Nyhed
06. jan. 2014 | 12:43

Shortlist: Tonny og Phil rykker ind

Foto | Søren Hiort
Brugerne er begejstrede for det intense samspil mellem Pernille Vallentin og Mads Koudal i Tonny – om en mand, der kører en kvinde ned og bliver flugtbilist.

To nye dramaer indtager top 10, hvor Reception generobrer førstepladsen, og 9 meter endnu engang overlever på kanten.

Af Claus Christensen

her & nu-listen kan man følge filmenes bevægelser på top 10 fra time til time – indtil fredag klokken 12, hvor vi stopper opdateringerne for at bevare spændingen over weekenden om ugens top 10, der offentliggøres mandag klokken 12.

Her & nu giver et øjebliksbillede: Sådan ville top 10 se ud, hvis den blev offentliggjort her og nu.

Og der tegner sig et fast mønster.

Som en åbningsweekend
Brugerne er nysgerrige på ugens nye boblere, og da vi nulstiller alle films point mandag klokken 12, vil de nye film ofte lægge sig i front de første timer.

Disse timer er på mange måder afgørende. Kan brugerne lide filmen? Ser de den til ende? Hvor mange stjerner giver de den? Og sidst, men ikke mindst: Deler de den på deres sociale netværker?

Det svarer til en spillefilms åbningsweekend i biograferne. Her gælder det også om at få mange mennesker til dels at se filmen, dels at anbefale den til andre. Svigter publikum i åbningsweekenden, er slaget ikke tabt, men det er op ad bakke.

Sådan er det også på Ekko Shortlist.

Henter ind på nyankomne
I den forløbne uge kom Jesper Vidkjær Rasmussens skruen strammes-drama Tonny og Jeanette Nordahls amerikanske bedemandsfilm Waiting for Phil hurtigst ud af starthullerne.

Tonny klarede sig så godt, at den stadig lå nummer et, da her & nu-listen frøs i fredags klokken 12.

Men som så ofte henter de faste, populære film på top 10 ind på de nyankomne, og i løbet af weekenden blev der vendt op og ned på topstillingen.

Kristian Hårskjolds Reception generobrer førstepladsen, som den i mandags ellers måtte overgive til Aske Bangs Dværgen og luderen. Sidstnævnte tager andenpladsen, mens Tonny ender på tredjepladsen.

En rigtig træmand
På fjerdepladsen finder vi Anton Breums populære og innovative miks af teater og film, Skrå brædder, og på femtepladsen har Nils Holst-Jensens finurlige børnefilm Henry ser universet bidt sig fast.

Kultdokumentaren Dirtbusters – om de elskelige drengerøve, der forsøger at drikke sig i hegnet og samtidig gøre rent – hænger i sin ellevte uge på listen i på sjettepladsen, og det samme gør Kristian Sejrbo Lidegaards ungdomsfilm Millennium på syvendepladsen.

Waiting for Phil sætter sig på ottendepladsen, og alle, der endnu ikke har fået set filmen, opfordres til at gøre det.

Den opbygger sin egen fortællerytme og kryber langsomt ind under huden på hovedpersonen Phil, der er en rigtig træmand. Og det begynder at slå gnister mellem ham og datteren, der i krisens stund får nok af hans lakoniske facon.

Verdenspremiere
Oscar-aspiranten Anders Walter og hans 9 meter er blevet den helt store overlever, og filmen reddede sig endnu en uge på top 10 med en niendeplads. I denne uge gik det ud over Søren Balles veloplagte komedie Tomatprincippet, der efter fem uger på top 10 overgår til All Time Shortlist.

På tiendepladsen ligger Jesper Isaksens indvandrer-gangsterdrama No Exit. Og i denne uge har vi æren af en vaskeægte verdenspremiere på opfølgeren No Exit 2 – Rise Against, som bobler i denne uge.

Men den får hård konkurrence af ugens to andre nye boblere (maksimum to boblere kan komme ind på top 10 per uge).

Det gælder Nanna Kari Jensens originale komedie om skizofreni, Du ved godt, at du drømmer, og Per Dreyers kontroversielle incest-drama, Far, med Claus Bue i hovedrollen og ingen ringere end Anthony Dod Mantle bag kameraet.

Vi vil præsentere alle tre film i en selvstændig artikel. Se filmene, giv dem stjerner og følg deres bevægelser på her & nu.

Top 10

1. Reception (instr. Kristian Håskjold)

2. Dværgen og luderen (instr. Aske Bang)

3. Tonny (instr. Jesper Vidkjær Rasmussen)

4. Skrå brædder (instr. Anton Breum)

5. Henry ser universet (instr. Nils Holst-Jensen)

6. Dirtbusters (instr. René Odgaard)

7. Millennium (instr. Kristian Sejrbo Lidegaard)

8. Waiting for Phil (instr. Jeanette Nordahl)

9. 9 meter (instr. Anders Walter)

10. No Exit (instr. Jesper Isaksen)

Boblere

No Exit 2 – Rise Against (instr. Jesper Isaksen)

Du ved godt, at du drømmer (instr. Nanna Kari Jensen)

Far (instr. Per Dreyer)

Anhold mig (instr. Michael Torp)

Under the Fold (instr. Bo Juhl Nielsen)

First Man (instr. Niels Martin Träff)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko