Nyhed
18. feb. 2012 | 20:12

To store priser til En kongelig affære

Foto | Berlinalen
Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg

Debutanten Mikkel Boe Følsgaard vinder prisen for Bedste Mandlige Skuespiller og Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg for Bedste Manuskript.

Af Claus Christensen og Mads Suldrup

Priserne på årets Berlinale er netop blevet uddelt, og der var hele to store priser til det danske kostumedrama En kongelig affære.

Debutanten Mikkel Boe Følsgaard vandt Sølvbjørnen for Bedste Mandlige Skuespiller. Han spiller den gale konge i dramaet om dronning Caroline Mathilde og hendes affære med tyske Struensee.

Mikkel Boe Følsgaard er fjerdeårsstuderende på Statens Teaterskole, og det er hans første filmrolle.

”Det er fuldstændig vanvittigt, det er slet ikke gået op for mig endnu,” sagde Mikkel Boe Følsgaard til mødet med den danske presse efter uddelingen.

”Jeg er ikke noget wonderkid. Grunden til, at jeg står her i dag, er hårdt arbejde og fantastisk hjælp fra Nikolaj, Mads og Alicia,” sagde skuespillereleven med henvisning til instruktør Nikolaj Arcel og sine to medskuespillere Mads Mikkelsen og svenske Alicia Vikander.

Det er første gang nogensinde, at en dansk skuespiller modtager prisen, som tidligere er gået til store skuespillere som James Stewart, Paul Newman, Tom Hanks og Leonardo DiCaprio.

Dansk krise afblæst
Der var endnu en fornem hæder til En kongelig affære, der får dansk premiere 29. marts. Nikolaj Arcel og hans trofaste medforfatter Rasmus Heisterberg fik Sølvbjørnen for Bedste Manuskript.

”Vi er stolte og rørte. Det betyder rigtig meget for mig og Rasmus' (Heisterberg, red.) samarbejde. Vi prøver hver gang at skrive vores hjerter ud og lave noget, som er en blanding af genre og ordentligt kunsthåndværk,” sagde en lykkelig Nikolaj Arcel til den danske presse efter prisuddelingen.

”Der er så mange lag i den her historie. Jurymedlemmerne må have set, hvor svært det har været at sætte det hele sammen. At få hele puslespillet med kærlighed og politik, Oplysningstiden og den skøre konge til at gå op.”

”Vi vinder Oscars, European Film Awards og nu det her. Vi tager jo alt, og den her film er solgt til alle lande i verden. Krisen i dansk film er vist ved at være afblæst,” grinede Nikolaj Arcel.

Du kan møde Mikkel Boe Følsgaard, Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg til Ekkos snigpremiereEn kongelig affære tirsdag den 28. februar i Dagmar Teatret.

Guld til italiensk dokumentar
Juryen, med den britiske mesterinstruktør Mike Leigh i spidsen, gav Guldbjørnen for festivalens bedste film til de italienske Taviani-brødres dokumentarfilm, Caesar Must Die. Filmens har også været Ekkos udsendtes favorit.

Caesar Must Die er en hyper-stiliseret og minutiøst opstillet dokumentar, der skildrer en flok straffefanger, som skal opføre Shakespeares skuespil Julius Cæsar.

Paolo og Vittorio Taviani er begge over 80 år gamle og har lavet film i et halvt århundrede. De vandt Guldpalmen i Cannes for Padre Padrone i 1977, men det er første gang, at de honoreres med Guldbjørnen. 

Kommentarer

Årets priser

Bedste Film: Caesar Must Die af Paolo og Vittorio Taviani, Italien

Juryens specialpris: Just the Wind, Bence Flieguf, Ungarn

Bedste Instruktør: Christian Petzold, Barbara, Tyskland

Bedste Mandlige Skuespiller: Mikkel Boe Følsgaard, En kongelig affære, Danmark

Bedste Kvindelige Skuespiller: Rachel Mwanza, War Witch, Canada

Bedste Manuskript: Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg for En kongelig affære, Danmark

Pris for særlig kunstnerisk bedrift: Lutz Reitemeier for kameraarbejdet i White Deer Plain, Kina

Alfred Bauer-prisen for mest innovative film: Tabu, Portugal 

Hædrende omtale: Sister, Schweiz

© Filmmagasinet Ekko