Nyhed
11. maj 2021 | 17:41

”Tom Cruise ville aldrig aflevere Oscar tilbage”

Foto | HFPA
Superstjernen Tom Cruise var lykkelig, da han vandt den første af sine tre Golden Globes, men nu har skuespilleren valgt at aflevere priserne tilbage.

HFPA bliver droppet af stor tv-station, mens stjerner boykotter kritikerforeningen. Men filmbranchen er dybt hyklerisk, mener debattør.

Af Nicki Bruun

Efter længere tid i massiv modvind er bunden faldet ud af kritikersammenslutningen Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

Kritikken er lige siden årets Golden Globe-fest væltet ned over foreningen, der beskyldes for at være ude af trit med tiden. Den har ingen sorte medlemmer, og Scarlett Johansson anklager den for at være sexistisk.

Tv-kanalen NBC har meldt ud, at den ikke vil vise næste års udgave af Golden Globe-uddelingen, som HFPA har uddelt siden 1944.

Men det har skabt endnu større overskrifter, at superstjernen Tom Cruise har valgt at aflevere sine tre Golden Globe-priser tilbage. Han vandt mellem 1990 og 2000 tre af slagsen for Født den 4. juli, Jerry Maguire og Magnolia.

Men nu har skuespilleren meldt sig ind i den voksende gruppe i filmbranchen, der tager afstand fra eller ligefrem opfordrer til boykot af HFPA.

Tom Cruises stillingstagen i sagen får dog ikke alle til at klappe i hænderne.

”Hvis Tom Cruise havde en Oscar – nogle af os er gamle nok til at huske hans tunge, humørforladte kampagne for Født den 4. juli – ville han mon så nogensinde aflevere den tilbage? Aldrig. Oscar-vinder står jo altid på første linje i en nekrolog,” skriver Maureen Callahan i avisen New York Post.

Smid medlemmerne ud!
Maureen Callahan kritiserer i New York Post også de notorisk hemmelighedsfulde streaminggiganter Netflix og Amazon for at gå med i ”det hykleriske woke kor”, der peger fingre ad HFPA.

Det er værd at bemærke, at artiklen i Los Angeles Times, der kickstartede den nuværende bevægelse mod HFPA, fremførte, at medlemmer var blevet sendt på såkaldt ludertur med luksus og opvartning i forbindelse med Netflix-serien Emily in Paris.

Streamingtjenesten har ifølge Maureen Callahan ligesom resten af filmbranchen været med til at opretholde det økosystem, som de blot 87 medlemmer af HFPA har arbejdet i.

Men at kærligheden til HFPA for tiden kan være på et meget lille sted i Hollywood, viser en klumme i Variety.

Her skriver branchemediets prisredaktør Clayton Davis, at Golden Globe ikke vil blive savnet i prissæsonen, mens han som farvet amerikaner bestemt heller ikke vil savne kritikerforeningen bag prisfesten.

Faktisk foreslår Davis at rydde fuldstændigt ud i HFPA ved at smide samtlige medlemmer ud. Dernæst kan man ifølge ham optage de seriøse journalister på ny og på den måde måske genskabe respekten og tilliden til organisationen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko