Top 5
09. juni 2014 | 18:58 - Opdateret 10. juni 2014 | 12:22

Tom Cruises sci-fi: bedst og værst

Foto | Jaap Buitendijk
I Edge of Tomorrow dør Tom Cruise utallige gange på slagmarken. Men hver gang vågner han op igen og skal udkæmpe det præcis samme slag. Filmen er en af de bedre sci-fi-flicks med Cruise.

I anledning af den biografaktuelle fremtidsdystopi Edge of Tomorrow med Tom Cruise i hovedrollen rangerer vi fem sci-fi-baskere med den evigunge superstjerne.

Af Ida Rud

Det er sjældent, at 51-årige Tom Cruise med det evigt ungdommelige udseende får gode anmeldelser. Endnu sjældnere er det, når det kommer til hans science fiction-film.

Bare tænkt på sidste års Oblivion, der var en tom omgang æstetiske sci-fi-klicheer.

Selv når han har arbejdet sammen med nogle af verdens dygtigste instruktører, har resultatet ofte blevet et forvirrende makværk.

Men med bio-aktuelle Edge of Tomorrow har han igen ramt rigtigt. Vi rangerer fem sci-fi-film med den lave Hollywood-legende, starter med den gudsjammerlig rædderlige og slutter med den sci-fantastiske.


5. War of the Worlds (2005)

Hvordan kunne det gå så galt? Filmen er baseret på H.G. Wells’ roman, og Orson Welles lavede i 1938 sit radiospil baseret på romanen. Første del af udsendelsen blev lavet som en nyhedsudsendelse, hvilket førte til panik, da nogle lyttere troede, at det var virkelighed, og at marsboere invaderede USA.

Steven Spielberg er manden bag nogle af de allerbedste sci-fi film. Men her er resultatet klodset, uden gnist og lidet overbevisende. Marsmænd har planlagt angrebet på jorden i millioner af år. Og da de ankommer, suger de menneskenes blod og bruger det som en form for gødning.

Tom Cruise prøver desperat at beskytte sine børn mod de klodsede alien-styrede robotter med tre ben, og det bliver trivielt i længden, at datteren konstant forsvinder og skal findes.


4. Oblivion (2013)

Det er rimelig skidt, når en anmeldeler skriver, at Tom Cruise i et spermhvidt fartøj, der penetrerer en kæmpe rum-livmoder, er det bedste i en film!

End ikke Nikolaj Coster-Waldau som Morgan Freemans højre hånd kan redde Oblivion, hvor verden anno 2077 efter et alien-angreb tilsyneladende er ubeboelig.

Menneskeheden er flyttet til månen Titan, men Tom Cruise arbejder på jorden, hvor han får sin korttidshukommelse slettet i det tilfælde, at han skulle blive fanget af fjenderne – som selvfølgelig ikke er dem, man gik og troede, det var.

Flot film, der prøver at være dyb, men i bund og grund er en kedelig action-film.


3. Vanilla Sky (2001)

I 2010 vandt Vanilly Sky den tvivlsomme ære at blive valgt til den mest forvirrende film nogensinde af Daily Mails læsere.

Filmen er et remake af den spanske, sexede sci-fi-thriller Open Your Eyes. Men instruktør Cameron Crowe og det hit-stærke cast, der indbefatter Penélope Cruz (som også var med i originalen) og Cameron Diaz, åbner ikke manges øjne for den rodede fortælling. Og Tom Cruise har virkelig svært ved at trænge igennem, når han er iført en vansirende maske.

Crowe og Cruises tidligere Jerry Maguire-succes blev med andre ord ikke gentaget.


2. Edge of Tomorrow (2014)

Ekkos anmelder gav den nyeste Tom Cruise-film begejstrede fem stjerner og sammenligner den med en sci-fi-verdenens svar på Groundhog Day.

Tom Cruise er en slikket pr-type, der pisser den forkerte person af. Derfor bliver han sendt på slagmarken i en nær fremtid, hvor han skal kæmpe mod invaderende rumvæsener. Og når han dør, vågner han uforklarligt op og bliver sendt tilbage igen. Og igen.

Rollen er skræddersyet til Cruise, der vokser med deja vu-erfaringen, samtidig med at filmens effekter er sindssygt flotte og overbevisende. En smækker blockbuster, der med tiden måske vil vise sig at være listens nummer ét overlegen.


1. Minority Report (2002)

Listens top- og bundfilm er begge instrueret af Steven Spielberg. Denne film er også baseret på et stærkt forlæg, nemlig Philip K. Dick-novellen af samme navn.

Tom Cruise foregriber med funky, computerteknologiske handsker forbrydelser, inden de sker. Dilemmaet opstår, da han ser sig selv begå et mord. Derpå går den vilde jagt gennem en neo-nedturs fremtidsby.

Filmen håndterer spørgsmålet om fri vilje mod forudbestemt skæbne på en yderst effektiv måde, hvor både puls og følelser får sig en svingom anført af en Cruise, der nok aldrig har været bedre.

 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko