Nyhed
14. sep. 2021 | 16:14

Se fede kortfilm på festival

Foto | Kristian Arbs
Stortalentet og Robert-vinderen Andrea Heick Gadeberg spiller i Deroute en skoleelev, der anklager sin lærer for overgreb. Det danske drama kan ligesom en række andre kortfilm opleves på Copenhagen Short Film Festival.

Der er Ekko Shortlist Awards- og Robert-vindere på programmet, når Copenhagen Short Film Festival til oktober viser korte perler i biografen.

Af Anna Engmann

Copenhagen Short Film Festival viser igen i år kortfilm i absolut verdensklasse.

Uanset om man er til højspændt drama eller magisk realisme, stiller den københavnske festival med garanti film-sulten. Festivalen afholdes fra 6. til 10. oktober.

Siden Copenhagen Short Film Festival løb af stablen for første gang i Husets Biograf i Magstræde, har den vokset sig større og større.

Med samme vision om at introducere kortfilmens magi til et bredere publikum afholdes festivalen i år for niende gang. Visningerne foregår i Cinemateket, Gloria Biograf og Empire Bio.

Filmene er opdelt i forskellige temaer. I programmet Nordatlantiske Filmperler vises Andrias Høgennis originale Ikki illa meint, hvor et vennepar udkæmper en moderne dødskamp i Føtex.

Filmen er instruktørens afgangsfilm fra filmuddannelsen Super16, og den har gået sejrsgang i hele verden. Først vandt Ikki illa meint prisen som bedste kortfilm i parallelkonkurrencen Semaine de la critique på Cannes-festivalen i 2019. Året efter sejrede den både ved Ekko Shortlist Awards og Robert-uddelingen.

Natligt eventyr
På årets Cannes-festival var en anden dansk film udtaget: Det er i jorden af Ekko Shortlist-kendingen Casper Rudolf Emil Kjeldsen.

Den autodidakte instruktørs kortfilm er en allegorisk og mørk fortælling om forholdet mellem en far og hans datter. Den kan på Copenhagen Short Film Festival ses i programmet New Danish Shorts.

Efter visningen kan man møde Casper Rudolf Emil Kjeldsen til en Q&A.

I samme program kan man også finde Deroute af Nadia Claudi. Det er instruktørens afgangsfilm fra filmuddannelsen 18Frames, og vi gav hele årgangens afgangsfilm digital premiere på Ekkos hjemmeside.

Filmen er særdeles #MeToo-aktuel.

Den handler om en kvindelig gymnasielærer, der anklages for at begå seksuelt overgreb på en elev. Den unge elev spilles af stortalentet Andrea Heick Gadeberg, der tidligere i år vandt en Robert og blev Bodil-nomineret for sin præstation som Mads Mikkelsens datter i Retfærdighedens ryttere.

Man kan også dykke ned i det spændende program Magical Realism. En af de fem film i sektionen er Simon Mortensens Ekko Shortlist-nominerede Pinkies begravelse, hvor et vennepar og den enes kæreste tager på et natligt eventyr, da de får nys om, at deres gamle bekendte er gået bort.

Kvindeligt fokus på omskæring
Det er ikke kun danske film, der er på programmet til Copenhagen Short Film Festival.

Med sektionen Baltic Shorts sætter festivalen fokus på film fra Estland, Letland og Litauen.

I estiske Kaspar Ainelos Cerberus bliver en mand involveret i en mystisk sag, da sønnens hund anklages for at have en pote med i spillet i en forbrydelse.

Og i sektionen It’s a Woman’s World er det kvindelige perspektiv i højsædet.

Her finder man blandt andet den fem minutter korte animationsfilm Amayi, der på utraditionel vis behandler emnet omskæring.

Festivalen løfter sløret for det fulde program den 15. september i Empire Bio, hvor der efterfølgende vises en række film.

Kommentarer

Copenhagen Short Film Festival

Kortfilmfestival grundlagt i 2012.

Første udgave blev afholdt året efter i Husets Biograf.

Del af VOID CPH, der også står for animationsfestivalen VOID.

Betina Husen er festivaldirektør.

Læs mere.

© Filmmagasinet Ekko