sprogede The Farewell og to franske film, der kommer i danske biografer i starten af næste år: Les Misérables og Portræt af en kvinde i flammer.

Golden Globe var netop den pris, den seneste danske Oscar-vinder – Susanne Biers Hævnen – vandt inden Oscar-triumfen i 2011.

Men alt håb er ikke ude for Dronningen.

De fem Golden Globe-nomineringer bliver nemlig med garanti ikke alle Oscar-nomineret. Den hovedsageligt amerikansk producerede The Farewell er ikke indstillet, mens Frankrig har valgt Les Misérables som landets bud.

Den 16. december offentliggør Oscar-akademiet, hvilke ti film der er gået videre i kampen om de endelige fem nomineringer.

Netflix dominerer
Golden Globe har et ry som Oscar-uddelingens sjove lillebror, hvor festen ofte er en smule løssluppen med en grovkornet vært, fri bar og dertilhørende frimodige takketaler.

De nominerede, som kan ende med at skulle op og fejre sejren, byder i kategorien for bedste dramafilm på et decideret Netflix-opgør.

Her er både Martin Scorseses The Irishman, Noah Baumbach’ Marriage Story og Fernando Meirelles’ The Two Popes i spil over for superhelte-dekonstruktionen Joker og krigsfilmen 1917.

De tre Netflix-film er også nomineret for bedste manuskript, hvor konkurrenterne er Parasite og Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood. 60’er-nostalgien er Tarantino også blevet nomineret til bedste instruktør for. I den kategori skal han også kæmpe mod blandt andre Martin Scorsese og Bong Joon-ho.

Ved Golden Globe bliver der delt priser ud til både film og tv-serier, og i de to seriekategorier for bedste drama- og komedieserie finder man blandt andet Netflix-serien The Crown og The Morning Show fra Apple TV+ samt Amazon-serierne Fleabag og The Marvelous Mrs. Maisel.

Den kontroversielle komiker Ricky Gervais er efter nogle års pause tilbage i værtsrollen og skal nok gøre livet hedt for stjernerne til prisfesten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko