Nyhed
17. aug. 2010 | 09:03

Verdenspremiere på ufuldendt Trier-film

Triers myteomspundne 30-årsfilm offentliggøres på dvd sammen med nogle af de bedste nordiske kortfilm, der følger med Ekkos nye nummer.
Af Claus Christensen

Egentlig skulle filmen først have premiere den 30. april 2024 — den dag, hvor Lars von Trier fylder 68 år. For det var planen, at Dimension skulle optages over 30 år.

De første optagelser fandt sted i maj 1991, og med skuespillere som Stellan Skarsgård, Eddie Constantine, Jean-Marc Barr, Katrin Cartlidge og Jens Okking optog Trier de følgende år en række scener til, hvad der skulle have været ”en europæisk filmcollage - en slags fremtidsmonument”.

”Det er vores idé og mål at lave en spillefilm med tidens gang som den altdominerende understrøm,” skriver Trier og manuskriptforfatter Niels Vørsel i et statement dateret oktober 1990. Trier mistede imidlertid interessen for projektet, der blev lagt på hylden i slutningen af 90’erne.

Aki Kaurismäki og Roy Andersson

Nu foreligger de redigerede optagelser, og det er noget af en begivenhed, at Lars von Trier har valgt at offentliggøre sit ufuldendte værk på dvd’en Nordic Short Films, som følger med Ekkos nye nummer.

Dvd’en samler nogle af de bedste nordiske kortfilm fra de sidste tyve år. Det er film af instruktører, som senere er blevet anerkendt på den internationale filmscene — blandt andre svenske Roy Andersson, finske Aki Kaurismäki, norske Joachim Trier og danske Thomas Vinterberg.

Monument over tiden

Trier-eksperten Peter Schepelern har indtalt et kommentarspor til Dimension og betegner i det nye nummer af Ekko filmen som ”en poetisk gangsterhistorie” og ”et monument både over tiden og over en æra i dansk film, hvor den slags bizarre eksperimenter fandt opbakning”.

Dvd’en Nordic Short Films er blevet til i et usædvanligt samarbejde mellem Ekko og tre andre nordiske filmmagasiner — norske Rushprint, svenske Flm og finske Episodi — og har fået støtte af Nordisk Film & TV Fond og Nordisk Kulturfond. I den kommende uge vil du kunne læse interviews med hovedparten af instruktørerne bag dvd'ens kortfilm på Ekkos hjemmeside.

Ekko #50 er på gaden 25. august. Abonnement kan bestilles her.

NORDIC SHORT FILMS:


Härlig är jorden

Roy Andersson, Sverige, 1991

Scen nr: 6882 ur mitt liv

Ruben Östlund, Sverige, 2005

Bror min

Jens Jonsson, Sverige, 2001

Procter

Joachim Trier, Norge, 2002

Kjøter

Marius Holst, Norge, 2006

Sniffer

Bobbie Peers, Norge, 2006

Wrestling

Grímur Hákonarson, Island, 2007

Dimension

Lars von Trier, Danmark, 1991-1997

Drengen der gik baglæns

Thomas Vinterberg, Danmark, 1994

Rocki VI

Aki Kaurismäki, Finland, 1986

Redeemer

Saara Saarela, Finland, 1998

Hunger

Auli Mantila, Finland, 1993

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko