Nyhed
22. aug. 2023 | 18:09 - Opdateret 23. aug. 2023 | 18:37

Trier sender stikpille til Mette Frederiksen

Foto: Louisiana Channel

Det blev for meget for den danske filminstruktør Lars von Trier, da Mette Frederiksen smilende poserede sammen med Zelenskyj i et F-16-jagerfly, som han kalder ”en af vor tids uhyggeligste stykker dræbermaskineri”.

Lars von Trier minder statsminister Mette Frederiksen og præsident Zelenskyj om, at der også er russiske liv, som går tabt i krigen.

Af Claus Christensen

Lars von Trier er måske nok svækket af sygdom, men han har bestemt ikke mistet hverken sit bid eller sansen for timing. 

Han har netop på sin Instagram-datingprofil, Bill.mrk.Lars, lavet et opslag. Det er en kommentar til gårsdagens besøg af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. 

Præsidenten aflagde sammen med sin hustru Danmark et besøg som tak for donationen af F-16-kampfly, som Ukraine kan benytte i krigen mod Rusland. 

Det var noget af en triumftog og en fjer i hatten til statsminister Mette Frederiksen, men Lars von Trier er langt fra imponeret. 

”For resten,” starter han sit opslag og fortsætter: 

”Til hr. Zelenskyj og hr. Putin og ikke mindst fru Frederiksen (der i går, som en kåd nyforelsket, poserede med smil fra mundvig til mundvig i cockpittet på en af vor tids uhyggeligste stykker dræbermaskineri): RUSSIAN LIVES MATTER ALSO!” 

Godt og ondt
Der ligger tretten opslag på Bill.mrk.Lars, og det er alt fra Carl Th. Dreyers hat til et maleri, som instruktøren selv har lavet. Forrige opslag var en slags kontaktannonce udformet som en video med Triers typiske glimt i øjet. 

Det nye opslag er en spiddende kommentar til billedet af Mette Frederiksen, der poserer storsmilende med Zelenskyj i et F-16-flys cockpit. Trier er kendt for at være pacifist og synes åbenbart, at iscenesættelsen var respektløs over for de russere, der kommer til at dø som følge af ”vor tids uhyggeligste stykker dræbermaskineri”.

Vi har kontaktet Lars von Triers pressefolk. Men ”der er ikke yderligere kommentarer fra Lars,” lyder meldingen.

Det er ikke uvant for instruktøren at komme med politiske statements. Også hans film behandler politiske og moralske emner. 

Serien Riget kan ses som en satire over korruptionen i det danske velfærdssystem, mens Dogville skildrer de dystre sider af Amerika. Opslaget på Instagram ligger godt i forlængelse af hans film, hvor han i over 40 år har nuanceret forholdet mellem godt og ondt. 

Frivillig mundkurv
Han slap dog mindre heldigt fra en udtalelse under en pressekonference på Cannes-festivalen i 2011. Her sagde han, at han godt kunne forstå Nazi-Tysklands diktator, Adolf Hitler. 

Selv om Trier hurtigt beklagede, blev han smidt ud af festivalen, og efterfølgende gav han sig selv mundkurv på. Tavsheden varede i tre år. 

Siden blev han ramt af Parkinsons sygdom og måtte kæmpe hårdt for at gennemføre instruktionen af Riget Exodus, der i 2022 havde premiere på Viaplay. Den fik pæne anmeldelser, men blev slet ikke det seerhit, som etteren var i 90’erne. 

Trods sygdom og en nedadgående kunstnerisk formkurve har han øjensynlig stadig lyst til at blande sig i den offentlige debat. Og opslaget om Mette Frederiksen og Zelenskyj viser, at han ikke har mistet sansen for at provokere og modet til at gå imod flertallet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko