Sponsoreret
27. sep. 2021 | 13:48

Anbefaling: Ti fornøjelser, du skal opleve!

Foto | Formosa Productions
Den franske gyser T’es morte Hélène er en af de mange spændende kortfilm, som kan opleves på Copenhagen Short Film Festival.

Der er store filmoplevelser, øjenåbnende arrangementer og garanti for underholdning, når Copenhagen Short Film Festival i oktober udvider horisonten for kortfilmens verden.

Af Filmmagasinet Ekko

Vi elsker kortfilm.

Onlinehitlisten Ekko Shortlist er hjem for en lang række korte perler, men der er altid god grund til at udvide horisonten inden for kortfilmens verden.

Og her er Copenhagen Short Film Festival et øjenåbnende sted at vende blikket hen.

Festivalens niende udgave kører i år fra 6. til 10. oktober, og som optakt har vi taget et kig i programmet. Det byder på alt fra oplysende arrangementer, hvor professionelle filmfolk fortæller om vejen ind i filmbranchen, til visninger af fede kortfilm fra hele verden.

Vi anbefaler ti oplevelser, du ikke må snyde dig selv for på Copenhagen Short Film Festival!

Gennem fotografens øje

Danske Manuel Alberto Claro er en af verdens bedste filmfotografer. Den chilensk-fødte fotograf har stået for de overrumplende billeder i Lars von Triers Melancholia, Nymphomaniac og The House That Jack Built (foto).

På Copenhagen Short Film Festival kommer han og fortæller vordende filmskabere og alle andre interesserede, hvordan man skaber et slående billedsprog i samarbejde med instruktøren.

Claro deler ud af sine erfaringer fra filmprojekter over hele verden og besvarer spørgsmål fra publikum. Det bliver uden tvivl en lærerig masterclass, som enhver vil kunne få noget ud af at deltage i.

Køb billet!

 

Rammende homofilm

I samarbejde med LGBTQ+-festivalen MIX Copenhagen præsenterer Copenhagen Short Film Festival en række film fra hele verden, hvor mennesker opdager kærligheden på tværs af køn og seksualitet.

Filmene er alle intense fortællinger om både yngre og ældre personer, der i vidt forskellige miljøer opdager, at tiltrækning ikke kan reduceres til et fænomen mellem kvinder og mænd.

En af filmene i programmet er danske Michael Søndergaards Fugleflugt (foto). Han er kendt fra Ekko Shortlist med dramaet Hotel Boy, hvor Claes Bang og Youssef Wayne Hvidtfeldt spiller to mænd, der har en skjult affære på et hotelværelse.

Instruktøren fortæller om arbejdet med sin nye film efter visningen.

Køb billet!

 

Kunsten at lave lyd

I vore dage er det svært at forestille sig en film uden lyd, men indtil for under 100 år siden var filmkunsten stum.

I løbet af 1920’erne blev den såkaldte Foley-teknik opfundet. Ved hjælp af lydeffekter som knirkende låger og syngende lussinger fik filmene en ekstra dimension at lege med.

Lyddesigneren Karl Heding og forskeren Frederik Nielbo guider publikum igennem filmlydens verden ved at vise, hvad der sker, når man lægger lydeffekter på en stumfilm.

Køb billet!

 

Det gode gys

Intet er så godt til at mærke blodet banke i årene som en gedigen horrorfilm. Det medrivende gys giver hjertebanken og svedige håndflader, men når genren er bedst, kan den også sætte knivskarpt fokus på den menneskelige tilstand.

I de sene nattetimer kan du opleve cremen af kortfilmgys anno 2021. Filmene kommer fra hele verden og byder både på en belgisk spøgelseshistorie, spansk dæmonhorror og amerikansk mystik a la David Lynch.

Der er plads til eksperimenter, og gyserprogrammet tæller såvel stumfilm som socialrealisme, drømmende arthouse (Stuffed, foto) og sågar en udflugt til musical-genren. Det kan kun blive overraskende!

Køb billet!

 

Magisk realisme

Der er kommet mange små og store mesterværker ud af magisk realisme. Det startede i 1970’erne og 80’erne som en litterær bevægelse med latinamerikanske forfattere som Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges og Isabel Allende i front.

I filmens verden har den magiske realisme også sat et aftryk og inspireret instruktører. For eksempel mexicanske Guillermo del Toro, der står bag perler som Pans labyrint og The Shape of Water.

Fem film med en genkendelig virkelighed, der bliver udsat for noget anderledes, vises i et samlet program på Copenhagen Short Film Festival. En af dem er Simon Mortensens Pinkies begravelse (foto)der var nomineret ved Ekko Shortlist Awards 2020. Hvis de fire andre er lige så gode, venter der en forrygende aften.

Køb billet!

 

Kvindernes verden

Det feminime perspektiv bliver udfoldet med grin og tårer i en samling hårdtslående film.

Gennem syv kortfilm fra så forskellige lande som USA, Rusland og Sudan kommer publikum tættere på kvindelivet, som det ser ud i alle verdens hjørner. For første gang er Cambodja repræsenteret med Sunrise in My Mind (foto).

I filmene kæmper kvinderne med forskellige udfordringer, der hænger over deres liv.

Den ukuelige optimisme og kampgejst blandt filmenes hovedpersoner er inspirerende. Hvad end problemet er omskæring, tvangsægteskab eller abort, insisterer kvinderne i centrum på at få det bedste ud af livet.

Køb billet!

 

Nordatlantiske perler

Rigsfællesskabet bliver i disse dage presset, men vi har fra dansk side også været historisk dårlige til at anerkende kulturen hos vores brødre mod nord.

På Copenhagen Short Film Festival bliver der slået et slag for samarbejde mellem Danmark, Grønland og Færøerne. I samarbejde med festivalen Nordatlantiske Filmdage vises tre kortfilm fra henholdsvis Grønland og Færøerne.

En af dem er Andrias Høgennis Ikki illa meint (foto), der handler om et skænderi mellem to færøske veninder på Øresundskollegiet. Filmen vandt priser ved sidste års Ekko Shortlist Awards og modtog en Robert for bedste kortfilm.

Instruktøren, der er et af vore største talenter, kommer og er en af stemmerne i et debatpanel efter visningen af filmene.

Køb billet!

 

Danske filmtalenter

Kendere af Ekko Shortlist vil allerede vide, at den danske filmbranche er fuld af dygtige talenter, som igen og igen leverer store oplevelser i små film.

I Cinemateket kan man under Copenhagen Short Film Festival se seks film af ubeskrevne blade, som vi uden tvivl kommer til at høre mere om i fremtiden. Programmet Young Danish Talent tæller Jonatan Egholm Keis’ Sail On, My Love (foto), Cecilie Kronborg Thomsens Uden barn og Peter Bjerre Sallings Skilleveien.

De kommer alle tre senere på Ekko Shortlist, men inden da bør du udnytte chancen til at se en stærk kortfilm på det store lærred!

Køb billet!

 

Gribende animation

Animation tager lang tid at lave. Måske er det derfor mange animationsfolk virkelig forstår kunsten at fortælle en gribende fortælling på kort tid.

Søndag den 10. oktober viser Empire Bio en stribe af tidens mest farverige og tankevækkende kortfilm fra animationens verden. Og selv om formen er legesyg, er indholdet bestemt ikke kun for børn.

Filmene kommer omkring barske emner som immigration og seksuelle overgreb på en måde, så man ikke kan kigge væk.

De irske filmskabere bag The Boat (foto) – om et skib fanget på oprørsk hav – vil efter biografvisningen deltage i en Q&A, hvor de fortæller om arbejdet med filmen.

Køb billet!

 

Ølfyldt underholdning

Hvis der er noget som helst, der kan gøre en god kortfilm endnu bedre, er det at få serveret en lækker øl samtidig. Tilfældigvis er det lige netop, hvad man kan komme til på kortfilmfestivalen.

Baren Dispensary på Nørrebro lægger rammer til en aften, hvor man kan se en håndfuld sjove og medrivende film om alt fra kvartlivskrise til global opvarmning.

Der bliver vist fem underholdende kortfilm, heriblandt A World Free of Crisis (foto), mens man får stukket smagsprøver på fem gode øl i hånden. Så kan man vist ikke ønske sig meget mere af en torsdag aften.

Køb billet!

Kommentarer

Annoncørbetalt indhold

Denne artikel er sponsoreret af Copenhagen Short Film Festival.

Teksterne er skrevet af Ekko.

© Filmmagasinet Ekko