Nyhed
14. feb. 2020 | 10:31

Trine Dyrholm spiller dronning igen

Foto | Robin Skjoldborg
Optagelserne af Margrete den Første starter til marts, hvor Trine Dyrholm (tv.) skal levendegøre dronningen for instruktør Charlotte Sieling.

Efter succes med det Robert-vindende drama Dronningen træder skuespilleren ind i rollen som Margrete 1. i Charlotte Sielings kommende storfilm, der får tyve millioner kroner i støtte fra Filminstituttet.

Af Nicki Bruun

Trine Dyrholm begejstrede både herhjemme og på festivaler ude i den store verden, da hun leverede karrierens nok største præstation i May el-Toukhys dystre drama Dronningen.

Nu skal nyere tids største danske kvindelige skuespiller agere dronning igen, og denne gang bogstavelig talt.

Hun har nemlig fået titelrollen i Charlotte Sielings kommende storfilm Margrete den Første, skriver distributøren SF Studios i en pressemeddelelse.

Filmen foregår i 1402, hvor Margrete 1. har samlet Danmark, Sverige og Norge i en union, som trues af adskillige fjender.

”Margrete 1. var en imponerende kvinde, og jeg vil fortælle historien om hende, da den overraskende nok er ufortalt på film. Jeg vil give hende en stemme og fortælle om en af Europas stærkeste regenter. Kvinden, der skabte Kalmarunionen, et fællesskab blandt Danmark, Norge og Sverige, der kom til at vare i 126 år, og kvinden, der regerede på trods af og ikke på grund af sit køn,” udtaler Charlotte Sieling.

Instruktøren har senest stået bag spillefilmen Mesteren, som fik blandet kritik og blot solgte 12.328 billetter. Men hun har også instrueret afsnit af amerikanske serier som Homeland og The Americans.

Margrete den Første er et moderne portræt af en kvinde, hvis udfordringer trods de over 600 års afstand i tid ikke var så forskellige fra dem, kvinder kæmper med i dag. Karriere, familie, moderskab. Filmen viser, hvilken pris Margrete 1. måtte betale for at være en uforlignelig statskvinde.”

Millioner i støtte
Margrete den Første
har fået den såkaldte højbudgetstøtte af Det Danske Filminstitut, som har givet tyve millioner kroner i produktionsstøtte til den stort anlagte film.

På rollelisten er også Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro og Dyrholms medspiller fra Dronningen, svenske Magnus Krepper.

Charlotte Sieling har skrevet manuskriptet sammen med Jesper Fink, der senest stod bag Michael Noers Før frosten, og Maya Ilsøe, som er kendt for DR-serien Arvingerne.

Bag kameraet står fotografen Rasmus Videbæk, der vandt en Sølvbjørn i Berlin for Ud og stjæle heste og var med i juryen ved sidste års Ekko Shortlist Awards.

Optagelserne af Margrete den Første starter i marts, og filmen har forventet premiere i første halvdel af 2021.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko