Nyhed
16. dec. 2016 | 07:22

Under sandet shortlistet til Oscar

Foto | Camilla Hjelm Knudsen
Roland Møller kan godt tørre det bidske ansigtsudtryk væk og lægge det i mildere folder, for Under sandet er blevet valgt til en eksklusiv gruppe af film, der kan vinde en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Martin Zandvliets drama om tyske soldaters bomberydning efter Anden Verdenskrig er blandt de ni stærke kandidater til at vinde en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Forleden måtte vi skuffede konstatere, at Martin Zandvliets krigsdrama Under sandet desværre ikke var blandt de nominerede til bedste ikke-engelsksprogede film ved Golden Globe, som uddeles af de udenlandske filmjournalister i Los Angeles.

Men nu har Zandvliet og filmen til gengæld fået mere end et plaster på såret. 

Under sandet er nemlig blandt de ni film, der er gået videre til næste runde og kommet på den såkaldte shortlist til at blive nomineret for bedste ikke-engelsksprogede film ved næste års Oscar-show.

Akademiet har udpeget Danmarks bud i et rekordår, hvor hele 89 lande har indstillet en film, hvoraf de 85 har været i betragtning.

Hård konkurrence
Dermed er en hurdle blevet overvundet for Under sandet, men det bliver bestemt ikke den sidste.

Konkurrencen om at blive blandt de endelige fem nominerede ser nemlig benhård ud, da både tyske Toni Erdmann og iranske The Salesman – der også begge blev Golden Globe-nomineret – er med i den shortlistede gruppe.

Derudover er det værd at bemærke, at Skandinavien er rigt repræsenteret.

Både den svenske En mand der hedder Ove og den norske Kongens valg er kommet med. Kongens valg har Jesper Christensen i hovedrollen som den norske konge under Anden Verdenskrig, og filmen får dansk premiere den 2. februar.

Paul Verhoeven forbigået
Udvælgelsen af de ni betyder selvfølgelig også, at en masse andre film ikke klarede cuttet.

Mest bemærkelsesværdigt er det, at Paul Verhoevens franske Elle og Pablo Larraíns chilenske Neruda – der også var blandt de Golden Globe-nominerede – ikke kom med.

Man kunne også have forestillet sig, at Akademiet ville have valgt en film som Pedro Almodóvars Julieta eller den finske Den bedste dag i Olli Mäkis liv, der vandt Un Certain Regard i Cannes.

Nomineringerne i denne ofte uforudsigelige kategori har tidligere vakt opsigt. I 2008 blev Cristian Mungius Guldpalme-vinder 4 måneder, 3 uger og 2 dage overraskende forbigået.

Det førte til, at proceduren blev ændret. En større gruppe finder de første seks film, hvorefter en mindre gruppe på omkring tyve mennesker tilføjer de sidste tre film. Det skal sikre, at de bedste film bliver valgt. Men det har altså ikke hjulpet Paul Verhoevens Elle, der med sin provokerende SM-handling muligvis er for kontroversiel for Oscar.

Den 24. januar får vi svar på, om Under sandet kommer hele vejen til showet og skal læses op med fire andre nominerede. Samme dag finder vi i øvrigt ligeledes ud af, om Aske Bang bliver nomineret i kortfilm-kategorien for Silent Nights.

Oscar-uddelingen løber af stablen den 26. februar, som altid i Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko